FONTOS


 

Széchynek készítik a formaruhát
"Meggyúrták" az edzők csapatát


Egy hónap múlva legjobb úszóink nemcsak a megnyitó ünnepségre, hanem már a versenyekre is készülnek, ugyanis szeptember 16-án elkezdődik a nyolcnapos vízi versengés a harminckét aranyéremért. A rendkívül szűk hazai élmezőny igazán nem panaszkodhat, hogy a szakvezetők elkapkodták volna a válogatást az olimpiára. A szövetség vezetősége minden feltételt biztosított az előírt szintek teljesítésére, akiknek ez nem sikerült a júniusi országos bajnokságon, majd a júliusi Európa-bajnokságon, az kiutazhatott a görög bajnokságra. Sőt, a hétvégén, utolsó lehetőségként, a Komjádi uszodában is rendeztek egy viadalt, amelyet az edzők kívánsága szerint bonyolítottak le. Sajnos, mindez hiábavalónak bizonyult, mert a külföldi és a hazai lehetőségekkel egyetlen úszónk sem tudott élni, az olimpiai bajnok Rózsa Norbert is csak úgy kerülhetett be a keretbe, hogy az elnökség a gyengébb B-szinttel is bizalmat szavazott neki. A szintvadászat legnagyobb vesztese a mellúszó Kovács Krisztina lett, aki az Európa-bajnokságon hiába jutott be a döntőbe, a nemzetközi szövetség előírásától 100 mellen hét század másodperccel elmaradt, ezért csak tartalék lehet, ha a szövetség javaslatát a Magyar Olimpiai Bizottság elfogadja. Így az évszázad utolsó olimpiájára 17 vagy 18 magyar úszó utazhat ki.

A versenyzőknél viszonylag egyszerű volt a helyzet, mert a nemzetközi szövetség által meghatározott szintek alapján versenyszámonként két-két úszót lehet nevezni. Sokkal érdekesebben alakult a versenyzőket kísérő szakemberek csapatának összeállítása. A szerdai elnökségi ülésen elfogadtak egy javaslatot, amelyben még biztos utazónak tűnt a világ egyik legeredményesebb edzője, Széchy Tamás. Amikor szombaton este a részvételéről kérdeztük a mesteredzőt, még azt nyilatkozta, hogy utazása a két olimpiai bajnok tanítványától, Rózsa Norberttől és Czene Attilától függ. Ha ők igénylik a részvételét, akkor vállalja a hosszú és fárasztó utazást. Mindezek után vasárnap este az MTI azt jelentette, hogy Széchy egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az utazást. Egy nap alatt ennyitt romlott volna a 68 éves mester egészségi állapota?

- Az elnökség döntésének megfelelően, vasárnap este megtárgyaltuk, hogy kik utazzanak el a versenyzőkkel Sydneybe - magyarázta Ruza József főtitkár. -ĘA gondot az jelentette, hogy a szakemberek kérték, ne csupán a MOB által elfogadott egy, hanem két gyúró lehessen ott az úszóinkkal Sydneyben. Ezt azzal indokolták, hogy a délelőtti előfutamok előtt egy gyúró nem tudja ellátni a feladatot a tizenhét fős csapatnál. A MOB a plusz igényt azonban csak úgy támogatja, ha a második gyúró egy edző helyett utazik. Széchy Tamás a felvetést meghallva, bejelentette, hogy nem vállalja az utazást. Hosszú egyeztetés után úgy határoztunk, hogy Kiss László szövetségi kapitány mellett Banka Péter szakfelügyelő, dr. Soós Csaba, a Ferencváros vezetőedzője, Turi György, a Spartacus edzője, Bán Sándor, Risztov .va mestere kerülhet be a csapatba, míg az Olaszországban edzősködő Gyertyánffy Tamás helyett Baranyai Antal gyúró utazik Sydneybe.

Hétfőn azonban ismét változott a helyzet, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnökének a televíziós műsorában Széchy Tamás ugyanis hasonlóan nyilatkozott, mint szombaton lapunknak, azt mondta, ha a tanítványai szükségesnek tartják, akkor mégis vállalja az utazást Sydneybe.

- Széchy Tamás nyilatkozata kissé meglepett, mert vasárnap este azt mondta, hogy nem vállalja az utazást - mondta Ruza József. - Széchy azonban olyan sokat tett a magyar úszósportért, hogyha valóban meggondolja magát, akkor a kérését természetesen teljesítjük. Elkészül a formaruhája, viszont ha mégsem utazik, akkor a szövetség ezt a költségét kifizeti.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke a bonyolult helyzetet így kommentálta:

- A szerdai elnökségi ülésen nagyjából kialakult az olimpiára utazó szakembergárda összeállítása. Az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy Banka Péter, Gyertyánffy Tamás, vagy a gyúró, Baranyai Antal utazzon-e Sydneybe. Az olimpiai szintteljesítő verseny után Széchy Tamás lemondott az utazásról, és akkor úgy határoztunk, hogy Banka Péter lesz a helyettesítője, aki dolgozott már Rózsával, Czenével, Zuborral és Horváth Péterrel is. Gyertyánffy Tamás részvételét azért nem tartottuk indokoltnak, mert az Európa-bajnokságon Helsinkiben ott lehetett Zuborral és Horváthtal, de a két versenyző teljesítményét ez nem befolyásolta kedvezően. A hódmezővásárhelyi Bán Sándornak ugyan csak egyetlen tanítványa, Risztov .va lesz ott az olimpián, de az utazásával azt is szerettük volna jelezni, hogy a vidéki szakosztályok erőfeszítését elismerjük. Mindezek után jött Széchy Tamás hétfői bejelentése. Ebben az új helyzetben is megtaláljuk a megfelelő megoldást, hiszen Széchy Tamás olyan sokat tett a magyar sportért, hogy ha más lehetőség nem lesz, akkor akár helyettem is elutazhat Sydneybe.

A magyar olimpiai úszócsapat

Férfiak. Zubor Attila (Sport Plusz SE) 50 gyors, 100 gyors, 200 gyors, Szabados Béla (FTC) 200 gyors, Szilágyi Zoltán (FTC) 400 gyors, Horváth Péter (Sport Plusz SE) 100 hát, 200 pillangó, Bodrogi Viktor (Százhalombatta) 200 hát, , Güttler Károly (Bp, Spartacus) 100 mell, Rózsa Norbert (Sport Plusz SE) 200 mell, Gáspár Zsolt (FTC) 100 pillangó, Czene Attila (Sport Plusz SE) 200 vegyes, Batházi István (Bp. Spartacus) 200 és 400 vegyes, 4x100 m vegyesváltó: Horváth, Güttler, Gáspár, Zubor. 4x200 m gyorsváltó: Zubor Attila, Simon Jácint (FTC), Szűcs Tamás (FTC), Szilágyi Zoltán.

Nők. Lakos Gyöngyvér (FTC) 100 gyors, Risztov .va (HÓDTÁV) 400 gyors, 800 gyors, 200 m pillangó, Kovács Ágnes (Bp. Spartacus) 100 mell, 200 mell, Kiss Annamária (Dunaferr) 100 m hát, 200 m hát, Ferenczy Orsolya (Bp. Honvéd) 100 pillangó, 4x100 m vegyesváltó: Kiss A., Kovács Á., Ferenczy, Lakos, tartalék: Risztov és Kovács K.

(salánki), A Színes Sport, 2000.08.15

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000