FONTOS


 

Edzője szerint Kovács Ágnesnek már kellett a versenyzés
------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap, 2001.05.18
------------------------------------------------------------

Athénban edzőtáboroztak és versenyeztek a válogatott úszók, most pedig az országos bajnokságra - és reményeik szerint a vb-re - készülnek. Turi György, a Spartacus vezetőedzője dicsérte a versenyzőket, és azt mondta, Kovács Ágnestől még nem is várt jó formát.

Az Akropolisz Kupa zárta a múlt hét végén a válogatott úszók athéni edzőtáborozását. Olyan versenyzők jártak Görögországban Turi György irányításával, akik az év nagy részében nem külföldön tanulnak vagy készülnek fel. A Bp. Spartacus edzője örült a lehetőségnek, hiszen a következő olimpia városában dolgozhattak, melegben, nyitott medencében. Az uszodában, amelyben edzettek, Turi szerint ideálisak a körülmények, van benne három 50 és két 25 méteres medence, az olimpiára mégis valószínűleg újat építenek, mert egyik medencéjük sem tízpályás.

Az edző egyelőre elképzelni sem tudja, mi lesz három év múlva Athénban, a városban ugyanis kaotikus a közlekedés, és a repülőtérről például másfél óra alatt lehet csak a központig eljutni.

Az uszodában már minden rendben volt, a szervezésben segített Tóth Ákos, aki a görög válogatott edzőjeként dolgozik, és a két csapat versenyzői egymást váltották a medencében. A magyarok reggelenként háromnegyed hattól másfél órát erősítettek, gimnasztikáztak a tornateremben, utána két és fél órát úsztak, és délután is két órát töltöttek a vízben.

A versenyzők nehezen viselték a terhelést, így az olimpiai bajnok mellúszó, Kovács Ágnes is. Sydney után sokáig nem úszott, az idén Amerikában pedig más ritmusban végezte edzéseit. Athénban dolgozott becsülettel, mondta Turi, és hozzátette: nem fogta vissza a terhelést, még közvetlenül a verseny előtt sem. "Tudtam, hogy Ágika rosszul fog úszni, mégis azt akartam, hogy induljon az Akropolisz Kupán, mert jó fél éve nem versenyzett."

A magyar bajnokságot egy hónap múlva rendezik meg, előtte sem lesz könnyítés, Turi György szerint azért, mert nincs annyi idejük, hogy lazítsanak a júliusi, fukuokai vb előtt. A világbajnoki esélyekről egyelőre nem beszélt az edző. "Tudom - mondta -, hogy munkámat Ági eredményén keresztül ítélik meg. Illetve ha nyer, azt mindenki természetesnek tartja majd, ha meg nem, akkor engem fognak okolni miatta." Persze tudta ezt már akkor is, amikor Kiss László után elvállalta Kovács Ágnes felkészítését. A csapat azonban nem egyszemélyes, Risztov Éva például Athénban a 200 pillangón legyőzte a vegyesúszás kétszeres olimpiai bajnokát, Klocskovát - 195 méterig az ukrán vezetett -, és a negyedik helyen áll az idei világranglistán. Risztov a 400 vegyesen el sem indult, mégis három magyar állt a dobogón úgy, hogy Kovács Ágnes második lett, Reményi Diána harmadik, és mindkettőjüket megelőzte Molnár Katalin. Igaz, hogy nem főszámában győzte le Kovácsot, de azért figyelemre méltó ez a teljesítmény. Molnár 1985-ös születésű, akárcsak Risztov, Reményi pedig egy évvel fiatalabb. Az ifjúsági Európa-bajnokságon csak ketten indulhatnak, Turi szerint tehát "valamelyiküket meg kell fosztani egy érem megszerzésének lehetőségétől".

Ott volt az edzőtáborban a 33 éves Güttler Károly is, és - bár kevesebbet úszott, mint a többiek - végigdolgozta a felkészülési időszakot. A vb-n valószínűleg újra úszik a vegyesváltóban, és ha bekerül a csapatba, elindul 50 méter mellen is. A világbajnoki részvételhez erős szinteket állapított meg Kiss László szövetségi kapitány, az olimpiai nyolcadik helyezett idejét kell megúszni a kiküldetéshez.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Turi György