FONTOS


 

Kovács Ágit tiszteli, a gulyást imádja
Az Európa-bajnok Brigitte Becue Szibériába is követte volna Tőrös Károlyt


Név: BRIGITTE BECUE

Születési hely/idő: Kortrijk, 1972. szeptember 18.

Magasság/testsúly: 162 cm, 50 kg

Állampolgársága: belga

Legjobb eredményei: világbajnoki 3. hely (200 m mell, Róma, 1994); 3x Európa-bajnok (200 m mell, Sheffield, 1993 - 100 m mell, 200 m mell, Bécs, 1995); Európa-bajnoki 2. hely (200 m vegyes, Bécs, 1995); 3x Európa-bajnoki 3. hely (100 m mell, 200 m mell, Sevilla, 1997 - 100 m mell, Isztambul, 1999)

Brigitte Becue. Az európai mellúszás egyik meghatározó alakja. Néhány éve a hölgyeknél ő ült a trónon. Kilencvenötben, a bécsi kontinensbajnokság során százon és kétszázon is nyert. A százas eredményhirdetés során két puszit kapott az akkor harmadik helyezett tizennégy éves kislánytól. A pici lányt Kovács Áginak hívták. Jelenleg ő a legjobb Európában. Kétszázon pedig a világon is. Becue azonban nem adta fel a reményt, a fejébe vette, visszakapaszkodik a dobogóra. Mindezt a Dél-Afrikában, Fokvárosban dolgozó magyar Tőrös Károly segédletével szeretné elérni. Ennek jegyében szerdán máris Fokvárosba költözött az amúgy Bruges-ben élő huszonnyolc éves hölgy, hogy aztán csütörtökön - Tőrös szervezésében - lapunknak is nyilatkozzon. A legkitűnőbb belga versenyző, Kovács Ági egyik legjobb európai riválisa nem udvariaskodott, hiszen kezdetnek közölte, azért egy kicsit másra számított.

- Fokváros gyönyörű, az uszoda viszont nem európai szintű - mondta a százhatvankét centi magas Brigitte Becue. - Bevallom, nem hittem volna, hogy ilyen körülmények között kell majd dolgoznom. Persze, nem vagyok ideges, hiszen nem lehet olyan rossz ez az uszoda, ha a világ legjobb női mellúszói közé tartozó Tőrös-tanítvány, Sarah Poewe is itt tréningezik.

- Amikor edzőt választott, Tőrös mellett Poewe eredményessége szólt?

- Károly eredményei előttem is ismertek voltak, ráadásul a szintén mellúszó Sergio Lopeztől csupa jót hallottam a magyar mellúszóiskoláról, amit ugyebár Tőrös is képvisel. Nem gondolkoztam sokat, amikor új tréner után kellett néznem. Az, hogy Fokvárosba kellett jönnöm, egyáltalán nem gond, Károly kedvéért akár Szibériába is elmentem volna.

- Kilencvenötben még Európa-bajnok volt, azóta viszont a magyar Kovács az egyeduralkodó. Ágnes olyan jó, vagy ön lett halványabb?

- Ágnes kiugró tehetség, de nemcsak miatta értem el kevesebb sikert. Kilencvennyolcban például jobb időeredményekre voltam képes, mint kilencvenötben, amikor két aranyérmet nyertem a nagymedencés bécsi Európa-bajnokságon. A gond ott volt, hogy az edzőm, Stefaan Obreno a holland válogatottnál kapott állást, így pedig kevésbé tudott az én felkészülésemre koncentrálni. Persze időbe telt, míg mindkettőnk számára nyilvánvalóvá vált, nem működik tovább a kapcsolat. Sydney után aztán a válás mellett döntöttünk.

- Ha azt mondom, három szóban jellemezze Kovácsot, mit válaszolna?

- Sokszor találkozunk a versenyeken, mégsem mondanám, hogy ismerem. Kovács Ágnessel kapcsolatban csupán egy szó jut eszembe: fantasztikus.

- Említette, hogy nem okozott gondot Európából Afrika déli csücskébe költözni. Ilyen jól áll anyagilag?

- Az egyéni szponzorom, a Belga Úszószövetség, valamint a Belga Olimpiai Bizottság fedezi a kiadásaimat, tehát anyagilag valóban nincsenek problémáim.

- A belga sajtó hogyan fogadta, hogy Fokvárosba tette át a székhelyét?

- Megoszlottak a vélemények. Az újságírók is egyetértettek vele, váltanom kell, ám többen szkeptikusan írtak arról, hogy Dél-Afrikába költözöm. Ami viszont nagy öröm, sok újságíró pont fordítva látta, díjazták, hogy merek változtani, hogy a fejlődésem érdekében áldozatokat hozok.

- Ne tartson tolakodónak, de a barátja is követte Fokvárosba?

- Nincs barátom, egyedül jöttem, de legalább így most tényleg csak az úszásra tudok koncentrálni.

- Hány magyar szót tanult már Tőröstől?

- Mivel két napja dolgozunk együtt, még egyet sem. Egy szót viszont nagyon megjegyeztem, amikor kilencvenkilencben Budapesten jártam.

- Ugye nem csúnya...

- Azt mondták, nem az.

- Szóval?

- "Igén". Jó volt a kiejtésem?

- Mintha itt született volna... Egyébként mit csinált Budapesten?

- A mamámmal jártam ott, öt napot töltöttünk el, gyorsan hozzáteszem, kellemes öt napot. Semmi célja nem volt az utazásnak, pihenni akartunk, és Budapestre esett a választás.

- Mi ragadta meg leginkább?

- Bár nem látszik rajtam, imádok enni. Szóval a gulyás mennyei volt...

Gáspár-tripla

A Dél-Karolinában tanuló magyarok közül különösen Gáspár Zsolt és Batházi István remekelt. Gáspár ötven, száz és kétszáz yard gyorson nyert, Batházi pedig a szokásos négyszáz vegyes mellett kétszáz mellen is diadalmaskodott.

Egyetemi verseny (yard), Tuscaloosa (Egyesült Államok)

Férfiak. 50 gyors: 1. Gáspár Zsolt (University of South Carolina) 20.17. 100 gyors: 1. Gáspár 45.01, ...4. Szűcs Tamás (University of South Carolina) 46.60. 200 gyors: 1. Gáspár 1:37.59, ...3. Szűcs 1:39.39. 500 gyors: 1. Szűcs 4:30.80. 100 m mell: ...3. Batházi István (University of South Carolina) 58.00. 200 mell: 1. Batházi 2:02.45. 400 vegyes: 1. Batházi 3:52.96

Nők. 50 gyors: ...4. Nyíry Anna (University of South Carolina) 24.61. 100 gyors: ...4. Nyíry 54.75. 100 pillangó: ...3. Nyíry 57.60

Nemzeti Sport, , 2001.02.09

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes