FONTOS


 

Gyurta Dániel olimpiai aranyat akar nyerni Athénban
A mellúszásra született

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.03.25
------------------------------------------------------------

Gyurta Dániel. Még 14 éves sincs. Óbudán lakik, az általános iskola hetedik osztályába jár. Imád gitározni, és szereti az őszibaracklevet. Átlagos fiúcska lenne, ha éppen nem arról beszélnének úton-útfélen, hogy meglátja a világ: Gyurta Dani 200 méter mellen aranyérmes lesz a jövő évi athéni olimpián.


A Jövô SC tehetsége, Gyurta Dániel már csak öt másodpercre van a japán Kitadzsima világcsúcsától 200 méter mellen
Egy biztos, jelenleg öt másodpercre sincs a japán Kitadzsima világrekordjától. A zsenialitását szombaton és vasárnap a Komjádi uszodában is bizonyította. Előbb 100 méter mellen nyert a nála 21 (!) évvel idősebb, olimpiai ezüstérmes Güttler Károly előtt, majd 200 méter mellen a rövid pályás Eb-bronzérmes Bodor Richárdot megelőzve diadalmaskodott. Azt mondják róla, Egerszegi Krisztina óta nem fordult meg hasonló tehetség az uszodában. Güttler például tavaly azt jósolta, Gyurta akár világcsúccsal nyerhet Athénban. Meglátjuk ... Főszereplőnk mindenesetre egyáltalán nem foglalkozik a külvilággal. Az sem tette kényelmessé, hogy már a világ legnívósabb úszóhavilapja, az amerikai Swimming World is interjút készített vele.
"Nem foglalkozom a külvilággal, egyáltalán nem zavar, ha írnak rólam, csak egy érdekel: hogy kihozzam magamból a maximumot - mondja módfelett határozottan Gyurta Dániel - Mint minden más versenyző, én is olimpiai bajnok akarok lenni, de higgye el, nem érdekel, mit mondanak rólam, az úszás is csak annyiban, hogy az edzéseket úgy csináljam, ahogyan elvárják tőlem, és az, hogy a versenyeken megvalósítsam, amit az edzőimmel megbeszéltem."
A története amúgy tipikus, négyéves korában vitték le a szülei a margitszigeti Hajós Alfréd uszodába. Csupán egyet akartak, hogy a gyerek megtanuljon úszni. Megtanult. Olyannyira, hogy hamarosan a Darnyi Tamás SC-be került. Később a BVSC-ben folytatta, ám egy év elteltével menni akart. Mint mondja, a vasutasoknál egyáltalán nem érezte jól magát, nem foglalkoztak a versenyzőkkel, és a hangulat is pocsék volt. Végül a Sport Plusznál kötött ki, a Széchy Tamás vezette kilenc-tíz éves gyerekek alkotta csodacsapatban kapott helyet. Széchy befejezte, a csodacsapat viszont marad, ám már a Jövő SC-ben.

Azóta is ott úszik. Hogy milyen szinten? Korosztályában egyeduralkodó a világon. Medencehosszal jobb, mint a hasonló korú amerikai, ausztrál vagy éppen brit úszók. És rohamléptekkel közelít a világelit felé. Kétszáz méter mellen öt másodpercre van a világcsúcstól. És senkinek sincs kétsége afelől, ha ilyen lendülettel fejlődik, reszkethet a világ. Az athéni olimpián biztosan. Gyurta viszont - egyre valószínűbb - már nyáron, a barcelonai világbajnokságon bemutatkozik a földgolyónak. Kiss László szövetségi kapitány nem kertel, ha Gyurta sem ússza meg a szintidőt, akkor is kiviszi a világbajnokságra. És gyanítható, senki nem fog tiltakozni. Aki ugyanis már látta úszni, automatikusan összecsapja a tenyerét. Sokszor egymás után ... Gyurta amúgy a világbajnokságnak sem tulajdonít túlságosan nagy jelentőséget.
"Jó lesz arra, hogy rutint szerezzek, hiszen Barcelonában még nem várható tőlem kiugró helyezés. Kétszáz mellen nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. Az olimpiát az olasz Fioravanti nyerte meg, a világbajnokságot az amerikai Moses, a világcsúcsot viszont a japán Kitadzsima tartja. Bármelyikük nyerhet. Nekem nem ez lesz a feladatom. Nekem meg kell ismernem a világversenyek hangulatát, hogy aztán az olimpián ne érhessen meglepetés" - így Gyurta.

Csapatban úszik, de az edzéseken senkire sem figyel. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy hozza a kívánt teljesítményt. Négy ember véleményét csukott szemmel elfogadja. A Jövő SC-ben Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs foglalkozik vele. Szakmai tanácsokkal pedig az Öreg, Széchy Tamás látja el. Nem titkolja, a versenyek után mindig felhívja az egykori szövetségi kapitányt. Elbeszélgetnek. Hallgat rá. Talán nem véletlenül ... Amúgy tisztában van a képességeivel és a lehetőségeivel is. Azt mondja, a tehetség mellett a szorgalma jogosítja fel arra, hogy olimpiai aranyérmet emlegethessenek a nevével kapcsolatban. Öntudatos, céltudatos, a vízben is hideg fejjel gondolkozik. Szombaton 100 méter mellen úgy hajrázta le a mezőnyt, mint egy rutinos versenyző. Ô pedig csak tizennégy ... Egyébként példaképe is van. Nem mellúszó, hanem a vegyesen négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás.
"Hihetetlen, amit véghezvitt, hosszú éveken át senki sem tudta legyőzni. Élőben sohasem láttam úszni, de anno Széchy Tamás bácsi videóról lejátszotta a barcelonai olimpiai győzelmeit. Ô a példaképem, remélem, egyszer méltó leszek hozzá."
Jelenleg mellen a legjobb, de nem tett le róla, hogy idővel - Darnyihoz hasonlóan - vegyes úszóként is megjelenjen a világversenyeken. Reális, szerinte mellen jó, pillangón és gyorson közepes, háton viszont nagy a lemaradása. A vegyes még odébb van, mellen viszont már júliusban megismerheti a világ. Szinte biztos: Fioravanti, Moses és Kitadzsima még nem is sejti, hogy Budapesten él egy tizennégy éves legényke, aki a fejébe vette, jövő nyáron Athénban megpróbálja elorozni előlük az aranyérmet. Ma még nem ismerik, Athén után talán majd előre köszönnek neki ...

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Gyurta Dániel