FONTOS


 

Risztov Éva lehet a berlini úszó-Eb sztárja
------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, SZTÁRSport 2002.07.05
------------------------------------------------------------

Július 25. és augusztus 4. között Berlinben rendezik az úszó, műúszó és szinkronúszó Európa-bajnokságot. Magyarország bombaerős csapattal utazik az egyesített Németország fővárosába, amit aligha gondoltunk volna a sydneyi olimpiát követő őrségváltás után. Ám tévedtek azok, akik azt jósolták, most egy darabig egyszemélyes (Kovács Ágnes) csapat lesz a magyar. A múlt heti magyar bajnokság parádés eredményei azt mutatják: a női mellúszáson kívül férfi mellben, vegyesen, a gyorsúszó sprintszámokban is vannak dobogós, sőt, aranyérmes esélyeink. S akkor még nem is beszéltünk egy 16 éves hölgyről, akit sok ország komplett úszócsapatként is megirigyelhetne. A neve: Risztov Éva.


A fáradhatatlan
Fotó: SZTÁRsport
A Bp. Spartacus 1985. augusztus 30-án született úszója kilenc számban győzött az országos bajnokságon - összesítésben immár 29 felnőtt aranyéremnél tart -, s Berlinben is öt számban indul. Ezek közül négyben - 200 m pillangó, 400 m gyors, 400 és 800 m gyors - vezeti a világranglistát. Az ötödik szám a 4x100 méteres vegyesváltó, amelyben ő a hajráember, azaz a gyorsúszó. A hódmezővásárhelyi illetőségű, de lassan két éve a Teréz körúton élő úszólány a Hajós Alfréd Uszodában válaszolt kérdéseinkre.

- Legutóbb Egerszegi Krisztina nyert négy aranyérmet Magyarországnak, még 1993-ban, a sheffieldi Eb-n. Készülhetünk az ismétlésre?
- Ilyesmiről ne is beszéljünk, mert az lehet, hogy kifelé magabiztosnak látszom, de befelé tele vagyok kétségekkel. Maradjunk annyiban, hogy valamennyi számban szeretném megjavítani egyéni csúcsomat, s ha ez sikerül, akkor a helyezéstől függetlenül elégedett leszek.

- Ebben is hasonlítasz példaképedre, "Egérre": a helyezéssel ő sem foglalkozott, csak az időeredménynyel. Más kérdés, hogy az öt olimpiai bajnoki aranyéremhez volt elegendő.
- Először hároméves koromban, a szöuli olimpia után találkoztam vele, amikor Kiss Lászlóval lejött Hódmezővásárhelyre élménybeszámolót tartani. Azt mondják, megfogtam a kezét, és el sem akartam engedni. Különben magam is emlékszem erre, jóllehet alig tudtam még járni.

- Ma viszont már te vagy a Kőér utcai úszópalánták példaképe. Hogyan tudtál megbarátkozni a nagyvárosi környezettel, hiszen pár éve még azt mondtad, semmi pénzért nem mennél fel Budapestre?
- Úgy alakult az életem. Megromlott a viszonyom edzőmmel, Bán Sándorral, aki a Hód SE-ben volt a mesterem. Igazából nem is értem az egészet, nem is én haragszom rá, hanem ő rám, sokszor nem is fogadja a köszönésem. Szerencsére a Spartacusban otthonra találtam.

- Egyedül laksz Budapesten?
- Nem, az édesanyám is velem jött, együtt lakunk egy albérletben. Én a Csík Ferenc Gimnáziumban most kezdem a harmadikat, az anyu is kapott állást Pesten, magyart tanít.

- Az edződ, Turi György azt mondta, ő még nem találkozott olyan úszóval - beleértve Egerszegit is -, aki annyira fáradhatatlan lenne az edzésen, mint te. Állítólag a fiúkkal is tartod a lépést.
- Valóban, eddig még egyetlen edzés után sem voltam fáradt, pontosabban úgy nem voltam fáradt, hogy másnap annak bármilyen nyomát éreztem volna.

- Kik a legnagyobb ellenfeleid a jó számaidban?
Az Eb-n az olimpiai bajnok ukrán Klocskova 400 vegyesen és gyorson -, a dán Mette Jacobsen és a német Melmann a pillangón. De mindenkivel számolni kell.

- Mi foglalkoztat az úszáson kívül?
A futball! Ronaldo a kedvencem, illetve általában a brazilok. Van egy egyéves vizsla kutyám, Mili a "hivatalos" neve, de én Ronaldónak is hívom. A világbajnokság alatt végig lázban égtem, jobban örültem a brazilok aranyérmének, mintha én nyertem volna világbajnokságot.

- S mi van azokkal a hobbikkal, amelyek egy tizenhat éves lányt lekötnek? Mozi, zene, olvasás?
- A Britney Spears-filmet láttam a minap, nagyon élveztem, ő a kedvenc énekesem. S a film alapján készült könyvet is olvastam.

- És a suli hogy megy?
- Valahogy az is megy. Nekem az az elvem, hogy tanulni felnőtt fejjel, az úszás befejezése után is lehet, fordított sorrendben viszont képtelenség.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva