FONTOS


 

Az országos csúcsát követően Egerszegi Krisztina SMS-ben gratulált neki
Risztov nem gondolt a rekordra
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.04.15
------------------------------------------------------------

Immár Európában is jegyzik Risztov Éva nevét. A háromszoros ifjúsági Európa-bajnok a budapesti felkészülési viadalon nem csupán nyert kétszáz pillangón (2:10.39), hanem Egerszegi Krisztina országos rekordját is megdöntötte (2:10.71). Nyolc évig élt a kilencvenhármas, sheffieldi Európa-bajnokságon aranyérmet jelentő időeredmény. Risztov törölte. Az új csúcs pikantériája, hogy a Hódmezővásárhelyről származó tizenhat éves spartacusos versenyző kiskora óta Egerszegi Krisztinát tartja példaképének. Éppen ezért nem kis örömet jelentett neki, hogy az ötszörös olimpiai bajnoknő egy gratuláló SMS-üzenetet külödött neki a rekorddöntés után: "Nem nagyon kellene örülnöm, mert az én csúcsomat döntötted meg, de mégis őszinte szívvel örülök, mert jó kezekbe került" -- szólt az üzenet.

-- Nagyon jól esett, nem számítottam rá, hogy Egér is gratulálni fog -- mondja Risztov Éva.

-- És a kétszáz pillangós csúcsra számított?

-- Arra sem, el is felejtettem volna, hogy akár azt is megdönthetem, de a rajt előtt az edzőm, Turi György figyelmeztetett. Azt mondta, Évikém, meglehet a csúcs. Akkor azt gondoltam magamban, jó poén, de aztán megint neki lett igaza.

-- A rekord után azt nyilatkozta, az időeredményben az is benne van, hogy remekül érzi magát a Bp. Spartacusnál.

-- Biztosan tudja, tavaly ősszel, az olimpia után döntöttem úgy, hogy Hódmezővásárhelyről Budapestre költözöm. Egy kicsit én is bizonytalan voltam, hiszen nem tudtam, mi vár rám, nem ismertem a várost, és a Spartacus versenyzői közül is csak azokat, akikkel a válogatott keretedzésein találkoztam. Szerencsére minden tekintetben megtaláltam a helyemet, de ehhez tényleg az kellett, hogy a Spartacusnál befogadjanak. Nagyon jó ott úszni, egy igazi csapat, amely nem ilyen lenne Turi György nélkül. Remek edző, minden úszóval megtalálja a kontaktust.

--Volt, aki azt mondta az olimpia után -- szakmabeliről van szó --, hogy kár is Budapestre jönnie, mert ott sem fejlődne már tovább...

-- Ezt én is hallottam, és féltem is tőle, mi történik, ha valóban nem javulnak az időeredményeim. Nem így történt, ez a kétszáz pillangós csúcs szerintem minden kétkedőt megnyugtat majd, van bennem még jócskán tartalék.

-- Elég ha csak azt vesszük, négyszáz vegyesen úgy úszott négy perc negyvenhét másodpercet a felkészülési viadalon, hogy előző éjszaka szemernyit sem aludt, hiszen az orvosi ügyeleten időzött. A négyszáz vegyeshez pedig aztán tényleg kell energia...

-- Allergiás kiütések jelentek meg a testemen, az orvosok még most is vizsgálják, hogy mi történhetett. Ha többet pihenhetek, talán másodpercekkel is jobb lett volna az időeredményem.

-- Kétszáz pillangón mikor megy kettő perc tíz másodperc alá? Az lenne csak a szenzáció!

-- A júniusi, székesfehérvári országos bajnokságon mindenképpen szeretnék faragni a csúcson. Talán Krisztina is küld majd egy SMS-t...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva