FONTOS


 

Túlságosan erősnek tartja a száz pillangó szintidejét
Gáspár: Fehérváron át Fukuokába

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.06.09
------------------------------------------------------------

Gáspár Zsolt hazatért az Egyesült Államokból. A Dél-Karolinában, Columbia városában tanuló ferencvárosi úszó átmeneti vendégeskedést tervez, ugyanis ott akar lenni a július 21-én rajtoló fukuokai világbajnokságon. Ehhez már "csak" a válogatottsághoz szükséges szintidőt kellene teljesítenie. És ez az, ami nem lesz könny? feladat.

- Kiss László szövetségi kapitány nagyon magasra tette a lécet, ahhoz, hogy mondjuk száz pillangón ott lehessek Japánban, a június huszonegyedikén induló székesfehérvári országos bajnokságon meg kellene úsznom az egyéni csúcsomat - mondja a vegyes váltóval olimpiai ötödik Gáspár Zsolt.

- Hol itt a gond?

- Ha a bajnokságon jól úszom, elképzelhetetlennek tartom, hogy egy hónappal később, a vébén is csúcsformában versenyezzek. Ilyen rövid idő alatt nem lehet kétszer felpörögni.

- Tehát mit tesz?

- Én a világbajnokságra készülök, tehát ott akarok rekordot úszni. Fizikailag és technikailag is kiváló állapotban érzem magamat, száz pillangón betörhetek a legjobbak közé. Ebből már kiderülhetett, Fukuoka az első, tehát nem valószín?, hogy Székesfehérvárott megúszom a szintidőt.

- Szintidő nélkül viszont ugrott a vb-szereplés...

- Tudom, de bízom abban, hogy a kapitány is belátja, és megérti a gondomat, ami, gyorsan hozzáteszem, nem csak az én problémám, a többi válogatott versenyző is hasonló cipőben jár. Szerintem a férfi vegyes váltónak - amely ugyebár az olimpián ötödik lett - most akár a dobogóra is esélye lenne. Ne feledjük, a legutóbbi vébén, Perthben bronzérmes volt az egység. Jelenleg azonban a váltóban úszók közül csak Horváth Péternek van szintje. Meggyőződésem, kár lenne feladni az esélyt.

- Az egyetemen is ennyire határozott?

- Még másfél évem van hátra, és lekopogom, nem csupán a parton, az iskolapadban is jól megy a sorom. Persze akkor lenne csak teljes a boldogságom, ha ott lehetnék a világbajnokságon.

A Gáspár által elmondottakkal természetesen szembesítettük a kapitányt. Mint Kiss László elmondta, hosszú évtizedek óta hagyomány, hogy szintidőt kell teljesíteni a világversenyek előtt. Kiss szerint a mostani szint ráadásul nem is a legszigorúbbak közül való, hiszen a világranglistán - országonként két versenyzőt véve - a tizedik időeredményt kell produkálnia annak, aki ott akar lenni Fukuokában. A magyar úszósport első számú szakmai vezetője zárásként kijelentette: senki sem tiltotta meg Gáspárnak, hogy ne Székesfehérvárott ússzon szintidőt, korábban bárhol, bármikor megtehette volna. Az viszont kétségtelen, a június 21-én rajtoló székesfehérvári bajnokság az utolsó lehetőség a szint teljesítésére.

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Gáspár Zsolt