FONTOS


 

Felnégyelés helyett méltányosság
Széchy "címzetes" kapitány lett

------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 1999.12.06
------------------------------------------------------------

A tévés riporter melegítőben jön. Talán hosszú műszakra számít. Talán nem tudta, hova jött. A meghívó szerint vasárnap délelőtt az úszószövetség tartotta éves közgyűlését a Magyar Testnevelési Egyetemen. Amúgy unalmas program. Beszámoló, szavazás, büfé. Amúgy.

Most "vérszagra" gyűlik a nép, az újságok is megírták, nyilvános "kivégzés" lesz műsoron. Leváltják, "felnégyelik", az uszodából is kizavarják Széchy Tamást. Az újságok megírták, balhé lesz, a Rátonyi-féle csoport kéri az Öreg leváltását. Ha valaki nem tudná, Széchy minden idők legeredményesebb úszóedzője.

Az Öreg mosolyogva érkezik. Rutinos.

Sötétkék öltöny, szürke nadrág, világoskék ing, mintás nyakkendő. A pulpitushoz sétál, majd leül. Középen Gyárfás Tamás. Az elnök. A jobbján Széchy, a balján Kiss László. Két tűz között. Széchy a férfikapitány, Kiss a női. Mostanában Kissnek megy jobban (ezért lesz "felnégyelés"...), ő pedig jelezte, ha a közgyűlés úgy látja, szívesen elvállalja a férfiakat is.

A "felnégyelésnek" sokáig semmi jele. "Remélem, gyors, hatékony munkát végzünk." -- indít Gyárfás. A napirendi pontokat is jóváhagyják. Majd Rátonyi Gábor (a Honvéd szakosztályvezetője, a Rátonyi-csoport vezetője) kér szót. A napirendi pontok közé szeretné felvetetni a kapitánykérdést. "Már jóváhagytuk a napirendi pontokat" -- hangzik a replika. "Még nem kezdtük el a közgyűlést" -- kontrázik Rátonyi. A jogászt lesi mindenki. Aki határozott: " "Formai hibát vétett Rátonyi úr, de a demokratizmus megkívánja..." stb, stb.

Tehát szavazás, számolás, "ítélethirdetés". Huszonhárman voksolnak úgy, a közgyűlés döntsön Széchy sorsáról, tizenketten tartózkodnak, öten úgy látják, a kérdés nem időszerű. Darnyi Tamás is Széchy mellett szavaz. Ő, ha valaki nem tudná, négyszeres olimpiai bajnok.

Rátonyi lép a szószékhez. Indokolnia kell, miért nem kér Széchyből.

"Kiss László másodhegedűs volt, de most már ő a numero egy az úszósportban. Széchy előtt fejet hajtunk, köszönjük meg a munkáját és vastapssal köszöntsük őt."-- mondja.

Aztán Gyárfás körvonalazza, mi lenne a célra vezető megoldás: "Kínosnak tartanám, ha most Széchy Tamás-vitaműsort tartanánk. Méltánytalan lenne. Széchyre szükség van, gondolom az uszodából senki sem akarja kitakarítani. " Majd javasol: "Nem váltanánk le, de kétezer december harmincegyig a titulusa megmarad, a munkaköre megváltozik." És magyaráz: "Nem trónfosztás ez, hanem a munkakörének átértékelése."

Magyarán: Kissé lenne a felelősség, ő állítaná össze az olimpiai csapatot, ő döntene, Széchy pedig háttérbe vonulna, az utánpótlással foglalkozna, meg a szakmai műhelyekkel, igaz, kapitányi rangban.

Rátonyinak ez kevés, Hargitay Andrásnak pedig ez is sok. A volt Széchy-tanítvány is javasol: "Minden maradjon, a közgyűlés most ne döntsön." És szúr. "Gábor, hol van a BVSC?" Magyarázat: Rátonyi a Honvéd előtt a BVSC úszószakosztályánál dolgozott, amely mostanában gyengélkedik... Hargitay, ha valaki nem tudná, világbajnok úszó.

Aztán a főszereplők is szót kapnak. Kiss megerősíti, ha úgy látja a tagság, vállalja, amúgy pedig tiszteli Széchyt. Majd az Öreg lép a szószékhez: "Esküt tettem az úszásra, ezt a sportágat szolgálom..."

Nem folytatja. Nem tudja. A könnyeit törölgeti.

Hatvannyolc éves, a tanítványai hetvenegy érmet nyertek a világversenyeken. Nyugodtan nyugdíjba mehetne. Ha szerződést bontanának vele, még kereshetne is. De nem teszi.

Könnyezik.

"Még mindig tenni akarok. Nekem van önkritikám. Akinek nincs önkritikája, az nem érhet el jó eredményeket. Még tudom csinálni." -- folytatja.

Majd a szavazásra kerül sor, ahol Rátonyi: "Széchy menjen", Gyárfás: "Maradjon, de más munkakörrel", Hargitay: "Most semmi se változzon" megoldás szerepel.

Huszonöten voksolnak Gyárfás javaslatára.

Eldőlt.

Heten arra, hogy Széchyt "felnégyeljék".

Mindhiába.

Hárman pedig arra, hogy minden maradjon a régiben.

Nem időszerű.

Ami tény. Kiss az őt megillető helyre lépett. Ez jó. A világ legeredményesebb úszóedzőjét -- Széchyt -- nem alázták meg azzal, hogy leváltják. Maradt. "Címzetes" kapitányi rangban. A "felnégyelés" elmaradt. Gyárfás rutinjának köszönhetően. Diplomatikus ember. Tudja jól, a Széchy-mítoszt ki lehet kezdeni, de van egy határ.

A szobordöntögetés nem időszerű.

A Széchy-szobor felavatása annál inkább.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Széchy Tamás