FONTOS


 

A Nemzeti Sport szerint az esztendő legjobbja: Risztov Éva
Csodás mese a nyolc éremről

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.12.22
------------------------------------------------------------

Az év legjobbja címet az úszók közül a két felnőttvilágversenyen nyolc érmet nyerő Risztov Éva érdemelte ki.

Nem volt vita. Két felnőttvilágversenyen nyolc (!) érmet nyert. Senki sem volt képes hasonlóra az idén a világon. Rövid pályán három arany és egy ezüst, nagymedencében négy ezüst. Ez az Európa-klasszis Risztov Éva idei mérlege. Felemás éve volt. Berlinben sírt, Riesában nevetett. Ennyi a különbség a második és az első hely között.
- Összességében elmondhatom, jó évet zártam, a riesai rövid pályás Európa-bajnoki szereplésemmel teljes mértékben elégedett vagyok, Berlinnel kapcsolatban viszont azért továbbra is van hiányérzetem. Ott nem volt szerencsém, egy aranyérmet mindenképpen megérdemeltem volna.
- Így sem panaszkodhat, magyar úszó Európa-bajnokságon utoljára kilenc éve nyert négy érmet. Tudja ki volt az?
- Igen, Egerszegi Krisztina a sheffieldi nagymedencés Eb-n. Ha jól emlékszem, száz és kétszáz háton, kétszáz pillangón és négyszáz vegyesen lett első. De látja, ő négy aranyat nyert, én meg csak hármat. Amúgy tisztában vagyok vele, amit eddig elértem, nem mérhető Krisztina teljesítményéhez, amit ő véghez vitt, valóban egyedülálló. Arról azonban nem mondtam le, hogy olimpiai bajnok legyek. Ezentúl azért dolgozom, hogy Athénban felállhassak a dobogó legfelső fokára.
- Melyik riesai Európa-bajnoki aranyára a legbüszkébb?
- Mindegyikre! Négyszáz gyorson az olimpiai bajnok Klocskovát győztem le, nyolcszáz gyorson pedig Európa-rekordot úsztam. A kétszáz pillangó volt a legsimább.
- Elfáradt?
- Egy kicsit. De az erőmmel sohasem volt gondom.
- A nemzetközi sajtó fejet hajtott ön előtt. Kiemelve: csodálatos, hogy mennyi erő van ebben a magyar kislányban. Kétségtelen, talán a legnehezebb számokban úszik, a kétszáz pillangó, a két hosszú távú gyorsúszó- szám és a négyszáz vegyes sem a sprinterek paradicsoma.
- Így alakult, már egészen kicsi koromban vonzottak ezek a számok, és az sem mellékes, ezekhez van tehetségem.
- Két verseny, nyolc érem, félelmetes. Jövőre Barcelonában világbajnokságot rendeznek. Ott is hasonlóra számítsunk?
- Barcelonában sokkal nehezebb lesz, hiszen az európaiak mellett ott lesznek az amerikaiak, az ausztrálok, a kínaiakról nem is beszélve. Én viszont érzek magamban annyi erőt, hogy a világnak is megmutassam, számolniuk kell Risztov Évával.
- Mennyi szünetet kapott?
- A két ünnep között nem kell edzésre mennem, január elején viszont folytatjuk. Nincs megállás, nem is lehet ...
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva