FONTOS


 

A FINA nemet mondott
Thorpe nem mehet Londonba

Ian Thorpe, az ausztrálok úszósztárja nem mehet Londonba doppingellenőrzésre, mert a Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA) nem kapott erre engedélyt. A múlt hétvégi berlini rövid pályás Világkupa-versenyen 200 m gyorson világcsúcsot (1:41.10 perc) javító Thorpe -- másokkal együtt -- fenntartással élt a doppingvizsgálatok elvégzésének körülményeivel kapcsolatban. Többek szerint a mintákat nem a szabályoknak megfelelően tárolták. A 17 éves úszó éppen ezért döntött úgy, hogy "független" laboratóriumban is vizsgálatnak veti alá magát, s így világcsúcsa akkor is hitelesíthető lesz, ha később kiderülne: valóban szabálytalanságok történtek Berlinben. A FINA azonban erre nem adott engedélyt. A verseny után az ausztrál és az amerikai csapat hivatalosan tiltakozott a berlini doppingtesztek elvégzésének módja miatt.

A fentebb említet ausztrál Thorpe és az amerikai Lenny Krayzelburg lesz a két legnagyobb sztárja a rövid pályás Világkupa szerdán és csütörtökön sorra kerülő impériai versenyének. Rajthoz áll még a szintén amerikai Jenny Thompson és Chad Calvin, valamint a spanyol színekben versenyző orosz Nyina Zsivanyevszkaja is.

Montpellier és Stockholm pályázik a 2001. decemberében esedékes rövid pályás Európa-bajnokság rendezési jogáért. A LEN büro március 11-én, Helsinkiben választ a pályamunkák közül.

SE, Nemzeti Sport 2000.02.09.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000