FONTOS


 

Széchy: "Áldásomat adom rájuk, akárhol is kötnek ki"
Horváth és Zubor szakított az úszópápával
------------------------------------------------------------
forrás: SE , Nemzeti Sport 1999.09.18
------------------------------------------------------------

Pénteken reggel Zubor Attila és Horváth Péter a Komjádi uszodába ment.

Nem edzeni -- búcsúzkodni...

A vegyes váltóban kétszeres világbajnoki bronzérmes úszók közölték Széchy Tamással: a jövőben nem nála úsznak, sőt, Rózsa Norberttelegyetemben (ő több mint egy éve már a honvédos Nagy Józsefnél úszik) a Sport Plusz SE-t is elhagyják. Rózsa tavaly tavasszal hagyta ott Széchyt, Horváth és Zubor most határozott így. Rózsa távozásának szakmai okai voltak, Zuboréknál az anyagiak sem mellékesek. Széchyt egyébként nem érte váratlanul a bejelentés, az úszószövetségben ugyanis már sejtették, hogy így lesz. Onnan szóltak neki. Horváth és Zubor (valamint Rózsa) már szerdán beadta az átigazolási kérelmét a Bp. Honvédhoz. Széchynek két nappal később szóltak...

Sport plusz: mínusz három?
Horváth, Rózsa és Zubor a Honvédhoz készül

Az elmúlt esztendőkben sikert sikerre halmozó, nemrégiben még a hazai férfiúszók krémjét soraiban tudó, a világ leggyorsabb klub-vegyesváltójával büszkélkedő Sport plusz SE információink szerint rövidesen meggyengül. A Népszabadság úgy értesült ugyanis, hogy Horváth Péter, Rózsa Norbert és Zubor Attila a Bp. Honvédba kíván igazolni, s csak az atlantai olimpiai bajnok Czene Attila marad az egyesületben. Lapunk úgy tudja, hogy a három, távozni szándékozó versenyző igyekezett a legnagyobb titokban tartani klubcseréjét: állítólag Széchy Tamás, a férfi válogatott szövetségi kapitánya is a szövetség főtitkárától értesült a fejleményekről.

Érdeklődésünkre Gyárfás Tamás, a Sport plusz SE (és az úszószövetség) elnöke elmondta, hogy a három válogatott nem informálta őt szándékairól, miként hivatalos értesítést sem küldött. Megtudtuk, hogy Gyárfás az isztambuli Európa-bajnokságot követően mind a négy versenyzővel tárgyalt olimpiai terveikről, továbbá az anyagi kondíciókról. Az volt az elnök elképzelése, hogy ígéretre a továbbiakban nem fizet: ellenben havonta letétbe helyez egy bizonyos, sportolónként változó nagyságú összeget. Abban az esetben, ha az érintettek Sydneyben eredményesen szerepelnek, esztendő múltával, egy összegben hozzájutnak "jussukhoz". Információink szerint az eredményes szereplés kitétel Czene és Rózsa esetében - sikerekben gazdag pályafutásukra való tekintettel - aranyérmet (s természetesen ehhez méltó nagyságú összeget) takar; míg Horváth és Zubor harmadik helyet "vállalt": ők akkor is hozzájutnának a pénzükhöz, ha váltóban szereznek bronzérmet.

Gyárfás Tamás arra a kérdésre, mit tesz, amennyiben megérkezik a három úszó átigazolási kérelme, röviden csak ennyit válaszolt: "Elmehetnek, én ugyanis senkit sem tartóztatok."

Népszabadság, 1999. szeptember 17.

Az öregnek, akit egykoron (az utóbbi időben egyre kevésbé) úszópápaként emlegettek, csupán egyetlen -- világszinten is jegyzett -- tanítványa maradt. Czene Attila.

-- áldásomat adom rájuk, akorhol is kötnek ki. Belátták, szegénykéim, hogy amit nem kapnak meg, abból nem lehet megélni... -- értékelte a helyzetet Széchy Tamás. -- így döntöttek, mert most találtak egy lehetőséget, hogy elmehessenek külföldre úszni.

-- Ezek szerint nem a Honvédba mennek?

-- Dehogy! Azt nem tudom, hogy hová, de külföldre mennek. Izraelbe, Németországba... tényleg nem tudom. Keresni akarnak, végre, azt viszont nehéz elképzelni, hogy így fel tudnak készülni az olimpiára. Egyszóval vették az elemózsiás táskájukat, benne a hamuba sült pogácsával, és végigjárták a klubokat, hogy hol folytathatnák. így akadtak rá erre a külföldi lehetőségre. Higgye el, tényleg nem haragszom rájuk.

Széchy szerint anyagi indíttatású döntésről van szó. Természetesen Gyárfás Tamást, a Sport Plusz SE elnökét -- nem mellesleg ő a Magyar úszószövetség első embere -- is megkerestük. Gyárfás nem tagadja, meglepte, hogy a versenyzők beadták az átigazolási kérelmüket.

-- Rózsa keresett, akkor még azt hittem azért, hogy írásban rögzítsük a módosított megállapodásunkat -- mondta Gyárfás. -- Olyan együtműködést akartam, amely őket a legnagyobb mértékben motiválja. Mert ennyi siker után, amely első sorban a két olimpiai bajnok mögött áll, legnagyobb veszély az elkényelmesedés. Ha valaki előtt egy ritka, egyedi ellentételezés áll, feltételezésem szerint a legtöbbet hozza ki magából. Az elmúlt három év a jelek szerint nem vált be, ez idő alatt akkor is megkapták a magas juttatást, amikor sikertelenek voltak. Ezt nem akartam konzerválni.

Gyárfás szerződéstervezetére rábólintottak a versenyzők, ám később visszakoztak. A Gyárfás-féle módosítás lényege: minden versenyző esetében letétbe helyezett volna egy jelentős összeget, amelyhez akkor jutottak volna hozzá az úszók, ha teljesítenek. Rózsa és Czene estében olimpiai arany, Horváth és Zubor esetében olimpiai bronz lett volna a "váltó".

Gyárfás azt mondja, elengedi az úszókat.

-- Ha máshol eredményesebben tudnak helytállni, akkor menjenek.

Széchy Tamás amúgy ráérzett, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy Horváth Péter és Zubor Attila, bár Honvéd-színekben, de külföldön folytatja a pályafutását. A hírek szerint Olaszországba tartanak, ám a magyar bajnokságon és természetesen az olimpián Honvéd-színekben indulnak. Közben arra is fény derült, hogy nemcsak Horváth, Zubor és Rózsa hagyta el a Sport Pluszt, hanem a fiatal tehetséges hátúszó, Kakasi Péter is, aki Széchy egyik kedvenc fiatalja volt. ő is a Honvédba tart...

és könnyen lehet, hogy még egy "pofont" kap az úszópápa. Az uszodák környékén ugyanis azt beszélik, Czene Attila októbertől az Egyesült államokban szeretne úszni.

Ha így lesz, véget ér Széchy több évtizedes tündöklése.

Ha így lesz, nem arany betükkel írják az utolsó fejezetet.

De ez már egy másik történet...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Széchy Tamás