FONTOS


 

Jótékony klasszis
Thorpe az Év fiatalja

Ian Thorpe-nak ítélték Ausztráliában az "Év fiatalja" díjat, amelyet a világbajnok úszó sportteljesítményével és karitatív tevékenységével érdemelt ki. A 17 éves sportoló Jon Sieben (1984), Duncan Armb (1988) és Kieren Perkins (1994) után a negyedik úszó a kitüntetettek sorában. Thorpe -- aki edzője, Doug Frost visszaemlékezése szerint nyolcéves korában, amikor uszodába kezdett járni, még a medence klóros vizére is allergiás volt -- ma már rendkívül népszerű. Neve akkor került be a köztudatba, amikor tavaly augusztusban négy világcsúcsot javított a sydneyi Csendes-óceáni-bajnokságon. Sporteredményei mellett az tette ismertté, hogy sok időt és pénzt áldozott több jótékonysági kezdeményezésre, így például a daganatos betegségben szenvedő gyermekek intézetének javára is.

"Nem hiszem, hogy bármilyen olyan tulajdonságom lenne, amely a többi embernek nincs. Inkább arról van szó, hogy a tudásom egyfajta ajándék, amelyet képes vagyok mások hasznára is fordítani -- mondta a díjazott.

Ian Thorpe világbajnok, világcsúcstartó ausztrál úszó, aki korábban az Adidasszal szerződött, beleegyezett abba, hogy kipróbálja az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) partnerének, a Speedónak az úszódresszét. A 17 éves Thorpe pénteken találkozott az AOC vezetőivel, s bár hosszasan dicsérte jelenlegi felszerelését, végül mégis rászánta magát, hogy kipróbálja a másik cég termékét. Mást igazából nem is tehet, mivel az olimpián az AOC szerződése alapján csak Speedóban versenyezhet.
Ausztráliában ő lett az év férfi sportolója. Az augusztusi csendes-óceáni bajnokságon négy világrekordot úszó Thorpe mögött olyan egyéniségek végeztek a rangsorban, mint például az észak-amerikai profi baseball-ligában remeklő David Nilsson és a korábbi ATP-listavezető teniszező, Patrick Rafter.

SE, Nemzeti Sport 2000.01.21.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000