FONTOS


 

Havon edzőtáborozott az úszóválogatott

Kiss László szövetségi kapitány úszócsapata tegnap befejezte kéthetes olaszországi edzőtáborozását, és hazaindult Val Senalesből. A versenyzők több időt töltöttek a sípályákon, mint a medencében.

Csomagoltak a magyar úszók tegnap délután, amikor Kiss László szövetségi kapitányt felhívtuk Val Senalesben, a szállodai szobájában. A csapat tegnap este indult haza, a kapitány tizenöt órás autóbusz-utazásra számított. A válogatott versenyzők közül Kovács Ágnes, Kovács Kornélia, Risztov Éva, Kiss Annamária, Güttler Károly és Batházi István volt a táborozók között, mellettük klubköltségen százhalombattai és hódmezővásárhelyi úszók; ők még egy hétig Olaszországban maradnak.
Val Senales, ez a néhány szállodából és üzletből, valamint sífelvonóból álló helység máris divatossá vált az úszók körében, a magyarokkal egy időben edzőtáboroztak ott a németek, és a mieinket a lengyelek váltják. Kiss László 1976 óta tizenhétszer táborozott már Söldenben, és szerinte az olaszországi helyszín nem marad el mögötte, sőt, mivel 2000 és 3200 méter közötti magasságon mozogtak, ezeknek a gyakorlásoknak már magaslati hatásuk is volt. Rengeteget síeltek, naponta hat órát voltak a kristálytiszta levegőn, kétszer úsztak, ezenkívül erőfejlesztő edzéseket is tartottak. A két hét alatt a versenyzők pszichésen és fizikailag is feltöltődtek - mondta a kapitány -, az edzőtáborozással jó alapot teremtettek az itthoni munkához. Síelés közben csak a sportágban profinak számító Kovács Kornélia sérült meg, a kezén egy csont elrepedt, de az edzéseket azért nem hagyta abba.
Kovács Ágnes februárban két, rövid pályás Világkupa-versenyen is indul, Berlinben, illetve Malmőben, de a válogatottak számára az első igazi felmérő a márciusi, Komjádi uszodai verseny lesz. Az Amerikában tanuló úszók nem jönnek haza, ők egy héttel később az amerikai bajnokságon versenyezhetnek, köztük az atlantai olimpia bajnoka, Czene Attila is. A kapitány bízik a jó olimpiai szereplésében, és reményeit növeli, hogy a 200 méteres vegyes úszásban az elmúlt időben nem fejlődtek viharosan az eredmények. A márciusi versenyre Budapestre jön Horváth Péter és Zubor Attila, a két úszó Gyertyánffy Tamással készül fel Olaszországban.
Kiss László elmondta, hogy június elején a magyar bajnoksággal lezárul az olimpiai válogatás, és Helsinkibe, az Európa-bajnokságra már csak azok utaznak el, akik ott lehetnek Sydneyben is. Edzőkollégái is egyetértenek vele, hogy aki az EB-n teljesítené először az olimpiai nevezési szintet, az két és fél hónappal később nem tudna újra csúcsformába kerülni. Mivel a felnőtt és az ifjúsági EB között csak két hét lesz, valószínűleg választani kell a két esemény között, és Kiss László szerint lesz olyan, aki csak az olimpiára készül majd fel.

Az ISM-é lesz a fűzfői uszoda

Rövidesen a sportminisztérium kezelésébe kerül a fűzfői Balaton uszoda. Az 50 méteres medencében számos versenyt rendeztek, egy időben ott edzőtáboroztak a válogatott versenyzők is, és a szövetség vidékszekciójának központjává vált. Az uszodát a Nitrokémia Rt. építtette és üzemeltette, és az anyagi nehézségek kapcsán már korábban szóba került, hogy a sporthivatal kezelésébe kellene adni.
Az uszoda az idén már csak a délutáni órákban tartott nyitva, nehéz helyzetbe hozva ezzel a Fűzfői Atlétikai Club úszószakosztályát, illetve az ott foglalkoztatott százhatvan versenyzőt. Ráadásul a bérleti díjakat is üzleti alapon akarták megemelni, az eddigi összegnek a tízszeresét kellene fizetni, ez pedig gyakorlatilag a helyi úszósport megszűnését jelentené. Ruza József, az úszószövetség főtitkára régóta tárgyalt a minisztérium illetékeseivel az uszoda megmentéséről, és eredménnyel járt: az ISM közbelépésének hatására mától a reggeli órákban is használhatják a létesítményt, és várhatóan februártól a jelenlegi tulajdonos ÁPV Rt.-től az sportminisztérium kezelésébe kerül.
Kiss László szövetségi kapitány a fűzfői uszodát megfelelőnek tartja a válogatott versenyzők felkészítésére is, mint mondta, az úszóknak amúgy sincs saját megszokott edzőtáboruk.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap, 2000.01.22.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000