FONTOS


 

Szóban és képben
Balaton-átúszás: Az idei első siker már megszületett


Arra tán fölösleges is szót vesztegetni, hogy az elmúlt két évtized során véglegesen csatát nyert a Balaton-átúszás. Minden évben többen és többen vágnak neki a révfülöpi móló és a balatonboglári strand közötti 5.2 kilométeres távnak.

A szervezők már javában készülnek az idei, a július 28-án rendezendő próbára, ám hogy még emlékezetesebbé tegyék az új évezred első átúszását, meg hogy felhívják a figyelmet a "nyerőre", a huszonegyedikre, díszes kiadványt készítettek, amelyben sokan vallanak arról, milyennek is tartják a nyári balatoni idény legtöbb embert megmozgató próbáját. A színes kiadványban többek között dr. Szakács Imre, az ISM politikai államtitkára, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés elnöke is elmondja az élményeit, az 1980 óta tartó átúszásról. Érdekesség, hogy Gyenesei István nem csupán a szavak, de a tettek embere is, ugyanis nem kevesebb mint tíz alkalommal teljesítette a távot. A kitűnő színes fotókkal díszített kiadvány a próba teljes húszéves sikertörténetét felöleli.

(golyán), A Színes Sport, 2001.01.24

A próba a harmadik évezredben is folytatódik Balaton-átúszás: "Csak az időjárás legyen kegyes"

Ha már strandolni, úszni, napozni nem lehet ezekben a hónapokban, legalább beszéljünk rólaÉ Évek óta hatalmas érdeklődés mellett rendezik meg a Balaton-átúszást a már megismert helyszínen - Révfülöp és Balatonboglár között - és a már megismert, 5.2 kilométeres távon. Az idén, mint rendesen, ismét július utolsó szombatján, 28-án kerül sor az eseményre. Feltételezve, haÉ

"Csak az időjárás legyen kegyes, akkor nem lesz, nem lehet semmi gond - mondta Szántó László, a verseny főrendezője, aki eddigi húsz átúszáson ott bábáskodott, intézkedett. - Ha szép idő lesz, ismét ezrek jönnek majd el. Azért merem ezt már most, a tél közepén állítani, mert sorra érkeznek hozzánk a jelentkezések."

Két évvel ezelőtt nevezési rekordot könyvelhettek el a rendezők, s tavaly is hétezernél többen vállalkoztak a próbára. Nincs tehát olyan momentum, amely azt sugallná, hogy az idén kisebb lesz az érdeklődés. "A sportot és a mozgást kedvelő emberek megszerették az átúszást, számon tartják. Nemrégiben valaki felhívott, s megkérdezte a próba időpontját, mert a család ehhez igazítja majd a szabadságátÉ Ennél nagyobb elismerésre és dicséretre igazán nem számíthattunk. Az előkészületek - igaz, egyelőre még csak az íróasztalok mellett - megkezdődtek, és biztos vagyok abban, hogy az idén is sok ezer embernek szerzünk majd kellemes napot július végén." A rendezőknek nincs gondja afelől, hogy miként változtassák meg a programot, mi újat iktassanak be. Ezekre nincs szükség, ugyanis, miként a jó edző sem változtat a győztes csapaton, a Balaton-átúszás szervezőinek is csak arra kell figyelniük, hogy jól "adják elő" azt, amit egyébként is kiválóan tudnak.

(róth), A Színes Sport, 2001.01.08

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001