FONTOS


 

Bán Sándor Dél-Afrikában

Bán Sándor, a hódmezővásárhelyi Hódtáv SE úszószakosztályának vezető edzője augusztustól két évre Dél-Afrikába szerződik. A jeles szakember, aki a tavalyi év végéig többek között Risztov Évát is edzette, januártól áprilisig már dolgozott az afrikai országban. Bán a sydneyi olimpián ismerkedett meg a dél-afrikai úszóválogatott vezető edzőjével, aki beajánlotta a magyar trénert a klerksdorpi (180 000-es város Johannesburgtól 170 km-re) úszóklubhoz, ahonnan hamarosan érkezett is a meghívás: ennek eleget téve dolgozott a magyar szakember Klerksdorpban ez év elején, méghozzá úgy, hogy legjobb tanítványait, köztük a válogatott kerettag Hegedüs Dianát és az Athén 2004 programban helyet kapott Nagy Gergelyt is magával vihette.

Sporthírek, 2001.05.14

Hódmezővásárhely után Klerkdorp
Bán: csak a jó meleg Afrika

Bán Sándor úgy érzi, mennie kell, szeptembertől Dél-Afrikába teszi át székhelyét. A hírek szerint a hódmezővásárhelyi Hódtáv SE úszóinak vezetőedzője két évig dolgozik majd Klerkdorpban. Mint ismeretes, Bán Sándor tanítványa volt - többek között - a háromszoros ifjúsági Európa-bajnok Risztov Éva is, aki azonban Budapestre, a Bp. Spartacushoz szerződött. Bán szerint a dél-afrikai munkavállalás és Risztov távozása között nincs összefüggés. Másról van szó. Bán képezni akarja magát.

"Két év alatt megtanulhatok tökéletesen angolul, komoly nemzetközi gyakorlatra tehetek szert. Ha visszajövök, a felhalmozott tapasztalatokkal felvértezve biztos, hogy nagyobb hasznára lehetek a magyar úszósportnak, Hódmezővásárhelynek, mint a jelenlegi felkészültségi szintemen" - vázolta az út lehetőségeit Bán Sándor, aki hosszú évek óta a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola

Testnevelési-sporttudományi Intézetében dolgozik. Mint mondja, sokat köszönhet az intézet vezetőségének, hiszen ők is megértették, nagy lehetőség előtt áll.

"Azt hiszem, ez a szerződés nem csupán nekem hasznos, a magyar úszás hírnevét is öregbíthetem. A Fokvárosban dolgozó Tőrös Károlyt nagyon tisztelik Dél-Afrikában, remélem, én sem vallok szégyent Klerkdorpban, ahol amúgy a felnőtt úszók mellett az utánpótlás felkészítéséért is én felelek majd" - zárta nyilatkozatát Bán.

BA, SE, Nemzeti Sport 2001.05.31

Besegít a leánya is

Hosszú útra készül szeptemberben Bán Sándor hódmezővásárhelyi úszóedző. Risztov Éva volt trénere a dél-afrikai Klerksdorp város úszócsapatánál munkálkodik tovább.

- Az olimpián jöttem össze a dél-afrikaiakkal, majd megkerestek tavaly novemberben - újságolja Bán. - Igent mondtam. Három hónapot már kint is voltam, ezek után kötöttünk kétéves szerződést. Azért csak ennyit, mert munkahelyem, a Szegedi Tanárképző Főiskola ennyi időre engedett fizetés nélküli szabadságra. A csapat munkájának felügyelete mellett az északnyugati tartomány edzőképzéséért is én fogok felelni.

- Mit tapasztalt a kint töltött három hónap alatt?

- Klerksdorp gyönyörű kis kertváros, Johannesburgtól nem messze a szavannán. Szinte mindegyik iskolában van medence, ám nem használják ki őket. Egyelőre Vásárhelyen magasabb színvonalon űzik ezt a sportot, engem azért hívtak, hogy fejlődjenek. A csapatnak van egy tízpályás nyitott ötvenes, és egy hatpályás fedett huszonötös medencéje. Segítségemre lesz lányom is, aki tavaly végzett a TF-n úszóedzőként, és most Montevideóban dolgozik.

(buda), A színes Sport 2001.06.09

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001