FONTOS


 

Rózsáról a klubjánál semtudnak
Horváth Péter aláírt a Sport Pluszhoz


A jelek szerint az olimpiai bajnok Rózsa Norbert nem csupán Kiss László szövetségi kapitányt, kenyéradóját, vagyis a Sport Plusz SE vezetőségét sem értesítette arról, hogy folytatja-e a pályafutását. Gyárfás Tamást, az egyesület első emberét sem hívta fel telefonon. Egy biztos: a korában Széchy Tamásnál tréningező háromszoros világbajnok január elején nem kezdte el az edzéseket. Rózsa további pályafutása tehát egyelőre kérdéses, Horváth Péter viszont aláírt a Sport Plusz SE-hez. Az Olaszországban, Descenzánóban készülő vb-bronzérmes helyzete tehát megoldódott, Zubor Attila esete viszont nem. A kiváló gyorsúszó ugyanis nem csatlakozott Horváthoz, bár korábban úgy volt, ő is aláír a Sport Pluszhoz, ez nem történt meg. Információink szerint Zubor Budapesten készül, ám továbbra is nagy kérdés, melyik egyesületben s melyik edzőnél folytatja a pályafutását.

A válogatottakkal is kapcsolatos, hogy a tervek szerint a jövőben megváltozik az Amerikában tanuló és úszó versenyzők státusza. Az egyik koncepció szerint -- a "kivándorlást" meggátolandó -- a kint úszók nem részesülnének a Gerevich-alapítvány által nyújtott támogatásból, valamint a szövetség nem finanszírozná az edzőtáborozásuk költségeit sem. A szövetség vezetősége ugyanis az itthon úszók -- különösen az utánpótlás -- támogatására akarja helyezni a hangsúlyt. Gyárfás Tamás amondó, a sportág érdekében új szellemiségre van szükség, új koncepcióra, amelynek fókuszában az utánpótlásnevelés áll: "Az utóbbi években a Kiss László és Széchy Tamás vezette csapat úgy szárnyalt, mint egy gyorsvonat. Mivel az olimpián búcsúzott egy generáció, most a vezetőségnek kell lendületet adnia ennek a bizonyos vonatnak. Ehhez a változáshoz Kiss László szövetségi kapitány koncepciója pedig optimális" -- összegzett Gyárfás Tamás, aki nemcsak a Sport Plusz első embere, az úszószövetség elnöke is.

***

Ian Thorpe, az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok gyorsúszója a júliusi, fukuokai világbajnokságon nem áll rajthoz 800 gyorson: "Szerettem volna kétszázon és nyolcszázon is elindulni, de a vb programja ezt sajnos nem teszi lehetővé. Ugyanazon a napon rendezik a 800-as döntőt és a 200 előfutamát, ezért az egyik számról le kellett mondanom. Azért döntöttem a rövidebb táv mellett, mert itt szenvedtem vereséget Van den Hoogenbandtól az olimpián és mindenképpen szeretnék visszavágni neki -- indokolt a 18 éves világklasszis.

Nemzeti Sport, , 2001.01.10

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes