FONTOS


 

Doppingoláson értek két görög versenyzőt
Tóth Ákos sejtette, hogy megbukik Demetisz

- Halló, Tóth Ákossal, a görög válogatott volt szövetségi kapitányával beszélek?

- Igen, parancsoljon!

- Mit szól hozzá, hogy két görög úszó is megbukott - mindketten a szteroidok közé tartozó nandrolont használtak - a tuniszi Mediterrán-játékokon?

- Öntől hallom először, de a legszomorúbb az, hogy tippem is van. Az egyiket nem úgy hívják véletlenül, hogy Vaszilisz Demetisz?

- Telitalálat.

- Biztosan emlékszik rá, amikor a nyár közepén arról beszéltünk, miért hagyom ott augusztus végétől a görög kapitányi posztot, egyebek mellett azt is mondtam, lenne még egy indok, de azt egyelőre hagyjuk.

- Emlékszem, és már sejtem is, mire gondolt akkor.

- Lehangoló ez a hír, mindamellett egyáltalán nem lep meg. Most már, hogy sajnos az élet is engem igazolt, elárulhatom: nagy részben azért váltam meg a kapitányi poszttól, mert rendkívül furcsa dolgokat tapasztaltam. Nem értettem - lásd még Demetisz -, hogyan érhet el valaki négyszáz vegyesen napi egy úszással négy perc huszonhárom másodpercet... Most beigazolódtak a sejtéseim.

- A doppinggyanúját akkor megosztotta a görög szövetség vezetőségével?

- Erről csak annyit: Demetisz a májusi Akropolisz-kupán megbukott a doppingvizsgálaton. Azt mondják, a szervezetében annyi koffein volt, hogy minimum tíz kávét kellett innia a teszt előtt. A szövetség vezetősége két hétre - igen, jól hallotta - tiltotta el. Pont annyira, hogy ott lehessen a máltai ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol ugyebár bronzérmes lett.

- Demetisz mellett Catherine Bjamu is megbukott. Ha jól emlékszem, ő egy ideig Tóth-tanítvány volt Athénban.

- Igen, egy évig, aztán elment Szalonikibe. Tudomásom szerint ugyanaz az edzője, mint Demetisznek...

- Össszegezve: azért jött haza, mert attól félt, hogy még a kapitánykodása alatt megbukik egy-két görög úszó?

- Bevallom, megfordult a fejemben. Mielőtt augusztus végén elköszöntem, egy értekezletet tartottam a görög edzőknek. Ott elmondtam, én most elmegyek - ezt tudtam nyújtani. Megismertettem veletek a magyar edzésmódszert - ami tudom, hogy sokaknak nem tetszett. Éppen ezért kíváncsian várom, mi a titka annak, hogy kevés munkával kiugró eredményt lehet elérni. Tiétek a terep, lehet bizonyítani. Péntek óta már az egész világ ismeri a titkot...

SE, Nemzeti Sport 2001.09.15

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001