FONTOS


 

Eric, az angolna Rózsával volt egy csapatban
Budapesten pólózott Moussambani


A hír izgalmas, villámlátogatáson Budapesten járt Eric Moussambani, a világ leglassúbb gyorsúszója. Az egyenlítői-guineai fiatalember a sydneyi olimpia alatt került az újságok címoldalára, miután a száz gyors első előfutamban 1:52.72-es elképesztően gyatra időeredménnyel érkezett célba. A negatív világcsúcs hatása nem maradt el, Eric barátunk az olimpia óta egyre-másra kapja a meghívásokat (szponzori ajánlatokat), így nem meglepő, hogy európai túrnéra indult, amelynek egyik állomásaként érkezett Budapestre.

Mr. Legrosszabb, (Eric, az angolna, Eric a bálna és a sor folytatható...) Friderikusz Sándor meghívására látogatott a magyar fővárosba, az "Én mozim" című Friderikusz-produkció vendége volt. Az angolul nem, csak spanyolul tudó egyenlítői-guineai "sprinter" a műsor részeként szerdán kora délután magyar élversenyzőkkel is találkozott. A helyszín, Budapest egyik elegáns szállodája volt, ahol Moussambani nemcsak találkozott, medencébe is ment az olimpiai bajnok Rózsa Norbert, az olimpiai ezüstérmes Güttler Károly, valamint a vb-bronzérmes Zubor Attila, Horváth Péter kettős ellen. Még mielőtt arra gondolnának, nem úszás szerepelt a programban, Moussambani vízilabdázott (!) a magyar úszóelit tagjaival.

Mint megtudtuk, az egykapuzás során (Zubor volt a kapus), Eric Rózsával, Güttler pedig Horváthal alkotott párt. Nos, Mossuambani nem is mozgott rosszul -- gólt is lőtt --, sőt az iránt is melegen érdeklődött, hogy hány játékosból áll egy pólócsapat. Mondani sem kell, korábban még nem hallott a játékról...

És, hogy miért nem úsztak az érdekeltek? Güttler szerint erre is megvan a magyarázat: "Mivel úszni nem tud, gondolom ezért kerülhetett szóba a vízilabdázás." -- említette mosolyogva Güttler.

Eric, az angolna -- aki a kizárólagosság miatt nem nyilatkozhatott -- nagyon elcsodálkozott, mikor megtudta, hogy milyen szintű úszókkal pólózhatott együtt. Amikor meghallotta, hogy Güttler száz mellen úszik egy perc, egy másodpercet, tátva maradt a szája. A magyar világklasszisokról amúgy korábban még nem hallott...

A hírek szerint Moussambaninak nagyon megtetszett Európa, olyannyira, hogy azt tervezi -- legalábbis a magyar úszóknak ezt mondta --, hogy hosszabb időre az öreg kontinensre költözik. Spanyolországban vannak ismerősei, ám ő Nagy-Britanniában vagy Franciaországban szeretne versenyezni. Güttlernek amúgy már Sydneyben is feltűnt Moussambani (ilyet korábban még ő sem látott, pedig több mint tizenkét éve van ott a világversenyeken), ám akkor még nem beszélgettek egymással.

"Aranyos, kedves fiú" -- mondta Güttler, aki, mint ismeretes, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok, ám sohasem kapott annyi meghívást mint az olimpia száz méteres férfi gyorsúszásának utolsó helyezettje az elmúlt két hónapban.

Most Moussambani a sztár.

De mi lesz vele, ha nála is lesz rosszabb?

Nemzeti Sport, 2000.11.16.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000