FONTOS


 

Kína kikéri magának
"Miért utálják ennyire a sikeres versenyzőinket?"

A kínai úszósport vezetői visszautasítják azokat a vádakat, amelyek szerint versenyzőik szervezetten doppingolnak.

-- Az úszóink ellen felhozott vádak abszurdak -- fogalmazott Csang Csiu-ping, a Kínai Úszószövetség alelnöke a China Dailynek adott nyilatkozatában.

Legutóbb, a január eleji, sanghaji rövid pályás Világkupa-verseny után (a kínaiak 28 számot megnyertek) két edző, az ausztrál Graeme McDonald és az amerikai John Leonard vetette föl, hogy a kínaiak szervezetten doppingolnak. McDonald meglepődve tapasztalta, hogy a kínaiak egyre jobbak, ugyanakkor győzelmeik ellenére közülük senkit sem ellenőriztek. Csang Csiu-ping erre azt válaszolta: McDonaldnak fogalma sincs a doppingtesztek lebonyolításáról.

-- A vizsgálatok elvégzése a nemzetközi szövetség kompetenciája, így ha valakinek gondja van, az illetékesekhez kell fordulnia -- mondta Csang Csiu-ping, aki azért azt elismerte, hogy egyedi doppingesetek Kínában is előfordulnak.

Csao Cse, a kínai válogatott edzője az amerikai John Leonardnak válaszolt, aki amiatt értetlenkedett, hogy a nemzetközi mezőnyben teljesen ismeretlen versenyzők is nyerni tudtak.

-- Azok az úszónők, akik Sanghajban győztek, Kínában ismertek. Miért utálják ennyire a sikeres versenyzőinket? -- értetlenkedett az edző.

A China Daily szerint Kínában komolyan veszik a doppingellenes küzdelmet. Tavaly például 700 vizsgálatot végeztek el, míg a Nemzetközi Úszószövetség -- január és szeptember között -- csak hatszázhetvenhetet.

SE, Nemzeti Sport 2000.01.26.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000