FONTOS


 

Sportdiplomataként szeretné elérni, hogy a következő generációra már jobban odafigyeljenek
Savanya Norbert győztesként búcsúzott

Már az 1500 méteres táv felénél látszott - Savanya Norbert megint valami nagy dologra készül. Hosszról hosszra energikusabban tempózott, mind jobban elhúzva a vetélytársaktól. Ráadásul részidejei alapján a parton azonnal megindult a számolgatás, vajon meg tudja-e dönteni addigi (12:42.62) világcsúcsát.

Aztán amikor az eredményjelző 12:35.64-et mutatott, kezdődhetett az ünneplés.

A egri uszonyos- és búvárúszó Európa-bajnokság közönsége egy emberként éltette a szegedi versenyzőt, aki kilencszer állt már a világbajnoki dobogó tetején, és Egerben négyre növelte kontinensbajnoki címeinek a számát.

Méltó befejezése egy pályafutásnak: Eb-aranyérem - világrekorddal. Savanya Norbert ugyanis Egerben búcsút intett a válogatottságnak.


Savanya Norbert
- Még csak huszonöt éves. Nem túl korai búcsúzni?

- Úgy érzem, ennyi volt bennem. Márpedig győztesként szeretnék elköszönni, nem pedig megérni azt, hogy rendre elpáholnak a világversenyeken.

- Azért a világcsúcs nem arra utal, hogy már leszálló ágban lenne.

-Szerintem egy eredményes élsportolónak az is mutatja a klasszisát, hogy időben nemet tud mondani a folytatásra. Különben is mindent elértem már, amit ebben a sportágban lehet. A rekordról pedig csak annyit, azt hiszem, olyan időt sikerült úsznom, amit nehezen fognak majd megjavítani.

-Ráadásul mindezt a hagyományos uszonnyal érte el. Miért nem próbálta ki az oroszok által favorizált új "répauszonyt"? Nem bízott a sikerében?

- Egyszerű a magyarázata, az oroszok nem adtak belőle. Ismernek, tartanak tőlem, így esélyem sem volt rá, hogy kipróbálhassam a találmányukat. Pedig ha azzal versenyezhetek, akkor legalább tíz másodperccel jobb lesz az eredményem.

- Ennyit jelentene?

- Igen, ezé az uszonyé a jövő. Aki megtanulja használni, az óriási előnyre tehet szert.

- A görög Dimitriosz Tomaisz, akitől nyolcszázon kikapott, "répauszonnyal" úszott...

- Mindegy, az utolsó ötven méteren jobb volt nálam, és a jobbtól nem szégyen kikapni. Ott a döntő után nagyon elkeserített, hogy nem én nyertem, de mostanra sikerült megbékélnem a gondolattal. Sőt, noha legszívesebben hazamentem volna az ezerötszázas szám után, nem bántam meg, hogy elindultam a másik távon és a váltóban.

-Annyira elfárasztotta a hosszú táv?

- Igen. Szinte semmivel sem foglalkoztam a nyáron, csak azzal, hogy rendesen felkészüljek a hazai Európa-bajnokságra. Győzni mentem Egerbe, és miután sikerült, úgy éreztem, megtettem, kész, ideje elköszönni. Persze, a többi váltótaggal nem játszhattam el, hogy egyszerűen hazautazom.

- A kontinensviadalt egy héttel megelőző akitai Világjátékokon is ezért nem indult?

- Nagyon rossz időpontban rendezték a japánok a Világjátékokat. Szívesen elmentem volna, ha az Eb után kezdődik. Igaz, most meg az elhalasztott egyetemi vizsgáimat tábláztam be a programomba.

- Hány vizsgáról van szó?

-A közigazgatási jog már megvan, a büntetőeljárás pedig jövő héten vár rám. Amennyiben az is sikerül, akkor már a szegedi jogi egyetem ötödéves hallgatójának mondhatom magam.

-A jövőben azért az iskola mellett az uszodában is lehet még találkozni önnel?

- Természetesen mindennap lejárok majd edzeni. Csak versenyen nem indulok. Feltett szándékom, hogy a gyerekeknek átadjam a tapasztalataimat. Na és szeretném segíteni a sportágat, hogy az utánam következőkre már jobban odafigyeljenek.

- Kicsit keserűen hangzik...

- Szó sincs róla. Hiszen amit csináltam, abban a legjobb voltam.

- Eszébe sem jutott, hogy úszóként esetleg sokkal nagyobb elismerésben részesült volna?

- Nem gondolkoztam ezen. Nekem ezt rendelte a sors.

-És hogyan szeretné elérni, hogy a következő generációra már jobban odafigyeljenek?

-Még nem tudom. Remélem, az eredményeim magukért beszélnek, és mivel a sportág közelében igyekszem maradni, adódik rá alkalmam, hogy kicsit erősítsem sportdiplomáciai vonalunkat.

- Az athéni olimpiai felvétel sokat segített volna...

-Nagyon sajnálom, hogy a görögök végül nem tudták keresztülvinni, hogy programba kerüljön az uszonyos- és búvárúszás. Talán majd a kínaiak, hiszen ők is nagyon eredményesek ebben a sportágban.

-Idén, gondolom, még nem volt ideje nyaralni. Bepótolja?

- Igen, most készülök Szicíliába.

- Remek hely a tengeri búvárkodásra.

-Á dehogy! Nincs is hozzá jogosítványom. Különben sem vonz.

- Nocsak!

-Tényleg nem. Az utat sem én választottam, hanem a párom. Nekem csak az a fontos, hogy érezzem a tenger illatát, és pihenhessek. Hogy végre ne kelljen semmit sem csinálnom. Rám fér, és azt hiszem, meg is érdemlem.

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2001.09.12

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001