FONTOS


 

Rivális nélkül
"Elkezdtük összegyűjteni a szakosztályok javaslatait"


A Magyar Úszószövetség december elején tartja tisztújító közgyűlését Budapesten, amelyen a tagság négy évre megválasztja a sportág vezérkarát. Ruza József főtitkár elmondta, hogy a jelölőbizottság már elkezdte a munkáját, a tervek szerint az elnökség létszáma 15 fő lesz.

Csepi Lajos, a szövetség társelnöke, a jelölőbizottság vezetője elmondta: "Elkezdtük összegyűjteni a szakosztályok javaslatait. Eddig az elnöki tisztségre egyedül Gyárfás Tamás kapott jelölést, aki már nyolc éve irányítja a szövetséget. Jelenleg tehát úgy néz ki, Gyárfás rivális nélkül indulhat a választáson."

A válogatottal kapcsolatos hír, hogy a gyorsúszó Zubor Attila és a hátúszó Horváth Péter továbbra is a Sport Plusz SE versenyzője marad, szerződéskötésre azonban csak a tisztújító közgyűlés után kerül sor.

(salánki), A Színes Sport, 2000.11.15

Kiss László már a jövőévi vb-t tervezi

Bár formálisan a jövő pénteki (TF-aula, 11 óra) közgyűlés foglalkozik mindenfajta - így a szövetségi kapitány személyét is érintő - tisztújítással, Kiss László, az úszók jelenlegi szakvezetője már a jövőt tervezi: az előjelek szerint 16-20 fős válogatott vehet részt a júliusi fukuokai (Japán) vb-n.


Kiss László a jövőbe tekint
Kiss szerdán délelőtt találkozott azokkal az edzőkollégáival, akiknek válogatott kerettag tanítványuk van, s jelezte: szívesen maradna szövetségi kapitány, de erről a közgyűlésnek kell döntenie.

Abban egyetértettek az úszósport vezető szakemberei, hogy három váltóval (2 férfi és 1 női), s néhány egyéni számban érdekelt versenyzővel számolhatnak a legközelebbi világversenyen, illetve az azt megelőző felkészülés során.

A délutáni elnökségi ülésen véglegesítették a közgyűlés programját. A jelölőbizottság még javában dolgozik, így nincs végleges lista a különféle posztokra, de - meg nem erősített hírek szerint - a jelenlegi elnök, Gyárfás Tamás egyedüli jelölt az elsőszámú irányító posztjára.

Sporthírek, 2000.11.22

Gyárfás maradt az elnök, Kiss a kapitány

Pénteken tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség. Az elnöki posztra az egyetlen jelölt Gyárfás Tamás volt, akit szavazás nélkül erősítettek meg további négy évre tisztségében.

A küldöttek az egyik alelnöknek a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást választották. Széchy Tamás a szövetség örökös tiszteletbeli elnökségi tagja lett.

A közgyűlés határozata értelmében továbbra is Kiss László marad a szövetségi kapitány.

Sporthírek, 2000.12.01

Az aranykorszak folytatásáért
Tisztújító közgyülés előtt


A magyar úszósport - az év legpontosabb vizsgája, az olimpia után - a héten két jelentős eseménnyel szolgá: a szövetség december elsején, pénteken tartja tisztújító közgyűlését Budapesten, majd harmadikán, vasárnap fölavatják az új sportuszodát Egerben.

Az elmúlt évtized legsikeresebb magyar sportága, a sydneyi olimpián a korábbiakhoz képet (1998: négy arany-, két ezüstérem, 1992: öt arany-, három ezüst-, egy bronzérem, 1996: három arany-, egy ezüst-, két bronzérem) mérsékelten szerepelt, egyedül Kovács Ági győzött. Ezért kiváncsian várjuk, hogy milyen vezetéssel, milyen tervekkel vág majd neki a sportág az új évezrednek. Erről (is) kérdeztük Kiss László szövetségi kapitányt és Széchy Tamás mesteredzőt.


Kiss László és Kovács Ági mosolyogva tartja a sportágat a vállán

Kiss László: tehetségeink vannak

- Miért szakadt meg a tizenkét éve tartó magyar sikersorozat Sydneyben?

- Én nem mondanám azt, hogy a sikersorozat megszakadt - kezdi Kiss László -, hiszen a magyar úszók aranyéremmel jöttek haza Sydneyből. A jelenlegi állománnyal jobb is lehetett volna az olimpiai mérlegünk, ha szerencsésebbek vagyunk, hiszen Güttler Károly, Zubor Attila és Horváth Péter századmásodpercekkel maradt csak le a döntőről. Az elmúlt négyéves ciklusra visszatekintve sem elégedetlenkedhetünk, hiszen úszóink minden világversenyen nyertek aranyérmet. Tudomásul kell vennünk, hogy a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás és az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina visszavonulása után a sportág hazai élmezőnyében egy hatalmas űr keletkezett. Két ilyen kiemelkedő világklasszist még nálunknál sokkal nagyobb országok sem tudnak hiánytalanul pótolni. Szerencsére, a nőknél Egerszegi helyébe lépett Kovács Ági, aki az elmúlt négy évben sikert sikerre halmozott.

- Hogyan lehetne visszakerülni a legsikeresebb országok közé?

- A világ úszósportja az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, egyre több országban foglalkoznak szakszerűen a sportággal, így a riválisok száma folyamatosan nő. Mindezek ellenére valós esélyünk van arra, hogy a következő olimpián erősebb csapatunk legyen, mint Sydneyben volt. Fiataljaink az elmúlt évek ifjúsági Európa-bajnokságain kitűnően szerepeltek, tehetségeink tehát vannak. Az eredményes úszóműhelyek számát viszont növelni kell, mert a Spartacus egyedül képtelen felvenni a versenyt a világgal. A Széchy Tamás vezette szakosztály korábban rendkívül sikeres volt, az utóbbi évben viszont néhány tanítványa visszaesett vagy elhagyta mesterét. A Széchy-tanítványok érmei nagyon hiányoztak Sydneyben. Meggyőződésem, hogy a Honvéd úszó szakosztálya is sokkal többre képes, és a megfelelő uszodával rendelkező BVSC is eredményesebb lehet az elkövetkező években.

- Szövetségi kapitányként milyen tervekkel vág neki az elkövetkező olimpiai ciklusnak?

- Terveim vannak, de szövetségi kapitány csak akkor leszek, ha pénteki közgyűlés után újra megbíznak a tisztséggel. Nemrég találkoztam az edzőkkel, kidolgoztunk egy hosszútávú tervet. A lényeg, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a vidéki szakosztályokra. Egerben, Székesfehérvárott, Százhalombattán, Dunaújvárosban erősíteni kell az utánpótlás-bázist, mert onnan kerülhetnek ki az új Egerszegi Krisztinák. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a pénzünk nem lesz több, ezért megszüntetjük például a több hónapos külföldi fölkészüléseket, helyettük a tehetséges fiatal versenyzőknek itthon rendezünk edzőtáborokat.

- Mire számít a pénteki közgyűlésen?

- Szerencsére, a sportágunk mentes az ellentétektől, ezért csendes, sima közgyűlést várok. A papírforma szerint Gyárfás Tamás marad továbbra is a szövetség elnöke, ő eddig is biztosította a nyugodt légkört, s a jövőben is képes lehet összefogni az erőket. Mert ez az egyik feltéle az eredményességnek.


Széchy Tamás előre tekint és előre mutat

Széchy: meg kell újulni

- Hogy van? - a kérdés nem csupán udvariassági Széchy Tamásnál.

- Köszönöm jól. Úgy is mondhatnám, remekül.

- Pedig azt olvastam.

- Ne is mondja! Én ugyan nem olvastam, csak hallottam, hogy az jelent meg rólam, balesetem volt, korházba kerültem. Mindenkit megnyugtathatok, hogy nem tört el a lábam, a kezem. Talán a vágyait fogalmazta meg valaki? Hála istennek jól vagyok. Valóban kórházban voltam, mert cukorbeteg vagyok és átállítottak egy új gyógyszerre. Részt vettem egy részletes kivizsgáláson is, amelyből kiderült,hogy fizikailag a koromnál fiatalabb vagyok. Így aztán üzenem az ellenségeimnek, ne reménykedjenek. A bennem hívőknek pedig azt, reménykedjenek, mert a kórházban kipihentem magam, s elkezdtem tervezni a jövőt.

- Közel a hetvenhez milyen tervekkel vág neki az új évezrednek?

- Ahhoz már valóban idős vagyok, hogy új célokat tűzzek ki magam elé, például azt, a magyar labdarúgást a nemzetközi élmezőnybe vezetem. Amikor negyven éve az úszósportba kerültem, elhatároztam, hogy számomra az egyetlen mérce a világszínvonal lesz. A tervemet sikerült megvalósítani, az elmúlt három évtizedben a tudásommal sok tehetséges úszót irányítottam a nemzetközi élmezőnybe. Tehát ezt, a már bevált módszert kell tovább folytatnom.

- Egy sikeres sorozat véget ért Sydneybe - a magyar úszósportban és az edzői pályafutásában egyaránt.

- Színházi hasonlattal élve, sikerült négy-öt jó felvonást rendezem. Aztán az elmúlt négy évben szétverték a társulatomat. De, ma már nem siránkozom, mert van egy olyan fiatal, tehetséges csapatunk, amely felnőhet a feladathoz és akkor a korábbi felvonásokhoz méltó lesz a finálé is négy év múlva, az olimpiák bölcsőjében, Athénban.

- Mit vár a pénteki közgyűléstől?

- Semmiféle rangra, címre nem vágyom, mert egy edzőt csak tanítványai eredményei minősítik. Én az úszásnak esküdtem örök hűséget, nincs olyan tisztség, ami miatt ezt megszegném. Nekem, és kollegáimnak meg kell újulnunk ahhoz, hogy a magyar úszóssport visszakerüljön a világ élvonalába. Éppen az olimpia bizonyította be számomra, hogy például a középfutamok bevezetésével a versenyzők feladata jelentősen megnőtt a világversenyeken, amire jobban fel kell őket készíteni. A hosszabb távok bevezetése új lehetőségeket kínál. Már dolgozom az új edzésmódszeren, amelynek segítségével a fiatal úszókat fel tudom majd készíteni az új kihívásokra. Továbbra is hiszek a csapatmunkában, szerencsére olyan kollégákra számíthatók, mint Banka Péter, aki Czene Attila nevelőedzője volt. Sajnos, egyre kevesebb felkészült, szorgalmas, fanatikus edzőt látok a medencék partján, pedig ezen múlik, hogy visszaszerezzük-e helyünket az élmezőnyben.

- Mindehhez anyagiak is kellenek, ezért sem mindegy, kik lesznek a sportág vezetői.

- Tudomásom szerint egyetlen elnökjelölt van, Gyárfás Tamás, aki nyolc éve tölti be a tisztséget. Gyárfás nem csak ígérte, hanem a zavartalan felkészüléshez biztosította is az anyagiakat. A pénzhiányra nem lehet fogni a visszaesést. Gyárfást lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azt senki sem vitathatja, hogy kapcsolatai révén képes lehet az elkövetkező négy évben is olyan szponzorokat szerezni, amelyek segítségével legjobb úszóink nyugodtan készülhetnek fel Athénra. Mellette Ruza József főtitkár nemzetközi szintű menedzser. Változtatásra tehát nem látok okot.

- Elutazik az új egri uszoda avatóünnepségére?

-"Természetesen örülök, hogy végre felépült az egri uszoda, mert a sportágnak nagy szüksége van korszerű létesítményekre. Főleg vidéken. Remélem olyan edzők dolgoznak majd a csodálatos létesítményben akik hivatásuknak érzik a munkát, mert a magyar úszásban talán a legnagyobb hiánycikk a tehetséges úszó és a felkészült edző. Többek között ezért is kell nekem még tovább dolgoznom.

(salánki), A Színes Sport, 2000.11.30

Tisztújítás áldozatokkal
A vezérkar maradt, a feladatok változtak


Amint az várható volt, minden maradt a régiben, de remélhetőleg ez csak a Magyar Úszószövetség vezetőségére lesz érvényes, és a sikersportág eredményességének visszaesése az új évszázadban megáll. A pénteki tisztújító közgyűlés remekül elő lett készítve, Ruza József főtitkár például az elmúlt négy évről olyan részletes mérleget állított össze, amelyből még az is kiderült, hogy egy-egy válogatott versenyzőre a szövetség hány forintot költött. Az írásos beszámolót a főtitkár azzal egészítette ki, hogy felhívta a figyelmet arra: az elmúlt két évben az ifjúsági Európa-bajnokságokon Magyarország válogatottja Németország mögött a nemzetek rangsorában a második helyen végzett, tehát a sportág olyan tehetséges utánpótlással rendelkezik, amellyel ha a szakemberek jól sáfárkodnak, akkor a sikersorozat folytatódhat.

Az elmúlt négy év értékelése mindössze fél óráig tartott, a tisztújítás viszont több óráig, pedig Csepi Lajos, a jelölőbizottság elnöke egy tizenöt fős listát terjesztett elő, s ez a létszám megfelel az új sporttörvény követelményeinek. A küldöttek azonban kifogásolták, hogy a listára nem minden javaslatuk került fel, s ők szavazni jöttek, nem pedig az elnökséget jóváhagyni.


Kovács Ági győzelme bearanyozta az olimpiai szereplést

A közgyűlés legizgalmasabb percei következtek, mert a világ egyik legeredményesebb edzője, Széchy Tamás nem került a jelöltek közé, viszont olimpiai bajnok tanítványa, Szabó József - korábbi alelnök - javasolta mesterét az elnökségbe. Széchynek a listára kerülésre harminckét szavazatra volt szüksége, de elsőre csak harmincegy voksot kapott. Az újraszámlálásnál viszont kiderült, hogy a teremben csak ötvenkilenc küldött tartózkodott, s így végül Széchy mégis felkerült a listára. A tudósító pedig elgondolkodhatott azon, hogy milyen gyorsan múlik el a világ dicsősége, Széchy az elmúlt harminc évben a hátán hordozta a magyar úszósportot, húsz év után Sydneyben fordult elő először, hogy tanítványai nem nyertek olimpiai érmet, s ezért többen - akiknek versenyzői még az olimpiai medence közelébe sem kerültek - arra sem tartották méltónak, hogy jelölt lehessen.

A vezérkar megválasztása simán ment. Az elnöki tisztségre az egyetlen jelölt Gyárfás Tamás volt, ezért őt nyílt, egyhangú szavazással emelték újra a "trónra." Ezután felgyorsultak az események, Gyárfás visszavette az irányítást, és újabb nyílt szavazással Csepi Lajos lett ismét a szövetség társelnöke, Darnyi Tamást és Ringelhann Györgyöt választották alelnöknek - később Perjámosi Sándor is a felsőbb vezetésbe került. Kiss László maradt továbbra is a szövetségi kapitány, Ruza József főtitkár bizalmat és elnökségi tagságot is kapott. A tizenöt fős elnökségből hat hely elkelt, a küldöttek titkosan a további kilenc személyről szavazhattak. Elnökségi tagok lettek: Mihályfi István, Sós Csaba, Deutsch Tamás, Vizi Csaba, Kindl József, Vinya László, Kemény István, Dobai Gyula. Meglepetésre a Spartacus úszó-szakosztályának új vezetőedzője, Turi György és a Honvédból Rátonyi Gábor nem lett tagja az új vezérkarnak, Széchy Tamást pedig örökös tiszteletbeli elnökségi taggá választották.

Gyárfás Tamást harmadszor választották a szövetség elnökének, még ellenszavazatot sem kapott, pedig a visszaesést jelzi, míg úszóink a barcelonai olimpián még kilenc érmet nyertek, az idén Sydneyben már csak egyet. A régi-új elnököt megválasztása után először arról kérdeztem:

+ Mennyiben más a helyzet, mint amikor 1993-ban először lett a sikersportág vezetője?

- A szövetség vezetőségének más lett a feladata, mint a barcelonai olimpia után volt, hiszen 1992-ben versenyzőink öt aranyérmet nyertek. Akkor hazánkban nemzetközi viszonylatban is két kiemelkedő műhely működött, az egyiket Széchy Tamás, a másikat Kiss László vezette. Ezért a vezetésnek az volt a feladata, hogy a két kiemelkedő edzőt kiszolgálja, versenyzőiknek a nemzetközi szintű felkészüléshez biztosítsa a feltételeket. Ez sikerült, mert az atlantai olimpián csapatunk három aranyérmet nyert. Az elmúlt négy évben viszont Széchy Tamás csoportja meggyengült, ezért az éremre esélyes versenyzőink száma csökkent. A sportág vezetőségének tehát ma már nemcsak szolgálnia, hanem építkezni, irányítania is kell.

+ Az olimpiai eredmények azt mutatták, hogy a váltásra már korábban szükség lett volna.

- Lehet, hogy mi is hibáztunk, de az egész magyar sport eredménycentrikus, az úszóktól mindenki további sikereket várt és vár. Az elmúlt években számomra bebizonyosodott, hogy a pénz nem minden. Sőt, még negatív hatása is lehet, ha egy versenyző úgy jut magas jövedelemhez, hogy ez nem készteti nagyobb erőbedobásra. Néhány élversenyző hozzáállását negatívan befolyásolta, hogy úgy érezte, neki járnak a milliók. Tavaly ugyan ezen akartam változtatni, de az érintett úszók ebben nem voltak partnerek.

+ Nyolc hónap múlva ismét vizsga következik, a világbajnokság. Mi lesz a sorsa Rózsa Norbertnek, Horváth Péternek és Zubor Attillának?

- Én Kovács Ágival kezdeném, számomra megnyugtató, hogy olimpiai bajnokunk mégsem utazik el az Egyesült Államokba, itthon készül fel a világbajnokságra. Ági fejlődése eddig töretlen volt, ezért megvédheti világbajnoki címét. Rózsa Norbertet kerestem telefonon, de még nem jelentkezett, tehát fogalmam sincs, mi lesz vele. Zubor Attilát és Horváth Pétert viszont visszafogadtam a Sport Plusz SE-be. El kell mondanom, hogy ezt csak azért tettem meg, mert a szövetség elnöke is vagyok, ugyanis Attiláék a nyáron elég sportszerűtlenül viselkedtek velem szemben, de a sportág érdekében hajlandó voltam a múltat elfelejteni. A korábbiaknál szigorúbb feltételekkel kötök velük szerződést, ha viszont a minimális elvárást teljesítik, vagy az felülmúlják, akkor ők is és a magyar úszósport is jóljár. Arra nem kötelezhettem őket, hogy a Sport Plusz edzőivel készüljenek, viszont a maguk választotta mester munkáját nem vagyok hajlandó fizetni. Czene Attila karácsonykor fog hazajönni az Egyesült Államokból, akkor ülök le vele megbeszélni a jövőt.

+ A sportág jövője szempontjából meghatározó lehet, hogy Európa egyik legeredményesebb utánpótlás-gárdáját hogyan fogják menedzselni.

- A most kezdődő olimpiai ciklus egyik fontos tennivalója lesz, hogy a magyar úszósport élmezőnyét kiszélesÍtsük. A Sport Plusz SE például elit szakosztályként alakult, a jövőben viszont Széchy Tamás vezetésével az utánpótlásnevelés egyik erős bázisa lehet. A cél tehát az, hogy az eredményes úszóműhelyek számát növeljük. Ezt segítheti Kiss László, aki funkciót váltott, szövetségi kapitányként az egész válogatott szakmai munkáját irányítja. Nyolc éve Széchy Tamás és Kiss László csapatával a harmadik helyen álltunk a világon. Az új évezredben több szakosztályból kell összeállítanunk egy olyan válogatottat, amely a sportág hagyományaihoz méltóan szerepelhet az athéni olimpián.

(salánki), A Színes Sport, 2000.12.02

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000
  Kovács Ágnes