FONTOS


 

Tisztában vannak a veszélyekkel
A Jövő SC-ben a jövő?

Jövő SC. Egy klub, amely tavasszal alakult. Egy klub, amely a Sport Plusz SE gyökereiből nőtt ki. Egy klub, amely néhány hónap alatt máris maradandót alkotott utánpótlásszinten. Ennek alátámasztásául csak annyit, a Jövő SC versenyzői az utánpótlás-seregszemlén a harminc versenyszámból huszonegyet nyertek, a gyermekbajnokságon tizenhét arany jutott nekik, a vasárnap zárult egri serdülő-ob-n pedig nyolc bajnoki aranyat termeltek. Három verseny, 46 (!) aranyérem. Ami szintén nem mellékes, a gyermek- és serdülőbajnokságon harminchét korosztályos rekordot repesztettek. Kétségtelen, Gyurta Dániel miatt kerültek reflektorfénybe (lásd még keretes írásunk), ám fentebb már kiderülhetett, nem csupán "egyemberes" egyesületről van szó.

A volt világbajnok hátúszó Verrasztó Zoltán, a Jövő SC első embere nem titkolja, bízik benne, hogy idővel nem csupán magyar, hanem nemzetközi szinten jegyzett versenyzőket adhatnak a magyar úszósportnak. Jelenleg amúgy kilencven gyerek úszik az egyesületben -- Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc felel a szakmai munkáért --, amely rövid időn belül az utánpótlás egyik bázisa lett. Gyurta, Molnár, Sallai, a Verrasztó testvérek (Evelyn és Dávid), Tégely és a többiek. Ma még nem sokan ismerik őket. Ma még...

Verrasztó szerint amúgy nincs titok: ",Minden részletre kiterjedő, magas szintű szakmai munka folyik az egyesületben. A Széchy Tamás által lefektetett elvek alapján, de fiatalos lendülettel" -- fogalmazott Verrasztó, aki szintén érzi: valami megmozdult a magyar úszósportban. -- "Az ifi Eb kilenc aranyat hozott, de a kicsiknél is remek eredmények születnek. És nem csak a Jövő SC-ben, hiszen ott van az OSC-s Rudolf Roland, a spartacusos Szabó-Szepesi, vagy éppen a ferencvárosi Kiss Boldizsár. Lendületet vett az utánpótlás-nevelés, amely -- valljuk be -- az utóbbi években nem ontotta a tehetségeket" -- vélekedett Verrasztó.

Persze nagy kérdés, a felnőttek között is eredményesek lesznek e a Jövő SC gyerekei, nem jutnak-e azok sorsára -- sokan vannak --, akik mire eljutottak a felnőtt korosztályba, kiégtek, belefásultak, eltűntek.

"Erre is figyelünk, tisztában vagyunk a veszélyekkel. Nálunk például a gyerekeknél szóba sem kerül a súlyzós erőfejlesztés. Naponta kétszer úsznak a gyerekek, de ennek negyven százaléka nem iramban megy, a technikai képzés a cél. Nem tagadom, biztos vagyok benne, hogy nagyon jó úton indultunk el -- remélem, mindezt a támogatók is felismerik --, amelynek meglesz az eredménye. Nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom: néhány év múlva öt-hat gyerekünk felnőtt szinten is eredményes lesz. És nem csak itthon..." -- zárta nyilatkozatát a Jövő SC vezetője.

***

Gyurta: 2:19.52!

A mindössze tizenkét éves Gyurta Dániel továbbra sem pihen, most éppen az egri serdülőbajnokságon kápráztatta el a szakembereket kétszáz mellen. Az időeredménye: 2:19.52! Hogy milyen szintű időről van szó? Nos, tizenkét éves létére a tizenöt évesek korosztályos csúcsát is ő tartja, ráadásul a mostani idejével az Európa-bajnoki ötödik Bessenyei Tamást megelőzve, második lett volna a legutóbbi felnőtt (!) országos bajnokságon. Verrasztó szerint Gyurta kiugró tehetség, de még korai arról beszélni, hogy mit érhet majd el felnőttszinten. Ami biztató lehet, Verrasztó sem tagadja: hosszú pályafutása során ilyen jó technikával úszó versenyzőt még nem látott.

Nemzeti Sport 2001.08.07

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001