FONTOS


 

Kiss László: Miért pont a fiammal lenne problémám?

- Jó önnek, hogy a fiát edzi?
- Ha minden dolgot mérlegre teszünk, akkor jó. Akad persze rengeteg nehézég ebben, de összességében, azt hiszem, nincs annál nagyobb öröm, ha egy edző tanítványa sikert ér el, és ha az a tanítvány még a gyermeke is az edzőnek, akkor kettős az öröm. Olyankor elfelejt az ember minden nehézséget.
- Nem tudna ugyanúgy örülni, ha Gergő más irányításával érné el a sikereket? Akkor önnek csak az öröm jutna, s mindennapos viták, szenvedések nélkül ...
- Először is nincsenek mindennapos viták, másodszor pedig az egész kérdésfeltevés csak illúzió, mivel Gergő annak idején határozottan kijelentette, ha nem én leszek az edzője, ha másnál kell úsznia, akkor inkább abbahagyja az egészet.
- A fiától is megkérdeztem, de az ön véleményére is kíváncsi vagyok. Elég-e Kiss László ahhoz, hogy Kiss Gergő igazán nagy úszó legyen?
- Miért, ki kellene még?
- Nagy vegyesúzókat eddig csak Széchy nevelt ...
- Lehet, hogy szerénytelen vagyok, de bizom abban, hogy meg tudom oldani egyedül, mások segítsége nélkül ezt a feladatot. Egerszegi Krisztina 400 vegyesen olimpiai, világ és Európa-bajnok, ha őt sikerült felkészítenem, gondolom, a saját fiamat is tudom majd megfelelően edzeni. Egyébként három éve nem nyert magyar úszó ifjúsági Eb aranyatm és például Czene Attila, egéssz pályafutása alatt soha nem tudott ifi Eb-t nyerni. Ami Gergő jelenlegi idejét illeti, annál ennyi idős korban egyedül Szabó Joe úszott jobbat ...
- Az sem zavarja, hogy ezek a szülő-gyermek kapcsolatok a magyar sportban egy idő után általában komoly ellentéteket, és problémákat szülnek? Lásd Temesváriék, illetve Bátorfiék esetét!
- Azt hiszem, ha mindkét fél kellő intelligenciávak kezeli a kényes szituációkat, akkor el lehet kerülni a nagy és látványos ütközéseket. Ezzel most nem akarom azt mondani, hogy az előző esetekben hiányzott az intelligencia, inkább arról lehet szó, hogy az úszás mérhetőbb sportág minden másnál, ezért itt jóval kevesebb a szubjektív elem. Ez megkönnyíti a dolgomat Gergővel szemben is, és a válogatásnál is.
- Tehát a Kiss László-Kiss Gergő kapcsolatban nem várható, hogy bármikor törés következzen be.
- Ha érzem, hogy valami feszültség van, vagy probléma lehet, akkor általában Túri György edzőkollégámat kérem meg, hogy foglalkozzon Gergővel, így kivédem a felesleges ütközéseket. Egyébként nem tudom, miért következne be törés? Eddig egyetlen tanítványommal sem történt ilyen, miért pont a fiammal lenne problémám?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László