FONTOS


 

Rózsa új ruhája
------------------------------------------------------------
forrás: E.P. Heti Sport, 2000/11
------------------------------------------------------------

- Ahogy hallom hamarosan új ruhát kap ...
- Igen, támogatóm az Arena egy speciális úszódresszt készít a számomra, amely egy szuper könnyű, vízlepergető anyagból készül. Magam is kíváncsi vagyok, hogy mennyiben leszek gyorsabb ebben az "öltözékben".
- Most érkeztek vissza a háromhetes floridai edzőtáborból. A hírek szerint betegsége miatt nem úgy sikerült a felkészülése, mint azt tervezték.
- Valóban, 5-6 napot ki kellett hagynom, mert fájt a torkom és a fejem. Ám a munka jelentős részét így is elvégeztem. Ha százalékban kellene kifejeznem, akkor azt mondanám: úgy 70 százalékát teljesítettem a tervezettnek. Megelőzve kérdését, mégis megérte kimenni, mert jól éreztem magam. A Miami Egyetem uszodájában készültünk, ott is laktunk. Úgyhogy, azt a pár nap pauzát leszámítva a túra eredményes volt.
- Kiegyensúlyozottabbnak tűnik, feltételezem, hogy nemcsak fizikálisan, lelkileg is rendben van.
- Ugyanolyan elszántan és sikerre éhesen edzek mint az atlantai olimpia előtt. MIndent alárendelek annak érdekében, hogy Sydneyben a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Ami pedig a lelkiéletemet illeti, nos, otthon Dombóváron édesanyámnál, és a barátnőm társaságában mindig feltöltődöm.
- A tavalyi Európa-bajnokság után, amelyen enyhe szóhasználattal élve nem váltotta be az önhöz fűzött reményeket, sokan támadták, mondván: hibázott amikor eljött Széchy Tamástól.
- Hagyjuk már ezt kérem. Én magamban már lezártam életemnek ezt a fejezetét. Tamás bácsit ma is tisztelem és szeretem, amit ő az úszósportban elért az lenyűgöző és utánozhatatlan. De, most a Honvédban vagyok, s számtalan alkalommal elmondtam már a váltásom okát. Amúgy meg azt vallom: mindenki azt tegye, amit jónak lát, és mások döntését nem illik megkérdőjelezni, s pláne így kommentálta, ahogy ezt akkor tették. No mindegy, ezen már túltettem magam, számomra most az a fontos, hogy Nagy József keze alatt, a lehető legjobban felkészüljek.
- Visszatérve az isztambuli EB-re. Ott ugye sem százon, sem pedig 200 méteren nem jutott döntőbe. Ennyi idő múltán igazán elmondhatja, mik voltak a gyengébb szereplésének valódi okai?
- A váltás nem ment zökkenőmentesen, és ez is meglátszott a teljesítményemen, no, meg valljuk be: nem voltam csúcsformában. Mára már minden a legnagyobb rendben van. Sikerült megszoknom azokat a körülményeket, amelyek itt a Honvédban vannak, és sikerült magamévá tennem az új stílust.
- Az olimpián minden számban egy nemzetből csak két versenyző indulhat, az értők szerint Güttler Károly, Bessenyei Tamás és Rózsa Norbert egyaránt esélyes arra, hogy ott legyen Sydneyben.
- Még egyikünk sem úszta meg az induláshoz szükséges szintidőt, így azután a verseny teljesen nyílt.
- Mi történik, ha nem sikerül kijutnia az ötkarikás játékokra?
- Kétségtelenül, balszerencsés körülmények között ez is előfordulhat, de nem gondolok erre. Egyszerűen, ott kell lennem. Mindenkinek be szeretném bizonyítani, hogy velem még számolni kell.
- Most 28 éves, gondolkodott azon, hogy mihez kezd az olimpia után? Folytatja, netán ababhagyja?
- Még nem tudom, sok függ attól, hogy miként szerepelek Sydneyben. De minden valószínűség szerint a 2001-es vb-ig folytatom ...
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Rózsa Norbert