FONTOS


 

NOB-kitüntetés Egerszegi Krisztinának
Három nap alatt két kitüntetést is átvehet a volt úszónő
------------------------------------------------------------
forrás: INDEX 2001.05.02
------------------------------------------------------------

Olimpiai Érdemrenddel tünteti ki a NOB Egerszegi Krisztinát. A nemzetközi ötkarikás mozgalom legmagasabb szintű elismerését június 23-án adják át Lausanne-ban az ötszörös olimpiai bajnok úszónőnek. Három nappal korábban pedig fair play-díjat vehet át, az 1996-os atlantai olimpia után visszavonult sportoló.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hivatalos értesítést küldött a magyar ötkarikás testületnek, melyben közlik, hogy minden idők legsikeresebb magyar úszóját, Egerszegi Krisztinát Olimpiai Érdemrenddel tünteti ki.

A NOB illetékesei azzal indokolták a döntést, hogy Egerszegi kiemelkedő eredményeket produkált három nyári játékokon. 1988-ban Szöulban 200 háton, 1992-ben Barcelonában 100 és 200 háton, valamint 400 vegyesen, majd 1996-ban Atlantában szintén 200 háton nyert aranyérmet. Ezenkívül jelentős mértékben hozzájárult a nemzetközi olimpiai mozgalom fejlődéséhez.

- Nagyon boldog vagyok, és óriási megtiszteltetésnek tekintem a kitüntetést - reagált Egerszegi Krisztina, az MTI-nek: - Őszintén szólva eddig, amikor valaki Olimpiai Érdemrendet kapott, egy kicsit mindig irigykedtem.

Elismerésekből mostanában bőven kijut a népszerű "Egérnek". Nemrég értesítették, hogy az olaszországi Arezzóban, véletlenül éppen három nappal a lausanne-i ceremónia előtt, vagyis június 20-án fair play-díjat vehet át.

Egerszegi a huszonharmadik magyar sportember, aki a NOB legjelentősebb kitüntetésében részesül. Eddig, többek között, olyan kiemelkedő elődei kapták meg a hetvenes években alapított Olimpiai Érdemrendet, mint Gerevich Aladár, Kovács Pál, Elek Ilona, Gyarmati Dezső, Kárpáti Rudolf, Németh Imre és Puskás Ferenc.

Ő az első magyar úszó,akit érdemesnek találtak rá
------------------------------------------------------------
forrás: S.E., V.D., Nemzeti Sport 2001.05.03
------------------------------------------------------------


A sportbeli eredményei mellett emberierényeiért is kapja Krisztina a kitüntetést
Olimpiai Érdemrendet korábban huszonkét magyar vehetett át, ám honi úszót még nem jutalmaztak a legrangosabb ötkarikás kitüntetéssel. A Bp. Spartacus egykori versenyzője - aki minden percét a lassan egyéves kisfia, Bálint társaságában tölti - természetesen örömmel nyugtázta a hírt:

"Meglepett, hogy kitüntet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de nagyon jólesik, hogy rám gondoltak - mondta szerdán Egerszegi Krisztina. - Bár Bálintot nem szívesen hagyom itthon, természetesen ott leszek Lausanne-ban. Sajnos nem minden meghívásnak tudok eleget tenni, így bár beválasztottak a Hírességek Csarnokába, az avatási ceremóniára május közepén nem tudok elutazni az Egyesült Államokba. Svájc azért közelebb van...

Magyar kitüntetettek
Hegyi Gyula sportdiplomata (1975)
Németh Imre kalapácsvető (1979)
Kárpáti Károly birkózó (1981)
Papp László ökölvívó (1982)
Csanádi Árpád sportdiplomata (1983)
Elek Ilona tőrvívó (1983)
Kovács Pál kardvívó (1984)
Szalai József tornász (1984)
Buda István sportdiplomata (1985)
Gerevich Aladár kardvívó (1988)
Sír József sportdiplomata (1989)
Kárpáti Rudolf kardvívó (1990)
Gyarmati Dezső vízilabdázó (1992)
Aján Tamás sportdiplomata (1995)
Bonn Ottó sportdiplomata (1995)
Göncz Árpád köztársasági elnök (1995)
Szepesi György sportriporter (1995)
Török Ferenc öttusázó (1995)
Bay Béla vívóedző (1997)
Puskás Ferenc labdarúgó (1997)
Terták Elemér sportdiplomata (1998)
Lemhényi Dezső vízilabdázó (1999)

Kiss László: Egerszegi elégtételt kapott
Kárpótlási érdemérem

------------------------------------------------------------
forrás: jánosy, A színes Sport 2001.05.05
------------------------------------------------------------

Elégtételt kapott Egerszegi Krisztina. Legalábbis valami ilyesfélére gondol Kiss László, azok után, hogy világhírű tanítványa Olimpiai Érdemérmet kap a közeljövőben. Mert a mesteredző szerint - sajnos - sokszor a magasabb szempontok érvényesülnek a díjak átadásánál.

Mert a tavalyi bécsi gálán a vizes sportágak legjobbjának Down Frasert választották. Kétségtelen óriási alakja volt az úszásnak, ám Egerszegi Krisztina öt aranyérmével nem vetekedhetett medáliagyűjteménye.
- Ráadásul, Egerszegi két olim- piai aranyérméről mintha megfeledkeztek volna, s úgy tüntették fel a hivatalos brosúrában, hogy mindössze hármat nyert - mondja Kiss László.
- Igaz, ezért a botlásért később hivatalos levélben elnézést kértek, de azért ott maradt némi keserű szájíz az emberben, nem egészen véletlenül történt így. S ugye Sydney előtt ausztrál sportembert illett díjazni. Nos, nem csupán Egérnek, de a magyar sportnak is jól jön ez a kissé megkésett kárpótlás.


Közös munka gyümölcse ez a kitüntetés is

A mester hivatalosan nyugdíjas, de azért így is bőven akad tenni-valója. Elvégre szövetségi kapitányként tovább dolgozik, noha az adminisztráció nem a kenyere.
- Sok hivatalos ügy szólít a szövetségbe, vidékről, Százhalombatta mellől járok be, de az alig húsz kilométeres út másfél óráig tart. Komolyan mondom, sokkal jobb volt akkor, amikor hajnali négykor keltem. Sajnos, a hivatalokban csak nyolckor kezdenek, máskülönben újra visszatérnék az évtizedeken át megszokott hajnali munkarendemhez.

Egerszegi Krisztina
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Egerszegi Krisztina