FONTOS


 

Kapitányt válthat az úszók közgyűlése

Akár viharosan is alakulhat az úszószövetség vasárnapi közgyűlése. A napirendi pontok között személyi kérdések nem szerepelnek ugyan, de a napokban felvetődött, hogy Széchy Tamásnak le kellene mondania a férfi szövetségi kapitányi posztról.
A Népszabadságban legutóbb Rátonyi Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója vetette fel, hogy Széchynek - érdemeit, vitathatatlan eredményeit elismerve - távoznia kellene, az edző a Blikkben üzent vissza, és azt kérdezte: ki az a Rátonyiő
Széchy Tamás a legeredményesebb úszóedző, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanítványai vannak, az utóbbi időben azonban csúcsszinten adós a sikerekkel. Ráadásul az elmúlt két évben négy versenyzője hagyta el, az olimpiai bajnok Rózsa Norbert a Honvédban edz, a vb-bronzérmes váltó két tagja, Horváth Péter és Zubor Attila Olaszországba ment, a szintén olimpiai aranyérmes Czene Attila Amerikában tanul, bár nyilatkozataik szerint ő még az olimpia előtt visszatér régi mesteréhez. Attól persze még lehet valaki alkalmas kapitány, hogy nincs versenyzője az olimpiai keretben; ilyen volt Hargitay András és Tóth Ákos is.
A váltás gondolata már korábban is felvetődött, Kiss Lászlóval, a női úszók szövetségi kapitányával folytattak puhatolózó tárgyalásokat arról, hogy elvállalná-e a férfi versenyzők irányítását is. Kiss nem zárkózott el, de mindig hozzátette, hogy ő soha nem fogja javasolni Széchy eltávolítását, és nem is fog jelentkezni a másik kapitányi helyre.
Az úszókat megosztotta Rátonyi felvetése, információink szerint a régi tanítványok kiállnak Széchy mellett, de a honvédosoknak is vannak támogatóik. A közgyőlés előre kijelölt napirendjén személyi kérdések nem szerepelnek, új napirendi pontot pedig csak akkor lehet felvenni, ha a jelenlévők többsége megszavazza. A két kapitányt a közgyőlés nevezte ki posztjára, leváltásukra is csak neki van joga. Kérdés, hogy a váltásra vonatkozó javaslat - ha egyáltalán valaki beterjeszti - megkapja-e a többséget. Az is elképzelhető, hogy Széchy Tamásnak más posztot ajánlanak fel, ezért a mesteredző a korábbi kijelentéseivel ellentétben nem fog ragaszkodni a kapitányi címhez. Legutóbb már úgy nyilatkozott, hogy Kiss László észrevételeit hajlandó meghallgatni.
Kiss Lászlóval a tárgyalások eddig csak a háttérben zajlottak, a héten azonban Gyárfás Tamás - az úszószövetség elnöke - a Napkeltében riporterként kérdezte, vállalná-e a kettős kapitányságot. Az edző igent mondott. Ezzel azonban még semmi sem dőlt el, mert az úszók legfőbb fóruma a közgyőlés, a testületnek minden döntéshez joga van.

Lépesfalvi Zoltán, Népszabadság, 1999.12.04.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000