FONTOS


 

A magyar hölgyek nem kérnek a csodadresszből
Az ausztrálok vitatják, a világ használja

"Az Ausztrál Olimpiai Bizottság jót akar, de rossz stratégiát választott. Húsz érmet várnak tőlünk az olimpián, de arra kértek bennünket, hogy a világ többi sportolójával ellentétben ne használjuk az új dresszeket. Ez hátrányos számunkra'' - jelentette ki Don Talbot, az ausztrál úszóválogatott szakvezetője a testet szinte teljesen befedő dresszek kapcsán kirobbant vitáról. A vitatott mezek megosztották az ausztrál úszótársadalmat, vannak, akik mellette érvelnek, míg mások szerint lehetetlenné teszi a szabályos versenyzést. A konzervatív nézeteket vallók és az Ausztrál Olimpiai Bizottság szerint is a felszerelés óvási alapot jelenthet. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság kedden helyben hagyta a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) tavaly októberi állásfoglalását, így az olimpián egyrészes dresszben is versenyezhetnek az úszók.

Mint Ruza Józseftől, a Magyar Úszószövetség főtitkárától megtudtuk: az újfajta dresszekre több magyar úszó is vevő. A példa kedvéért: Gáspár Zsolt bokáig érő nadrágot kért (atlétaszerű felsővel), Güttler Károly térd felett végződő nadrágot kérvényezett (szintén atlétával), Czene Attila viszont csak egy térdig érő nadrágot szeretne. Az Arena jóvoltából az olimpián már ebben úsznak. Ami viszont érdekes: egyetlen hazai úszólány sem kért a csodadresszből. Ruza, arra a kérdésre, hogy szerinte az újfajta dressz csak babona, vagy valóban századokat, tizedeket jelenthet, a következőket válaszolta: "Az új dressz szerintem annyit jelent, amennyit a hit számít az eredménynél. Ha hisz benne valaki, akkor számít, ha nem, akkor nincs jelentősége.''

(mti,sal), Nemzeti Sport 2000.05.04.

Britek is úszódresszben

A Brit Olimpiai Bizottság engedélyezte a Sydneyben induló úszók számára a szinte az egész testet beborító dresszek viselését. Nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy mely sportszergyártó, az olimpiai bizottságot támogató Speedo, vagy a brit úszóválogatottal szerződésben álló rivális adidas terméket lehet hordani, ugyanis az ötkarikás játékokon nem lehet dresszen, mezen hirdetést elhelyezni.

A nyaktól bokáig érő úszódresszekkel akár három százalékkal jobb eredmények is elérhetők. Az ausztrálok úszócsillaga, Ian Thorpe is hasonlóban versenyez, és a múlt hónapban hazája nemzeti bajnokságán három világcsúcsot állított fel.

Vita az újfajta úszódresszről
A tengerentúlon tiltott gyümölcs az egyberuha?

Az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva az Egyesült Államok Úszószövetségének illetékes bizottsága azt javasolja az elnökségnek, hogy ne engedélyezze az augusztus 9--16. között Indianapolisban esedékes olimpiai válogatón a csaknem az egész testet befedő úszódressz viselését. A 23 tagú elnökség várhatóan pénteken dönt az ügyben. A szövetség korábban felkérte a négy legjelentősebb sportszergyártót, tegyék lehetővé, hogy június 14-ig a válogatóra nevező valamennyi versenyző kapjon a speciális szerelésből. Egyedül az Adidas szállította le időre a kívánt mennyiséget.

-- Mivel a hátralévő idő olyan rövid, hogy azalatt az úszók nem tudnának hozzászokni a dresszhez, sérülne az esélyegyenlőség, ha engedélyeznénk a használatát -- nyilatkozott Charlie Snyder szövetségi szóvivő. Az újfajta úszódresszben az utóbbi időben több világcsúcsot állítottak fel.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000