FONTOS


 

Amióta kevesebbet horgászik, több halat fog
Egy elégedett kapitány

------------------------------------------------------------
forrás: Sal Endre, Nemzeti Sport 2001.12.30
------------------------------------------------------------

Kiss László elégedett. Az úszók szövetségi kapitánya szerint idén lendületet vett a sportág, az ifjúsági Európa-bajnokságon minden idők legjobb produkciójával állt elő a magyar csapat, a fukuokai felnőtt vb-n pedig - pontszámban - Sydneyt is lepipálták a versenyzők. Kiss amúgy ebben az esztendőben debütált, hiszen korábban edzőként dolgozott a sportágért. A jelek szerint kapitányként sem megy rosszul neki...

- Igen, elégedett vagyok az évvel, de talán menjünk sorjában - mondja a szakmai munka első embere. - Bár sokan erősnek tartották a megadott vb-szintidőket, az élet engem igazolt. Minden világbajnoki indulónk döntőbe került Japánban. Kovács Ági megvédte világbajnoki címét, ráadásul száz mellen bronzérmet is nyert. Zubor Attila ötödik lett száz gyorson, a férfi vegyes váltó szintén az ötödik helyig jutott, és akkor még nem beszéltem a hatodikokról, Horváth Péterről, Bodrogi Viktorról és Risztov Éváról.

- Ha már Kovács Ágnest említette. Meglepte, hogy az Év sportolója választáson nem ő nyert?

- Meglepett, de nem tulajdonítok nagy jelentőséget neki. Azért arra felhívnám a figyelmet: a sydneyi olimpia magyar aranyérmesei közül csak Kovács Ágnes tudott idén is világversenyen aranyérmet nyerni. De visszatérve az esztendőre: talán a felnőtt világbajnoksággal is egyenértékű siker, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon minden idők legjobb szereplését produkálták a magyar fiatalok. A ponttáblázaton magasan a legjobb lett a kilenc aranyérmet nyerő kis csapat.

- Idén már nem gyakorló edzőként, hanem szövetségi kapitányként tevékenykedett. Hogy ízlik az új szerepkör?

- Amíg csak trénerként dolgoztam, a saját versenyzőimmel voltam elfoglalva, minden idegszálammal rájuk koncentráltam. Most minden más, az egész csapat szakmai munkájáért felelősnek érzem magamat. Idegileg ez sem kevésbé megterhelő.

- A kérdés kézenfekvő: akkor miért csinálja? Megtehetné akár azt is, hogy naphosszat csak otthon üldögél, esetleg lejár a Dunára horgászni...

- Megtehetném, de nem teszem. Utálom a nagy szavakat, de nekem tényleg az úszás az életem, és amíg bírom erővel - és az illetékesek úgy látják, hogy szükség van a munkámra - természetesen tenni akarok. Az életritmusom nem sokat változott, ugyanúgy reggel három óra ötven perckor kelek. A különbség csak az, hogy nem a Kőér utcai uszodába vezet az utam, mint korábban hosszú évtizedeken át, hanem a helyi uszodába ahol a magam kedvére úszogatok. Összességében nagyon örülök, hogy elfogadtam Gyárfás Tamásnak, szövetségünk elnökének érvelését. Én ugyanis a sydneyi olimpia után egy pillanatra tényleg úgy éreztem, idegileg elfáradtam, pihennem kell, így befejezem. Ő győzködött, hogy a magyar úszásnak szüksége van rám, ha nem a medence partján,akkor máshol. Hát, így lettem kapitány.

- Mikor járt legutóbb a Spartacus-bázison?

- Be-be nézek. Ezzel kapcsolatban kérem írja meg, nagy boldogsággal tölt el, hogy Turi György zökkenők nélkül át tudta venni a műhely irányítását. Az ő munkája garancia arra, hogy a sportágnak és a klubnak a jövőben is lesznek világklasszisai.

- Az eredmények mellett mire büszke még, ha visszatekint az esztendőre?

- Például arra, hogy hosszú idő után ismét egységes a magyar úszóedzői kar. A szövetség utánpótlás-bizottságában tényleg a szakmáról van szó, alkotómunka folyik. Ugyancsak elégedett vagyok azzal is, hogy a hosszú távú program részeként immár az összes korosztályos bajnokságot - a felnőttet is beleértve - vidéken rendezik. A jelek szerint sikerült felszámolni a Budapest-központúságot. Székesfehérvár, Dunaújváros, Eger, Kaposvár, a sportág fellegvárai lehetnek. De fontosnak tartom például, hogy jövőre ismét megrendezhetjük az Olimpiai Reménységek Versenyét is.

- A kajak-kenusoknál nem kis vitát váltott ki az ISM pénzelosztása. Az úszóknál is van, aki kevesli a kapott összeget?

-Minden vitára adó okot megpróbáltunk kizárni, így két kategóriát állítottunk fel, úgy, hogy minden klub csak egy csoportban szerepelhet. Az egyikben a nemzetközi eredményességet vettük alapul, a másikban pedig a hazai utánpótlásversenyeken elért eredményeket. A Sportminisztérium jóvoltából tizenhat klub jutott kisebb-nagyobb összeghez. Komoly tételekről van szó, hiszen van olyan egyesület, amely húszmillió forinttal gazdagodott, de a legkisebb támogatás összege is eléri a félmillió forintot. Egyedül a Ferencváros részéről érkezett kritika, gyorsan hozzáteszem, megértem az érvelésüket. Tény, némileg jobban jártak volna anyagilag, ha a nemzetközi kalapba kerülnek, de ne gondoljon milliós nagyságrendre. Igen, a Fradi esetét nézve, azért még van mit csiszolni a koncepción.

- Az idei év sikeresebb volt, mint a tavalyi, de milyen lesz kétezerkettő a magyar úszósport szempontjából?

- Az ifjúsági Eb-szereplést valóban nehéz lesz felülmúlni, de nem tartom lehetetlennek. Linzben már - többek között - Rudolf, Cseh és Kiss Boldizsár is bemutatkozik. Biztos vagyok benne, hogy nem kevés sikerrel. A nyári, berlini felnőtt Európa-bajnokságon pedig öt-hat éremre számítok.

- Jól értettem, öt-hatra?

- Igen, biztos vagyok benne, lesz ennyi. Kovács Ági, Zubor, Horváth, Batházi, Bodrogi és Risztov mindenképpen éremesélyes és a férfi 4x100 méteres vegyes váltótól sem elképzelhetetlen a dobogó. De tovább megyek: én már az athéni olimpiai csapatát is kitaláltam magamban.

- Diktálná a névsort?

- Azért korai lenne. Egy biztos, több olyan fiatal is van, akikről jelenleg még az ország közvéleménye sem hallott, ám Athénban talán az egész világ megismeri a nevüket...

- Volt egyáltalán horgászni mostanában?

- Persze, de kevesebbet. Azt viszont megfigyeltem, amióta kevesebbet horgászom, több halat vihetek haza. Süllőből például sohasem fogtam annyit, mint ősszel. Lehet, hogy öreg fejemre megtanultam horgászni?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László