FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Az itthonhagyott úszócsoda ...

Az, hogy Kiss Gergő nem utazott Rómába, a felnőtt világbajnokságra, igazából nem keltett meglepetést az úszótársadalomban.
Kiss Judit kimaradása az utazó keretből viszont annál inkább magyarázatra szorul.

Barcelona messze van ...

Az Egerszegi-utódnak kikiáltott veszprémi úszólány két évvel ezelőtt, 12 éves korában már indult a barcelonai olimpián.
Ő volt a XXV. olimpia legfiatalabb versenyzője.
A csapatvezetés akkor azzal indokolta nevezését, hogy a kislánynak szoknia kell a nagy versenyek légkörét.
A nemzetközi úszósport szabálykönyvének értelmében Kiss Judit azonban még két évig nem indulhatott ifi Eb-n, mert nem érte el a 14 éve alsó korhatárt, ugyanebből az okból hiányzott tavaly a sheffieldi felnőtt Eb-ről.
Idéb végre minden akadály elhárult, részt vehetett a korosztályos Eb-n, és indulhatott volna Rómában a felnőtt vb-n is.
Indulhatott volna, de be sem nevezték ...
Kiss László, a nők szövetégi kapitánya a következőkkel magyarázta Judit mellőzését:
- Egyszerűen nem akartam felesleges csalódásnak, netán egy nagy vereségnek kitenni Juditot. Egyébként ugyanebből a megfontolásból nem indul a fiam, Gergő sem a vb-n.
Az indoklás elfogadhatónak tűnik, csupán Kiss Judit barcelonai szereplésére gondolva támad az emberben némi kétely.
Akkor edződnie kellett, szoknia a légkört, ma pedig pont ettől óvják?

"Nem verhetem az asztalt"

Kiss Juditot hiába keresem Veszprémben, sem otthon, sem az uszodában nem találom meg.
Edzője, Gyenge Zsigmond szolgál magyarázattal:
- Nyaral. Most van lehetősége egy kis pihenésre, szeptember második hetében kerül majd csak elő.
- Talán jobban örült volna Judit, ha elmarad ez a nyaralás, és helyette a vb-n indulhatott volna ...
- Mindketten jobban örültünk volna, de nincs mit tennünk. A kapitány érvei logikusak, és elfogadhatóak. Ráadásul Judit gyengébben szerepelt az ifi Eb-n, mint vártuk, hiszen 800-on második, míg 400-on csak ötödik lett, de ennek korábbi sérülése, és az edzéskihagyások voltak az okai.
- Azt mondja, Kiss László indokai logikusak. Ne haragudjon, de a barcelonai részvétel, és a mostani távolmaradás között én nehezen fedezek fel logikai összefüggést.
- Barcelonában kifejezetten menedzselési szándékkal indították Juditot, aminek borzasztóan örültünk, ám mindenkiben ott volt a kétség, hogyan hat majd rá egy ilyen nagy verseny légköre? Tehát az, amivel Kiss László most indokol, már Barcelonában is élő probléma volt.
- Akkor mégis túltették magukat ezen, a kislány indult, és ha jól tudom, nem vallott szégyent ...
- Valóban. Megjavította mindkét számban az egyéni rekordját, és nem rázta meg az olimpia légköre.
- Ha ön dönthetett volna arról, hogy tanítványa induljon-e most a vb-n, vagy sem, hogy foglalt volna állást?
- Egyértelműen az indulása mellett szavaztam volna. Az ifi Eb-n ugyan nem szerepelt túl jól, de Rómában már pont formában lett volna. Ráadásul a szponzorok miatt is fontos lett volna ez a vb szereplés. Ha Jutka ott lenne Rómában a rajtkövön, két évre előre biztosítva lett volna a felkészülése anyagi szempontból.
- Akkor viszont nem értem, miért nem hallatta a hangját, miért nem harcolt tanítványáért?
- Én minden körülmények között azért teszek, és harcolok, hogy a versenyzőmnek jobb legyen. Ebből kiindulva a jövőre is gondolnom kell, és nem verhetem most az asztalt, nem eshetek neki a szövetségi kapitánynak, ha azt akarom, hogy Jutka jövőre is megfelelően legyen menedzselve.
- Tehát ön most a jövő érdekében megalkudott.
- Nem alkudtam meg, egyszerűen elfogadtam a kapitány jogos érvelését.

"Mire lennék féltékeny?"

- Két éve úszócsodaként, Egerszegi utódjaként harangozták be Kiss Juditot. Ön szerint van esélye, hogy Egerszegi nyomába léphessen?
- Egyértelműen igen, de két kiegészítést azért tennem kell. Ismert, hogy a női úszóknál ez a kor a legdöntőbb, hiszen a pubertás ilyenkor zajlik le, és sok úszó megáll a fejlődésben. Szerintem Jutka már túl van a kritikus időszakon, és az eredményei továbbra is biztatóak. A másik dolog az, hogy Egerszegi mögött nem alakult ki egy tudatosan készülő, egymással versengő női úszócsapat. Még Juditba is kőkeményen bele kell nevelni a profi mentalitást. Ha ez sikerül, akkor reménykedhetünk. Példaként vegyük Egerszegit 100 százaléknak, hozzá viszonyítva Jutka még csak 60 százaléknál tart.
- Lehet, hogy csak rosszindulatú pletyka, de az a hír járja, hogy sokan szívesebben látnák Kiss Juditot Budapesten, esetleg egy más edző kezeiben, mondván, önnel, Veszprémben soha nem lesz belőle világklasszis. Mit szól ehhez?
- Az a véleményem ha én befuccsolok, a szürkeállományom határt szab, és nem tudok tovább hozzájárulni Jutka fejlődéséhez, akkor természetes, hogy átadom egy olyan edzőnek, aki nevelt már világsztárokat, aki ki tudja hozni a versenyzőből azt, amit valójában tud.
- Ezt komolyan mondja? Nincs önben semmiféle szakmai féltékenység?
- Mire lennék én féltékeny? Eddig ifi Eb-n volt néhány dobogós helyezése az úszóimnak. Hogy féltékenykedjek én például olyan emberre, aki nyert már számos olimpiát, vb-t, meg EB-t a tanítványaival. Természetesen nem mondom, hogy nem szeretném végigcsinálni az utat Jutkával, de ha nem megy, nem fogom erőltetni ...

Kövesdi Viktor, Sport plusz

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss Judit