FONTOS


 

102. országos bajnokság, Komjádi uszoda
Horváth hatéves rekordot döntött meg



Zubor ezzel az időeredménnyel könnyedén érmes lett volna a tavalyi isztambuli Európa-bajnokságon
Zubor Attila az úszóbajnokság harmadik napján saját maga országos rekordját döntötte meg száz gyorson. A csúcs értékét növeli, hogy Európában idén csak ketten úsztak jobbat nála.

Deutsch Tamáson semmi sem múlt. Az egykori világbajnoki bronzérmes hátúszó mindent megtett azért, hogy megdöntsék az országos csúcsát. A jelenleg úszóversenybíróként dolgozó klasszis még az uszoda amúgy szétnyitható tetejét is bezáratta, hogy a rekorddöntésre készülő Horváth Péter zavartalanul tempózhasson. Nos, a Deutsch-féle, módfelett sportszerű cselekedetnek meglett az eredménye, Horváth az országos bajnokság száz hátas középdöntőjében megdöntötte a hat éve fennálló országos rekordot. Deutsch még a '94-es római világbajnokságon jutott 55.69-ig, az Olaszorszában légióskodó Horváth ezt a csúcsot törölte (55.62). Nem fogják kitalálni, ki gratulált neki elsőként? Természetesen Deutsch, aki mosolyogva vette tudomásul, hogy immár csak 200 háton él a rekordja: "Örülök Horváth teljesítményének, az élet ugyanis nem áll meg, a csúcsok sem maradnak fenn örökké. Ahogy elnézem, kétszáz háton sem leszek már sokáig rekorder, a százhalombattai Bodrogi Viktor nagyon közel jár az én időeredményemhez."

Horváth amúgy Descenzanóban, a magyar Gyertyánffy Tamásnál tréningezik, csakúgy, mint Zubor Attila. Nos, szombaton az utóbbi sem akart lemaradni, ő a 100 gyors középdöntőjében javította meg a két hete Monte-Carlóban repesztett országos csúcsát (49.42). Zubor rekordjáról csak annyit, ezzel az időeredménnyel könnyedén érmes lett volna a tavalyi isztambuli Európa-bajnokságon. Az már csak rajta múlik, hogy az idein is (Helsinkiben) az lesz-e. Az mindenesetre tény, ettől kezdve a világon mindenhol számolni kell a nevével, és nemcsak az orosz Alekszandr Popovnak, akit Monte-Carlóban megelőzött a magyar klasszis.

Nemcsak a középdöntő során, a fináléban is született csúcs. A Dunaferr 4x100 méteres női gyorsváltója az Egerszegivel fémjelzett Bp. Spartacus négy éve úszott csúcsát adta át a múltnak.

A rekordok ellenére a nap meglepetését egy mindössze tizenhárom éves leányzó okozta, név szerint Szepesi Nikolett. A módfelett fiatal spartacusos úszó könnyedén nyert az 50 m-es hátúszásban. Lehet, hogy Egerszegi Krisztina után egy újabb hátúszó csillag "készülődik" a Bp. Spartacus műhelyében? Ma még nem tudni, az mindenesetre jó előjel, hogy Nikolett ugyanabba az általános iskolába jár, mint egykoron Egér (XIX. kerület, Pannónia Utcai Általános Iskola). Azt egyébként, hogy a csöppnyi lány az úszásnál kötött ki, egy balettedzőnek köszönhetjük, aki egykoron eltanácsolta Nikolettet, mondván, keressen más testmozgást magának. Turi György, a Spartacus trénere még pénteken azt jósolta, Nikolett jövőre mindenképpen bajnok lesz. Szombaton megtette a helyreigazítását: "Egy évet tévedtem, bár mindig így tévednék" - mondta a roppant boldog edző.

Szepesi tizenkilenc évvel idősebb klubtársa is bajnoki aranyat nyert szombaton. Már kitalálhatták, az örökifjú Güttler Károlyról van szó. A negyedik olimpiájára készülő klasszis az aranyérem mellett az időeredményének kiváltképp örült, az előzmények után nem várt ilyen teljesítményt. A délelőttöt ugyanis az olimpiai eskütételen töltötte, saját bevallása szerint is fáradtan készülődött a rajthoz. Ennek ellenére idei legjobbját produkálta, megerősítve helyét az olimpiai csapatban. Az olimpiai ezüstérmes versenyző nem tagadja, jót tett neki, hogy Budapestről vidékre költözött: "Nincs az a feszültség, mint Budapesten, végre nem a távkapcsolóval a kézben töltöm a szabadidőmet, hanem kapálgatok a kertben, vagy csak üldögélek a teraszon. Lehet, hogy ez is kellett a mostani eredményhez" - összegzett Güttler.

Szepesi győzelme meglepetésként hatott, Risztov Éva 400 gyorsos elsőségén viszont senki sem lepődött meg, s az is várható volt, hogy férfi 200 pillangón a spartacusos Kolozár Dávidé lesz az aranyérem, és a formák alapján női 50 gyorson Csobánki Zsuzsa győzelmén sem rázkódott meg az uszoda.

Folytatás vasárnap, talán újabb országos rekordokkal.

SE

102. országos bajnokság, Komjádi uszoda

Férfiak. 100 m gyors. 2. középdöntő: 1. Zubor Attila 49.42 - országos csúcs (régi: 49.74, Zubor - 2000). 100 m hát. 2. középdöntő: 1. Horváth Péter 55.62 - országos csúcs (régi: 55.69, Deutsch Tamás - 1996)

100 m mell. Bajnok: Güttler Károly (Bp. Spartacus, edző: Kiss László, Turi György) 1:02.36, 2. Bodor Richárd (Pécsi TÁSI) 1:03.82, 3. Bessenyei Tamás (Szentesi Városi ÚK) 1:04.32, 4. Koltai T. (Baja) 1:07.28, 5. Székely Tóth G. (Szentesi Városi ÚK) 1:08.21, 6. Szabó D. (Bp. Honvéd) 1:08.51. 200 m pillangó. B: Kolozár Dávid (Bp. Spartacus, e: Kiss László, Turi György) 2:02.53, 2. Kovács Péter (BVSC) 2:03.59, 3. Tószegi Márton (BVSC) 2:05.00, 4. Unghváry G. (BVSC) 2:06.81, 5. A. Kokkinosz (görög) 2:10.53, 6. Szabó G. (Dunaferr) 2:10.86.

Nők. 50 m gyors. B: Csobánki Zsuzsa (FTC-Print 17, e: dr. Sós Csaba, ifj. Magó Gábor) 26.70, 2. Lakos Gyöngyvér (FTC-Print 17) 26.78, 3. Dabi Katalin (Bp. Honvéd) 27.06, 4. Molnár V. (Dunaferr) 27.07, 5. Ferenczy O. (Bp. Honvéd) 27.26, 6. Miskovicz Zs. (Dunaferr) 27.52. 400 m gyors. B: Risztov Éva (HÓDTÁV SC, e: Bán Sándor) 4:17.01, 2. Kovács Kornélia (Gyula) 4:20.61, 3. Barsi Claudia (Bp. Spartacus) 4:26.80, 4. Molnár K. (Bp. Spartacus) 4:29.05, 5. Fáth Krisztina (Veszprém) 4:34.43, 6. Hegedűs D. (HÓDTÁV SC) 4:35.89. 50 m hát. B: Szepesi Nikolett (Bp. Spartacus, e: Kiss László, Turi György) 30.85, 2. Katerina Bljamu (görög) 30.95, 3. Szép Edina (Hullám '91) 31.10, 4. Kiss A. (Dunaferr) 31.29, 5. Pálmai A. (Bp. Honvéd) 31.32, 6. Baranyai T. (BVSC) 31.51. 4x100 m gyorsváltó. B: Dunaferr (Molnár Viktória, Miskovicz Zsuzsa, Márfi Ágnes, Kiss Annamária, e: Perjámosiné Tóth Erzsébet, Kovács József) 3:55.83 - országos csúcs (régi: 3:56.32, Bp. Spartacus, Egerszegi, Nagy M., Csapó, Klocker - 1996), 2. Bp. Honvéd (Varga Szilvia, Molnár Zsuzsanna, Dabi Katalin, Ferenczi Orsolya) 3:58.38, 3. FTC-Print 17 (Lakos Gyöngyvér, Csobánki Zsuzsa, Gazda Annamária, Vanek Margit) 4:00.25, 4. Bp. Spartacus (Kovács Á., Németh K., Barsi C., Lipcsei K.) 4:01.71, 5. BVSC (Dörnyei V., Somossy J., Baranyai T., Bunford N.) 4:06.55, 6. Veszprém (Marton P., Fáth Kinga, Fáth Krisztina, Czupper V.) 4:06.70

* * *

Güttler Károly, a százméteres mellúszás bajnoka: - Engem is meglepett, hogy ilyen jól úsztam. Ennél egy másodperccel rosszabb időre számítottam. Már csak azért is, mert délelőtt az olimpiai eskütételen jártam. A főpróba három óráig tartott, az előadás egyig, megtisztelő, de fárasztó is volt egyben.

Csobánki Zsuzsa, az ötvenméteres gyorsúszás aranyérmese: - Száz gyorson kikaptam klubtársamtól, Lakos Gyöngyvértől, örülök, hogy ötvenen én lettem az első. A rövidebb táv amúgy is jobban fekszik nekem.

Risztov Éva, a négyszáz méteres gyorsúszás első helyezettje: - Az időeredménnyel elégedett vagyok. Habár két másodperccel elmaradtam az egyéni csúcsomtól, nincs okom panaszra. A csúcsformát úgyis az olimpián szeretném nyújtani.

Szepesi Nikolett, az ötvenméteres hátúszás bajnoka: - Roppant boldog vagyok, hogy tizenhárom évesen felnőtt bajnok lehetek. Még fel kell dolgoznom magamban. Nagyon bánt, hogy a száz hát előfutamában kizártak, de ez az aranyérem most vigaszt nyújtott. Köszönöm a kitartást és a segítséget az édesanyámnak, valamint az edzőmnek, Turi Györgynek.

Zubor Attila, az ötvenméteres gyorsúszás országos csúcstartója: - Megbeszéltem az edzőmmel, Gertyánffy Tamással, hogy mindent beleadok - a világversenyeken sem lehet fürödni az előfutamok során -, a jelek szerint sikerült. Amikor beérkeztem, és hátranéztem, azt gondoltam, két tizeddel gyengébb lesz az eredményem. Mit mondjak, nagyon boldog vagyok.

Horváth Péter, a százméteres hátúszás országos rekordere: - Mivel mindenképpen olimpiai szintidőt akartam úszni, nem akartam várni vele a döntőig. Úgy érzem, még ezen is lehet faragni, azt viszont nem garantálom, hogy a vasárnapi döntőben ismét javítok a csúcson. Hogy mi a siker titka? Gyertyánffy Tamásnál Olaszországban remek, pörgő ritmusú edzéseken vehetek részt.

Gyertyánffy Tamás, Zubor és Horváth edzője: - Attila és Péter akkor vált érett, profi úszóvá, amikor a kényelmes, megszokott környezet helyett igent mondtak a változtatásra. Biztos vagyok benne, hogy a most úszott csúcsaikon is tudnak még javítani.

Dr. Soós Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - Az eddigi szerepléssel és az érmek számával is elégedett vagyok. Annak pedig különösen örülök, hogy a Ferencváros itthon készülő versenyzői közel olyan jól vagy jobban szerepeltek, mint a klub amerikás úszói. Ez is mutatja, itthon is lehet maradandót alkotni. Zubor Attila száz gyorsos rekordja biztató, akár olimpiai éremesélyes vegyesváltója is lehet Magyarországnak.

Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Le a kalappal Gyertyánffy Tamás előtt, mind Zubor, mind Horváth kiválóan úszott. Ilyen eredményekkel egyéniben is lehet keresnivalójuk, és a vegyesváltónak is nagy hasznára lehetnek. Güttler Karcsiról is csak a legjobbakat mondhatom, a délelőttjét az olimpiai eskütételen töltötte, fáradt volt, morcos, ennek ellenére kihozta magából a maximumot. Tetszett a módfelett fiatal hátúszó Szepesi Nikolett produkciója is, nagy jövő áll előtte - és elégedett vagyok Risztov Évával, Kolozár Dáviddal, valamint a ferencvárosi gyorsúszó, Csobánki Ilona teljesítményével. Ami viszont nem tetszett, az a gyulai Kovács Kornélia és a szentesi Bessenyei Tamás teljesítménye. Remélem, hamar kilábalnak a hullámvölgyből.

SE, Nemzeti Sport 2000.06.04

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000