FONTOS


 

Csak munka, semmi egzotikum
Mauritius helyett Dunaújváros

A húsz-harmincmilliós, meleg égövi edzőtáborozások ideje a jelek szerint lejárt. Kuba, Ausztrália, netán Mauritius helyett az egzotikusnak legkevésbé sem nevezhető Dunaújvárosban tréningezik a magyar úszóválogatott. Pontosabban, jobbára az utánpótlás, hiszen a felnőtt kerettagok jelentős része az újkori trendnek megfelelően az Egyesült Államokban tanul és úszik.

A dunaújvárosi hetekre huszonnégy versenyző kapott "behívót", s a keret életkoráról csak annyit, a tizenhat éves Risztov Éva már-már rangidősnek számít. Turi György, a Bp. Spartacus vezetőedzője szerint - a válogatottakat segítő edzői team tagja - bár erőltetett menetben dolgoznak a kerettagok, így is kiugró eredmények születtek a legutóbbi, balatonf?zfői felmérőn. Elég ha csak azt vesszük, a százhalombattai Bodrogi Viktor 1500 méter gyorson 15 perc 49 másodpercet úszott. A női nyolcszáz gyors statisztikája is beszédes, Turi szerint utoljára az "ókorban" fordult elő, hogy egy számban négy (!) úszó is teljesítse az ifjúsági Európa-bajnokság kiküldetési szintjét, ráadásul csupán a felkészülés elején járnak. A négyek: Risztov Éva (8:49.26), Molnár Katalin (8:52.89), Nagy Réka (8:58.68) és Lipcsei Krisztina (9:01.88).

A Spartacus vezetőedzője állítja, a "huszonnégyek" hozzáállása tökéletes, s az is megnyugtató, szinte az összes évjáratban található kiugró tehetség. A szakemberek egybehangzóan állítják, a tizennégy éves Molnár Ákos és a tizenegy (!) esztendős Gyurta Dániel bármit elérhet majd felnőttkorában. Turi amondó, a különböző m?helyek ragyogóan tudnak együtt dolgozni Dunaújvárosban, szerinte nagyon régen fordult elő utoljára, hogy ilyen egységes legyen az edzői garnitúra. A többhetes dunaújvárosi edzőtábor - jórészt a helyieknek köszönhetően - egyáltalán nem veri kölcsönökbe a szövetséget, mindössze 1.2 millió forintba kerül. Néhány éve csupán egy versenyző külföldi edzőtáborozása került hasonló összegbe. Habár akkor elképzelhetetlen volt, a jelek szerint itthon is lehet komoly felkészülést végezni. Bár kétségtelen, nincs olyan meleg, s a déligyümölcs is kevesebb az asztalon...

SE, Nemzeti Sport 2001.03.07

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001