FONTOS


 

Eddig tizenhárom érme van a világversenyekről a harminchat éves klasszisnak
Güttler: az ötödik következik

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.14
------------------------------------------------------------

Az ötödik világbajnokságára készül. Perth, Róma, megint Perth, Fukuoka és most Barcelona. Egyedülálló… A 36. évét tapossa. De továbbra is ott van az elitben, hiába szerették volna már sokan az atlantai olimpia (1996) után visszavonultatni, Güttler nem tágít, évről évre felveszi a versenyt a legjobbakkal. Mint legutóbb tavaly, a berlini Európa-bajnokságon. Ott 50 méter mellen alkotott maradandót, a harmadik helyen végzett, megszerezve ezzel a tizenharmadik érmét…


Güttler Károly Barcelonában 50 méter mellen számíthat kiugró eredményre, ezen a távon Európa-bajnoki bronzérmes (fotó: Meggyesi Bálint)
Olimpiai ezüstből kettő pihen a polcon, világbajnoki ezüstből egy, vb-bronzból is egyet nyert, volt Európa-bajnok, ötször (!) Eb-második és Eb-bronzéremből is nyert már hármat. Súlyra is tetemes mennyiség.
Hat éve, a sevillai kontinensbajnokság előtt azt mondta, lehet, hogy befejezi a úszást. Pontosabban, ha érmet nyer, mindenképpen folytatja. Az eredmény ismert, Spanyolországban 100 méter mellen a második helyen végzett. Azóta sem vonult vissza (a mi szerencsénkre).
Kétségtelen, a mellúszás nagy öregje - rajta kívül csak a szintén mellúszó, német Mark Warnecke mondhatja el magáról, hogy az "ókorban” is úszott - ma már nem egyértelműen éremesélyes. Legalábbis 100 méter mellen nem az. Ott az orosz Szludnov, az ukrán Liszogor, az amerikai Moses, a japán Kitadzsima és az olasz Fioravanti diktálja a tempót. Ha Barcelonában döntőbe kerül, kalapot lengethetünk előtte. Ha a legjobb hat között végez, pezsgőt bonthatunk. Ha még előrébb, lehet készíteni az életnagyságú Güttler-szobrot.
Száz méter mellen már nem számít esélyesnek, azonban az utóbbi években nagyon rátalált a legrövidebb, azaz az 50 méteres távra. Olyannyira, hogy két Eb-bronza is van, Berlin előtt, még 1999-ben, Isztambulban is harmadik lett. A világbajnokság mezőnye persze sokkal "ütősebb”, azonban Güttler nem az a fajta, aki ne úszná ki magából a maximumot. Így tett Berlinben is, ahol ugyebár három év után ismét felállhatott a dobogóra.

GÜTTLER KÁROLY
Született: 1968. június 15., Budapest
Klubja: Bp. Spartacus
Edzôje: Turi György
Legjobb eredményei: 2x olimpiai 2. hely (100 m mell, 1988; 200 m mell, 1996), vb-2. hely (200 m mell, 1994), vb-3. hely (100 m mell, 1994), Európa-bajnok (100 m mell, 1993), 5x Eb-2. hely (200 m mell, 4x100 m vegyes váltó, 1993; 100 m mell, 200 m mell, 1995; 100 m mell, 1997), 3x Eb-3. hely (4x100 m vegyes váltó, 1995; 50 m mell, 1999; 50 m mell, 2002), országos csúcstartó (100 m mell, 1:00.95)
Vb-számai: 50 m mell, 100 m mell, 4x100 m vegyes váltó
Nem tágít, habár korábban szóba került, hogy edzőként dolgozik majd a Bp. Spartacusban, és az üzleti életbe is belekóstolt, az úszás a jelek szerint örök az életében. A szeniorok között világcsúcstartó lenne, minden "öregek” számára kiírt viadalon ő lehetne a sztár. De ő nem kér belőle, ő a fiatalokkal akarja felvenni a versenyt. És fel is veszi. Ötven méter mellen tehát akár Barcelonában is kivételeset alkothat, ám ugyanolyan fontos számára a 4x100 méteres vegyes váltó. Mert igazi csapatember. Amióta Rózsa Norbert viszszavonult, nem kérdés, hogy ő a mellúszó az általában éremért harcoló magyar kvartettben. A papírforma szerint Barcelonában is így lesz, csak abban az esetben nem, ha a másik magyar százas mellúszó, Bodor Richárd előtte végez. Akkor Bodor a staféta tagja. De ha így is lesz, vagy ha Güttler ötven és száz mellen sem kerül fináléba a katalánoknál, akkor sincs semmi.
Ô már így is a magyar úszósport hallhatatlanja. És, hogy mikor fog viszszavonulni? Egy biztos, az athéni olimpiáig mindenképpen folytatja. Az lesz az ötödik olimpiája. Ôt ismerve az sem kizárt, hogy a 2006-os, budapesti Eb-n is feltűnik a medencében. És nem úszómesterként…

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Güttler Károly