FONTOS


 

Ausztrál doppingvád
Talbot: "Megint csalnak a kínaiak"

Az 1998-as perthi vb óta szinte örökké visszatérő téma Ausztráliában, hogy doppingolnak a kínai úszók. Most megint gyanúsak lettek... A csütörtök-pénteki hobarti Világkupán a héttagú kínai csapat az első este öt győzelmet aratott -- négyet a női számokban. Az ausztrál főedző, Don Talbot nem rejtette véka alá a véleményét:

-- Megint csalnak a kínaiak -- mondta nemes egyszerűséggel.

Az Ausztrál Úszószövetség elnöke, a volt olimpiai érmes mellúszó, Terry Gathercole, szintén kétségbe vonta a kínai eredmények realitását:

-- Újra csodák történnek az uszodában -- jelentette ki fanyalogva. -- Ha egy úszó, mondjuk az első ötven közül bejut eredményével a legjobb harminc közé, az elfogadható. De ezek egyből az első öt közé úsznak és minden esetben nőkről van szó. Megismétlődik az, ami egyszer már előfordult a keletnémetekkel. Óriási szükség lenne arra, hogy mielőbb bevezessék az EPO és a növekedési hormonok használatának vizsgálatát. Tudjuk, hogy a kínaiaknak ezek a kedvenceik...

Persze a kínaiak nemcsak hogy tagadnak, de meg is vannak sértve. A Kínai Úszószövetség főigazgatója, Cse Jin szerint az ausztrálok részéről mindez csupán féltékenység.

-- Felolvastam versenyzőinknek az újságokban megjelent gyanúsítgatásokat és erre az volt a válaszuk: megverjük az ausztrálokat! -- mondta Cse Jin. -- Elegünk van abból, hogy a kínai úszókat örökké doppingvádakkal illetik. Néhány valóban megtévedt úszó miatt nem lehet az egész kínai úszást megbélyegezni.

Cse Jin szerint nincs semmi különös abban, hogy a kínai úszók ilyen rohamléptekkel fejlődnek: hatalmas bázisuk van, rengeteg uszoda épült és jelentős mértékben javult a táplálkozás színvonala is.

SE, Nemzeti Sport 2000.01.17.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000