FONTOS


 

Sokan Deutsch Tamás utódját látják benne
Bodrogi Viktor az athéni olimpián akar csúcsra érni


Négy éve hiánycikk. Mármint egy nemzetközi szinten is eredményes férfi hátúszó. Négy éve várnak rá az úszóválogatottnál. Négy éve szeretnék megtalálni a vb-bronzéres, Atlantában búcsúzó Deutsch Tamás utódját. Lehet, hogy nem kell tovább keresni. A hét végi athéni nemzetközi viadalon egy tizenhét éves százhalombattai fiú "bejelentkezett".

Bodrogi Viktor 50 háton országos csúcsot úszott, kétszázon pedig három tizeddel maradt el az olimpiai kiküldetési szinttől. Kiss László szövetségi kapitány szerint ha így fejlődik, évekre ő lehet a magyar hátúszás első számú embere. Mindezekkel Vizi Csaba, Bodrogi edzője is egyetért: "Hosszú távon gondolkozunk Viktorral. Az csak részfeladat, hogy ifjúsági szinten eredményes legyen, a fő cél, hogy felnőttként érjen el kiemelkedő sikereket. Ennek megfelelő programmal dolgozunk, bőven van még lehetőségünk az edzésadag emelésére."

A szisztematikus munka első állomása a dunkerquei ifjúsági Európa-bajnokság lesz, no meg -- szintidő esetén -- az olimpia. Vizi amondó: "Viktor korának megfelelően a kétszáz hát jobban fekszik neki. A tavalyi ifi Eb-n az Athénban úszott idejével ezüstérmes lett volna. Mi azonban az aranyra törekszünk."

Vizi egyébként úgy tartja, nemcsak Budapesten lehet minőségi úszásoktatást végezni: "Ideális körülmények között dolgozhatunk Százhalombattán, ötvenes és huszonötös medencében is tréningezhetünk. A város és a támogatók kiállnak mellettünk. Az úszóbázisunk kapcsolatban áll a helyi iskolákkal, úgy érzem, a későbbiekben eredményes csapatot tudtunk kialakítani. Viktor az első "gyümölcs, de hiszen mindig kell egy zászlóvivő."

A zászlóvivő, azaz Bodrogi Viktor is eltökélt. A százhalombattai gimnazista is hosszú távon gondolkozik: "Az ifjúsági Eb-n nyerni szeretnék kétszáz háton, ahol idővel két percen belül akarok úszni. Az már felnőtt szinten is kiváló időeredménynek számítana. Úgy érzem, jó esélyem van arra, hogy bekerüljek a sydneyi olimpiai csapatba, de azzal is tisztában vagyok: a kétezer-négyes, athéni ötkarikás játékokon kell kiemelkedően szerepelnem."

Bodrogi -- sok úszóhoz hasonlóan --, ha éppen ideje van, horgászbotot ragad a kezébe. Ott sem ügyetlen, tizenkét éves korában például egy nyolckilós pontyot akasztott.

Az pedig csak rajta múlik, hogy hátúszóként milyen "kapása" lesz...

Monte-Carlo következik

Athén után Monte-Carlóban, majd Barcelonában versenyez a Kiss László vezette úszóválogatott. A kaszinók városában (május 20--21.) Güttler Károly, Batházi István, Gáspár Zsolt, Kovács Ágnes és Nyíry Anna szerepel, Barcelonában viszont (május 23--25.) csak Kovács Ági és Gáspár indul. Korábban szó volt róla, hogy Monte-Carlóban a tengerentúlon tanuló Czene Attila is rajthoz áll, ám több mint valószínű, hogy nem vesz részt a viadalon.

Szintén nyitott kérdés, hogy Rózsa Norbert mikor áll rajkőre legközelebb. Mint megtudtuk, régi-új edzője, Széchy Tamás Rózsára bízta a döntést. Ha az olimpiai bajnok úgy látja, elindul a június eleji országos bajnokságon, viszont ha nem érzi magát felkészültnek, akkor továbbra sem láthatjuk versenyen Atlanta bajnokát. Mivel eddig nem úszott olimpiát érő időeredményt, az utóbbi esetben akár még a sydneyi részvétele is kérdésessé válhat.

SE, Nemzeti Sport 2000.05.18

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000