FONTOS


 

Szilágyi már győzött

A magyar úszócsapat legfiatalabb tagja, a tizenöt éves Risztov Éva lesz, a legidősebb pedig a harmincnégy éves Szilágyi Zoltán, aki már az úszóversenyek első napján négyszáz gyorson bemutatkozik. Az FTC gyorsúszója nyolc éve, a barcelonai olimpia után befejezte a versenyzést, aztán 1997-ben, 31 évesen gondolt egy merészet s újrakezdte. Sokan megmosolyogták a tervét, amely sikerült, kijutott hosszú pályafutása harmadik olimpiájára.


- Az én nyilvántartásom szerint a negyedik olimpiára készülök, mert tizenhat évesen, 1984-ben is kiharcoltam az indulást, csupán az ismert okok miatt nem Los Angelesbe, hanem Moszkvába utazhattam versenyezni. Pedig akkor négyszáz gyorson az első tíz között voltam a világranglistán, tehát valszínűleg döntőt úszhattam volna az olimpián.
- Jogi végzettsége van, sikeres üzletember, mégis miért vállalta a faltól falig szenvedést?
- Harmincévesen azt vettem észre, hogy kezdek eltunyulni, néhány kilót fel is szedtem. Ekkor elhatároztam, hogy kihívom magam egy versenyre. Mert ebben a küzdelemben önmagam ellenfele vagyok. Elkezdtem edzeni, és közben volt egy nagy álmom, hogy még egszer olimpián szerepelhessek.
- Mit szólt ehhez a családja és például apósa, Gyarmati Dezső?
- A munkatársaim és a család segítsége nélkül nem tudtam volna naponta kétszer edzeni. Apósom is még negyvenévesen vízilabdázott, ezért megértette a tervemet és biztatott.
- Gondolom, nem az úszásból él. Üzletemberként kiszámolta, hogy mennyibe kerül önnek az olimpiai szereplés?
- Az álmoknak nincs ára, megfizethetetlenek. .ppen ezért nem számoltam ki és nem is fogom, hogy ha az edzések helyett az üzlettel foglalkozom, akkor mennyi lenne a hasznom. Ez a vállalkozás akkor lesz nyereséges, ha harmincnégy évesen bejutok a döntőbe.
- Menyi esélye van erre?
- Az országos bajnokságon 3:54 perccel nyertem négyszáz gyorson. Véleményem szerint 3:53 percen belüli idővel be lehet kerülni a fináléba Sydneybe. Edzőm, Sós Csaba irányításával a bajnokság óta nagyon keményen készülök, és ha sikerül két másodpercet javulnom, akkor én lehetek az olimpiai úszóversenyek egyik legboldogabb résztvevője. Mert ugyan a célomat már elértem, és harmincnégy évesen nem lehetek telhetetlen, de azért olimpiai döntőben úszni, hát az lenne az igazi.

Salánki Miklós, A színes sport 2000.08.16

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Szilágyi Zoltán