FONTOS


 

Válságos helyzetben a Bp. Honvéd szakosztálya
Belefulladhatnak a pénztelenségbe

------------------------------------------------------------
forrás: (golyán), A színes Sport 2001.01.23
------------------------------------------------------------
A Budapesti Honvéd SE Tüzér utcai uszodájában a fiatal versenyzők fegyelmezett, kitartó úszása és szívvel-lélekkel végzett munkája árulkodik arról, hogy ebben a medencében színvonalas munka folyik, rendíthetetlenül dolgoznak az egyre nehezebb körülmények között is. Pedig a jövő bizonytalan, de a jelen sem rózsás, mert amellett, hogy az uszoda kicsi és rosszul van felszerelve, a vendégnek az jut az eszébe, hogy ilyen körülmények között nehéz megcélozni a nemzetközi szintet. Nagy József (képünkön) edző is dolgozott már jobb feltételek között, volt már nyugodtabb a helyzete, hiszen az 1992-es barcelonai olimpián amerikai tanítványa, Mike Barrowman aranyérmet nyert. Aztán Nagy 1993- ban családjával hazaköltözött Magyarországra, és azóta a Honvéd úszóedzője.


- Kizárólag magánéleti okai voltak annak, hogy visszajöttem és itthon dolgozom tovább - mondja Nagy József.

- Az uszoda ma sem korszerű, de 1993-ban a medence be sem volt fedve. Egy közös öltöző volt, a gyerekek gyakran a parton vetkőztek edzés előtt. Ezeket a problémákat azóta sikerült megoldani, de a mostanitól jobb helyzetre aligha számíthatunk. Az egyesület harminchárom méteres medencéjében a hat edző több mint százharminc igazolt versenyzővel foglalkozik. Az úszók és a trénerek ilyen körülmények között is minőségi munkát végeznek. Nagy Józsefnek Sydneyben az olimpián két tanítványa szerepelt.

- Amikor hazajöttem Magyarországra, a vezetőség azt tűzte ki célul, hogy egy vagy két versenyzőm jusson ki 2000-ben az olimpiára. Kovács Krisztina és Ferenczy Orsolya ugyan nem ért el kimagasló eredményt a játékokon, de ma már mindketten a női úszóválogatott biztos tagjai. Tehetségek mindig vannak és mindig lesznek. Az a kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani őket. Soknak hangzik a százharminc igazolt versenyző, de ebbe beletartozik a legkisebb gyerekektől a felnőttekig mindenki, lányok és fiúk vegyesen. Összesen három felnőtt korú versenyzőnk van, és az ő helyzetük is megoldatlan, mert az egyetemi tanulmányaikkal nehéz összeegyeztetni az edzéseket. Tehát nálunk nincs kiválasztás, csak kiválasztódás. Pedig elmondhatjuk, hogy pillanatnyilag Budapesten mi vagyunk az egyik legnépesebb úszóegyesület. Ennek ellenére az utánpótlás itthon mindig megfelelő volt, mert a szakosztályokban színvonalas munka folyik. Az elmúlt évben a Honvéd úszószakosztálya a szövetségtől a lehetőségekhez mérten jelentős támogatást kapott.

- A Magyar Úszószövetség korrekt módon, a nemzetközi eredményekhez mérten osztotta szét a pénzt az egyesületek között - mondja Nagy József.

- Azt is megértem, hogy fontosnak tartják, hogy az úszóink itthon készüljenek, de legalábbis a válogatóversenyekre hazajöjjenek, azonban nehéz a versenyzőket itthon tartani. Azt sem tudom, hogy mi lesz a szakosztályunkkal. Az elmúlt években a Honvédelmi Minisztérium támogatása fokozatosan csökkent, de segítséget jelentett a létesítmények fenntartása. A tervek szerint az új olimpiászban az Ifjúsági és Sportminisztérium csak a három eredményes szakosztályt, a vívást, a kajak-kenut és az öttusát támogatja. A végleges döntéseket ez év márciusára ígérik, ezért az úszószakosztálynál is nagy a bizonytalanság. Szerencsére ez az edzésen nem látszik, a gyerekek fegyelmezetten hallgatják az edzőket, és szó nélkül úsznak faltól falig, a szülők pedig a parton nézik kitartóan csemetéik fejlődését, e probléma megoldása nem rajtuk múlik.

- Az ifjúság problémáit a sporttal lehetne a legjobban megoldani. Amellett, hogy sok gyerek súlyfölösleggel és gerinc- problémákkal küzd, a kábítószer és az alkohol veszélyeinek is ki vannak téve. Lehet, hogy ezeknek a fiataloknak nem lennének nagy eredményeik, de egészségesen és fegyelmezetten élhetnének. Az iskolák közötti versenyeket is hiányolom, mert ezek is a versenyszellemet erősítenék, és ebben is lehetnének sikerélményeik. Mint már Nagy József mondta, tehetségek vannak és lesznek, a közvélemény pedig várja a magyar sport új úszócsillagait.

- Kiemelném Pálmai Andreát és Szántó Szintiát, akik ígéretes versenyzők, az ifjúsági Európa-bajnoki keret tagjai, remélem, hogy hamarosan a felnőttválogatottba is bekerülnek. Mi csak a színvonalas szakmai munkával tudjuk megtartani a fiatalokat, mást nem tudunk nyújtani. Az utazást a versenyekre a gyerekek fizetik, a felszerelést a szülők veszik, pedig akik nálunk edzenek, nem gazdag családokban élnek. A fiatal edzőkollégákat sajnálom, mert itthon nincsenek lehetőségeik. A következő olimpia messze van. Megkérdeztük Nagy Józsefet, mit jósol a jövőre, de ő visszakérdezett:
- Leszünk mi még négy év múlva?
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Nagy József