FONTOS


 

Darnyi lelép a trónról

A vegyesúszás királyát, Darnyi Tamást az elmúlt hónapokban hiába kerestük a Komjádi uszodában, ahol Széchy Tamás csapata készül a szeptemberi római világbajnokságra. Mivel nem akárkiről van szó, hanem a magyar sport egyik legeredményesebb versenyzőjéről, ezért a Magyar Úszó Szövetség június 16-i sajtótájékoztatóján érdeklődtünk, hogy az olimpiai és világbajnok úszó készül-e Rómára?

A sajtótájékoztatón jelenlevő Darnyi Tamás akkor csak annyit mondott "Nem nyilatkozom". Pedig nem is nyilatkozatot vártunk tőle, csupán egy igent vagy egy nemet ...

Múltak a napok, hetek, de Darnyival a világbajnoki felkészülés utolsó szakaszának elején sem találkoztunk az edzéseken, ezért edzőjétől. Széchy Tamástól érdeklődtünk. Mivel tanítványa az úszópápát sem avatta be titkába, ezért a kérdésre Széchy nem tudott válaszolni, helyette azt javasolta, hogy keressük Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, aki egyben Darnyi egyesületének, a Sport Plusz-OTP SE-nek is az elnöke, mert ha valakinek, neki tudnia kell, hogy Darnyi mire is készül.

Megfogadtuk Széchy Tamás tanácsát, és ismételten feltettük a kérdést Gyárfás Tamásnak:
Darnyi Tamás négyszeres olimpiai és világbajnok úszónk visszavonul. Két napja felkeresett, és közölte, hogy a jövőben nem kíván világversenyen indulni. Így nem lesz ott a szeptemberi római világbajnokságon, s nem indul a jövő heti országos bajnokságon sem. A világklasszis sportolóval félórás exkluzív interjút készítettem, amelyet pénteken az érdeklődők reggel fél nyolctól láthatnak a Napkelte műsorában, amelyet a TV 1-es csatornáján sugároznak. A magyar sport egyik legsikeresebb versenyzőjét decemberben a CIB Kupa Csillagszóró-versenyen búcsúztatjuk el. Szó van arról is, hogy Darnyi sajtótájékoztatón is elmondja, hogy miért döntött így.


A király nesztelen

Sokan már földöntúli képeségekkel ruházták föl. a medencék verhetetlen bajnokának hitték, fölényes győzelmei láttán természetesnek és rendszeresen megismételhetőnek vélték a sikereit. A tavalyi Európa-bajnokságon azonban kiderült, hogy Darnyi Tamás is csak hús-vér ember, akinek ugyanúgy meg kell küzdenie minden egyes aranyéremért, mint másnak, akinek közel tíz éven át tartó diadalait éppen az emelte a szememben felbecsülhetetlen értékűre az elmúlt évben, hogy őt is meg lehet szorítani, sőt, uram bocsá, akár meg is lehet előzni.

Nos, ezt a pillanatot nem várta meg az elmúlt évtized kiemelkedően legeredményesebb magyar sportolója, s mielőtt a finn Sievinen, az amerikai Dolan vagy éppen a klubtársa, Czene Attila letaszította volna a trónjáról, önként elhagyta uralkodói székét.

Okosan tette, hogy elköszönt?

Egy fantasztikus győzelmi sorozatot kár lett volna méltátlan vereséggel befejezni, ezért semmiképpen sem elítélhető, talán még a bölcs lépésként is felfogható Tamás visszavonulása.

Közel sem ennyire egyértelmű a páratlan sportpályafutás lezárásának módja. Egy sokszorosan megkoronázott fenoménnek elegánsan kell lelépnie a porondról - ám ez a búcsú méltátlan a világon mindenhol megsüvegelt sztárhoz. Már mindenki tudta hónapok óta, hogy Darnyi nem edz, ennélfogva szakmai képtelenség, hogy rajthoz álljon a világbajnokságon. A világcsúcstartó azonban ahelyett, hogy őszintén feltárta volna: már nincs benne annyi erő, hogy felvegye a harcot a fiatalokkal, nesztelenül megbújt, szánalmas némaságba burkolódzott, amelyhez a hozzá közel álló edzők, sportvezetők és szponzorok aszisztáltak. Körmönfont módon mindenki mellébeszélt, holott Tamást igazán azzal segítették volna, ha elmondják, hogy eddig tartott a pályafutása, vége, nincs tovább. Széchy Tamás tanítványa ezentúl csak példaképként állítható a reflektorfénybe.

Ha Darnyi kiáll ország-világ elé, s kitárulkozik, nincs sportbarát, aki ne borult volna le a lába elé.

Így csak a sportpályafutása lehet példa. A búcsúja nem.


Érkezés ...
1982.12.17.

Pénteken délután kis csoport, köztük az úszók szövetségi kapitánya, Széchy Tamás is várta a Ferihegyi repülőtéren a Frankfurtból érkező repülőgépet. Ezzel a járattal érkezett haza Kölnből Darnyi Tamás, az Ú. Dózsa háromszoros ifjúsági Európa-bajnoka, akin Klaus Heimann professzor szemműtétet hajtott végre.
- Milyen érzés újra itthon lenni? - kérdeztük a 16 éves úszót.
- Mindig jó hazajönni külföldről, de még sohasem láttam ilyen szépnek a repülőteret - válaszolta. - Végre ismét látok a bal szememmel is.
- Mikor látott először?
- Az első műtét utáni kötéscserénél homályosan már láttam, de igazán csak december első napjaiban érzékeltem a körülöttem levő világot. Szavakkal nem is tudom elmondani, hogy milyen érzés volt, amikor újra láttam az édesanyámat.

Az első arany
1985., úszó EB, Szófia

Darnyi már délelőtt, a selejtezőben remekelt: 4:23.67 másodpercet úszott, ami messze a legjobb időnek bizonyult. Edzője, Széchy Tamás ennek ellenére mértéktartó volt.
- Tudom, hogy ő a legjobb - mondta. - Tudom, hogy még sok van benne, ennek ellenére, csak azt mondom, hogy érmes lesz. Legalább ezüstérmes.
A neves szakember elvonult, de öt perc múlva visszajött:
- Tamásnak aranyérmet kell nyernie - jelentette ki. - Nagyon csalódnék, ha nem így történne.
A délutáni döntőben Darnyi Tamásnak valóra vált élete nagy vágya: végig vezetve biztosan nyert, 4:20.70-nel csapott a célba, 84 századdal előzte meg vetélytársát. A 18 éves újdonsült Európa-bajnok eddigi legjobbja 4:26.60.
Darnyi Tamás megilletődötten válaszolt a győztesek sajtótájékoztatóján az újságírók kérdéseire ...
- Számított-e a győzelemre?
- Tegnap még nem, ma, az időfutamok után már titkon reménykedtem.

A világ végén
1986., úszó VB, Madrid

Darnyi a 200 m-es vegyesúszás első rajtjánál kiugrik. Vége. A másodiknál ugyanis fél. kivár, visszamarad. Legalább 3-4 méter a hátránya az első fordulónál Morales-szel szemben.
Háton harmadik. Lehetetlen onnan feljönni. Hiszen úgy egy másodpercnyi előnyt adott a világnak. Morales már mögötte van. Aztán - ez csodálatos! Lenyűgöző! Félelmetes! Mintha megállt volna a mezőny, mintha kimerevítették volna a képet. Csak egy versenyző halad. Csak egy van a vízben. Nyer. Európa-csúcs! Tizenöt század másodpercre a világrekordtól ...

Győzelmek - világcsúccsal
1987., úszó EB, Strasbourg

És indítják a 200 m-es vegyesúszás döntőjét. A világcsúcstartó ebben a számban még mindig a kanadai Baumann.
Optimisták szerint a percei (2:01.42) már meg vannak számlálva. Az Európa-csúcs 2:01.57. Madrid óta Darnyi tartja. Az előfutamban 2:03.12 ért el. Ez volt a legjobb idő. Szabó Jóskáé az ötödik: 2:04.92. Az amerikai Wharton a csendes-óceáni térség úszóbajnokságán 2:§2.49-cel győzött.
Most a strasbourgi döntő a fontos. Az első rajtnál Darnyi akárcsak a négyszázon ismét kiugrik. A második jó. Ötvennél 26.94-gyel a harmadik. Szabó 27.62-vel hatodik. Száznál már Darnyi vezet, 56.99, 150-nél viszont Jaroscsuk 1:32.51 (Darnyi: 1:32.54). Aztán jön a gyors ... Ismét csoda. Más már levegőért küzd, ő belevág.
2:00.56. Szédületes világcsúcs! Szabó pedig negyedik.
Lehajtott fejjel jön Darnyi. Széchy Tamáshoz siet. Átölelik egymást. Madridban két VB-aranyat nyert, ezúttal két EB-aranyat- két világcsúccsal.
- Lehet ezt még fokozni? - kérdezem tőle. - Két percen belül is lehet kétszáz vegyesen úszni?
Ezt Tamás bácsitól kellene megkérdezni. Ezt ő tudja a legjobban.
- Széchy Tamás azt mondta, hogy az EB-re nem is készültek, az olimpia a fontos.
- Tamás bácsi mindig vigyáz rám. Készültünk az EB-re, célunk volt a világcsúcs is. Szerintem csak azért volt visszafogott, hogy ne okozzak csalódást.

Nincs megállás
1988., Nyári Olimpiai Játékok, Szöul

A döntőben a szovjet Jaroscsuk kezdett a legjobban. 25.60 mp-et pillangózott, Darnyi csak ötödikként fordult (27.06). Százon a hát után - bár ez Tamás nagy erőssége - még mindig Jaroscsuk vezetett, 56.24-57.33-mal szemben.
Csak nem?
Jön Darnyi, honnan van benne ennyi erő? Honnan ennyi küzdeniakarás, ekkora szív ebben a magának való srácban? Micsoda tartalékjai vannak!
Gyorson még harmadikként (1:32.44) fordult, 24 századdal Jaroscsuk és héttel az NDK-beli Kühl mögött. Aztán nem volt mese. Csak nőtt és nőtt az előnye.
Még egy csapás és megvan a hetedik aranyérmünk. Milliókat csapott az edzéseken azért, hogy meglegyen ez a hetedik ...
És újra büszkén vonulunk a földszinti bemikrofonozott helyiségbe.
- Hogyan fogadtad Wharton kiesését? Megkönnyebbültél? Jobban nyomasztott a felelősség?
- Otthon tudtam meg mi történt, mert a futamom után rögtön elmentem, Azt gondoltam, egy ellenféllel kevesebb. Így utólag, már túl a versenyen, talán kicsit hiányzott. Ha együtt úszunk, esetleg megdől a kétperces határ.

Már pillangón is
1989., úszó EB, Bonn

Széchy Tamás roppant precízen, ötven méterekre lebontva kijegyzetelte a kétszáz pillangó döntőjébe jutott úszók részidejét, nehogy meglepetés érje versenyzőjét.
Mos, meglepetésnek még csak a veszélye sem állt fenn. Darnyi gyengébb rajtja után - mert ötven méternél még "csak" második volt - száznál már az élen állt, s a táv második felében több mint egy testhosszra növelte előnyét. Végül 1:58.87-es országos csúccsal lett Európa-bajnok a 2:00.62-t úszó lengyel Szukala előtt. Győzelme fölényesebb volt, mint eddigi sikerszámaiban - vegyesen.

Csak ámultak ...
1991., úszó VB, Pert

Magyar-amerikai párharcot vártak a szakemberek 200 vegyesen Darnyi és Eric Namesnik között. Széchy Tamás tanítványa nem bízta a hajrára az összecsapást, végig fantasztikus tempót diktált. Már pillangón vezetett, háton tovább növelte előnyét, míg mellen tartotta a különbséget. Közben a hangosbemondó mindhárom ötven után közölte, hogy a részidő sokkal jobb, mint a világcsúcs. Az ausztrál nézők is érezték ezt, s tombolva bíztatták Tamást, aki gyorson őrült iramban száguldott. Úgy siklott a vízen, hogyha a halak látták volna, talán a receptért könyörögnek neki. Namesnik az utolsó hosszon nem kevesebb, mint két testhosszt kapott Darnyitól, aki a jövő századbeli világrekorddal, 1:59.36-tal robbant be a célba.
A szám utáni sjatótájékoztatón ostrom alé vették Darnyit az újságírók a kérdéseikkel.
- Képesnek tartja magát a perthi világrekordjánál is jobb időre?
- Szerintem 1:59-en belül is le tudom úszni a távot.
- A következő világbajnokságon is megvédi címét?
- A római VB még nagyon messze van. Nem tudom, hogy az olimpia után folytatom e az úszást. Ha igen, akkor viszont nyerni megyek a világbajnokságra.

Az utolsó duplázás
1992., Nyári Olimpiai Játékok, Barcelona

Az esti rajt előtt Czene feltűnően mosolygós, Darnyi a megszokott módon mélabús volt. Tamás az elmaradhatatlan szürke melegítőjében, rezzenéstelen pókerarccal, elrévedt tekintettel összpontosított, miközben klubtársa, Attila boldogan integetett a magyar tébornak.
A start után is megmaradt az ellentét: a 18 éves ifiklasszis remekül, a világcsúcstartó viszont meglehetősen rosszul rajtolt. A második ötven, a hátúszás, Tamás erőssége volt az elmúlt évek világversenyein, nem egyszer már itt eldöntötte a maga javára a versenyt. Most azonban váratlan dolog történt. Széchy Tamás szupersztárja hiába erőlködött, csak a harmadik-negyedik helyen kezdte a mellúszást. Az élen ugyanis a kis Czene haladt.
Attila mintha érezte volna, hogy rendkívüli lehetőség előtt áll, mellen még fokozta az iramot. A világrekorder közben feljött a harmadik helyre, de társával és a vele együtt tempózó amerikai Burgess-szel szemben még nőtt is a hátránya.
Az utolsó hosszon azonban csoda történt. Széchy mester már többször nyilatkozta, hogy Tamás a hajrában mindenkinél jobb időeredményre képes.
De hogy mennyivel? ...
Darnyi, mintha négy tüdővel és négy szívvel ekkor kezdte volna a versenyt, olyan hihetetlen tempót diktált. Egész egyszerűen esztétikai látványt nyújtott, ahogy fantasztikus sebességgel szelte a vizet. Tíz méterrel a cél előtt már behozta az élenállókat és az utolsó tempókon a második olimpiai aranyát jelentő győzelmet is kicsikarta.

A végállomás
1993., úszó EB, Sheffield

Végre jött Darnyi Tamás döntője, a várva várt négyszáz méteres vegyesúszás. Megható volt, ahogy egy kis magyar nősereg szurkolt Tamásnak. A világhírű Pető Intézet konduktőr hölgyei voltak ők. Egy csoportjuk itt, Sheffieldben éppen most tart háromhetes tábort a rászorulóknak. Ők jöttek ki a versenyekre, és a saját maguk által készített magyar zászlókat lobogtatva, lengetve, csodameleg hangon és hangosan bíztatták világcsúcstartónkat. Meg kell mondanom, most elkelt ez a bíztatás. A négyes pályán úszó Darnyi Tamás mellől sehogyan sem akart leszakadni a finn Sievinen és a holland Wouda. Idegborzoló csatát kellett vívnia négyszeres olimpiai bajnokunknak, amihez eddig nem voltunk hozzászokva. Mentségére legyen mondva, hogy még sem Sievinennel, sem pedig Woudaval nem versenyzett, nem ismerte őket, nem tudta elképzelni, hogy ilyen kemény harcosok. A finn 375 méternél elszánt hajrát indított. Felszisszentünk, amikor nekilendült, de igaza van Széchy Tamásnak.
- Klasszis versenyző Darnyi, aki pontosan tudja, mikor mit kell tennie és at teszi naggyá, hogy meg is tudja csinálni.
Így aztán a finn nagy rohaméból csak az ijesztés maradt, és a Pető intézet csinos lányai, asszonyai máris zúghatták kórusban: - Szép volt Tamás!

Egerszegi Krisztina
ÚSZÁS

KÉPEK

  Egy csodálatos pályafutás

 
LINKEK

  Darnyi Tamás