FONTOS


 

Színttelen verseny a Komjádiban
Hiábavaló küzdelem az olimpiai kiküldetésért


Ilyen versenyt még nem rendeztek Magyarországon, és talán a világon sincs párja. A Nemzetközi Úszószövetség által engedélyezett viadal első napjának küzdelmei mindössze tíz percig tartottak a Komjádi uszodában. Ezt az olimpiaiszintúszó-viadalt a sportág az újságíróknak köszönheti. Négy éve az atlantai nyári játékok előtt ugyanis a szakvezetőség nem fárasztotta a versenyzőket, kiállított egy jegyzőkönyvet az előírt eredményekről, s ezzel el is volt intézve a nevezés. A "manőver" ugyan senkinek sem sértette az érdekét, mégis hatalmas botrány lett belőle. Mindezek után a magyar szövetség vezetősége az idén nagyon ügyelt rá, hogy minden előírást betartson.

Minden idők legdrágább úszóversenyét rendezték szombaton este a Komjádiban, ugyanis aki kíváncsi volt Rózsáék újabb próbálkozására, azt csak kétszáznegyven forintért engedték be az uszodába. Persze, nem ez volt az oka annak, hogy több volt az edző és a tudósító, mint a szurkoló a lelátón. Elsőként a férfi 200 mell döntőjét rendezték meg, amelyben a délelőtti előfutamban "bemelegítő" Rózsa Norbert, Bessenyei Tamás és Bodor Richárd próbálta megúszni a nemzetközi szövetség által meghatározott olimpiai A-szintet. A legkedvezőbb helyzetben az olimpiai bajnok Rózsa volt, akit a szövetség a gyengébb B-szinttel is az olimpiai csapatba jelölt. Bodor kezdett a leggyorsabban, de ötven méter után Rózsa átvette a vezetést, a száz méter részideje (1:06.54) viszont nem sok jót ígért. Olimpiai bajnokunk beleerősített, százötvenen még esélye volt a 2:15.36 perces A-szint elérésére, viszont a táv végén ismét egyedül maradt, s a remélt időeredménytől is elmaradt

- A teljesítményemmel elégedett vagyok - magyarázta Rózsa -, mert hasonló eredményt értem el, mint négy évvel korábban, az atlantai olimpia előtti felmérőn. Kicsit bosszant, hogy nem sikerült teljesítenem a szintet, mert szerettem volna néhány kritikusomnak ezzel válaszolni. Így sincs gond azonban, mert jobb erőnlétben érzem magam, mint a korábbi világversenyek előtt. Úgy vélem, a múlt heti, athéni verseny óta is jobb formába kerültem, ha megszorítanak, másfél másodperccel jobb időeredményt érek el. Látszólag nem bánkódott a másodikként célba érő, 21 éves pécsi Bodor Richárd sem:

- Egy szép álom véget ért. Sajnos, az olimpiára már nem juthatok ki, de azért nem vagyok elkeseredve, mert amióta Széchy Tamásnál készülhetek, sokat fejlődtem. Pályafutásom második legjobb időeredményét úsztam ezen a versenyen. Azt még nem tudom, hogyan alakul a jövőm, majd Tamás bácsival megbeszélem. Annak viszont örülök, hogy ilyen alapokról folytathatom majd a felkészülést a jövő évi világbajnokságra. A szentesiek tehetsége, Bessenyei Tamás sem tűnt csalódottnak:

- Az olimpiai szereplés nem ma úszott el. Három hete a Ferencvárosnál készülök, és ezen a viadalon az idei legjobb eredményemet értem el kétszázon. Szerdán elutazom az Egyesült Államokba, ahol elkezdem az egyetemi tanulmányaimat, és folytatom az úszást. Hogy mi lesz, ha vasárnap százon megúszom a szintet? Hát, akkor csak októberben repülök Amerikába. A női 100 mell középdöntőjében a Bp. Honvéd fiatal tehetsége, Kovács Krisztina hatodszor próbálta elérni az 1:10.21 perces olimpiai kiküldetési szintet. Ebben három klubtársa segített neki. Nagy József tanítványa hatalmas fölénnyel ugyan megnyerte a versenyt, az időmérő órától azonban ismét kikapott, 1:10.42 perces eredménnyel ért célba. Vasárnap még javíthat a női 100 mell döntőjében. Széchy Tamás, Rózsa Norbert edzője már Sydney feliratú trikóban ült a lelátón:

- Norbi megfelelő erőállapotban van, s szerintem csak azért nem sikerült neki a szint elérése, mert a megbeszéltnél gyengébb tempóban úszott. Most kipiheni magát, s vasárnap százon is fog versenyezni, habár ebben a számban az olimpián valószínűleg nem indul. Hogy én készülök-e Sydneybe? Imádom az uszodát, az edzéseket, azonban a versenyek izgalmai már nem nekem valók. Természetesen, ha a két olimpiai bajnok tanítványom, Czene Attila és Rózsa Norbert úgy látja, hogy szükségük van rám az olimpián, akkor vállalom a hosszú és fárasztó utazást.

Férfi 200 mell: 1. Rózsa Norbert (Sport Plusz SE) 2:15.70, 2. Bodor (Szentes) 2:17.42, 3. Bessenyei (Pécs) 2:18.02. Nők. 100 mell: 1. Kovács Krisztina (Bp. Honvéd) 1:10.42.

(salánki), A Színes Sport, 2000.08.13

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000