FONTOS


 

Nem hiszem el, hogy Európa-bajnok vagyok!
------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, Sporthírek, 2000.07.10
------------------------------------------------------------

Annyira kézenfekvő a párhuzam, hogy alig merjük leírni - még a végén ránk sütik a plágium vádját. Batházi István hihetetlen győzelméről, amit a helsinki Európa-bajnokság utolsó napján, vasárnap aratott a 400 méteres vegyes úszásban, azonnal Czene Attila atlantai bravúrja jutott eszünkbe, amikor a 200 vegyesen, a fenti surranópályán úszva legyőzte a konkurenciát, és esélytelen létére olimpiai bajnok lett.

Erősíti a párhuzamot, hogy Czene is, Batházi is 22 éves korában ért fel a csúcsra - bár újdonsült Európa-bajnokunk reméli, a csúcs az ő esetében még nem érkezett el. A Bp. Spartacus 1978. december 16-án - a Nyilas jegyében - született, 196 centis, 87 kilós úszója nem tartozik a korán érő sportolók közé. Ezzel az állítással maga is tökéletesen egyetért.

- Már az 1995-ös, bécsi Eb-n ott voltam, s két évvel később, Sevillában be is kerültem a 400 vegyes döntőjébe, hatodik lettem - kezdte a csupa mosoly, nyakigláb pestszentlőrinci fiú. - Aztán tavaly, Isztambulban egy helyet visszaestem - illetve nem én estem vissza, hanem a többiek fejlődtek. Azért nem voltam boldog, különösen azok után, hogy az év elején, a perthi vb-n ötödik helyezést értem el.

- Helsinkiben csaknem két másodpercet javított egyéni csúcsán, a 4.20.28 percen. Gondolom, ezzel önmagát is meglepte.

- Jól gondolja. Nagy álmom a 4:20-as - számomra - álomhatár áttörése volt, de a 4:18.51 engem is meglepett. Ezzel már ott vagyok az örök világranglista első húsz helyezettje között, bár Darnyi Tamás 4:12.36-os Európa-csúcsa még egy kicsit odébb van.

- Darnyi erőssége az utolsó száz volt, ön mennyi idő alatt teljesítette Helsinkiben a 100 gyorsot?

- 57,8 másodperc alatt, ennél jobban Darnyi sem hajrázott. Igaz viszont, hogy előtte a pillangó, a hát és a mell kicsit jobban ment neki.

- Most egy egész ország azt várja öntől, hogy Sydneyben tovább faragja az egyéni csúcsát. Ez azonban nem olyan könnyű a valóságban, mint így elmondva.

- Nem tudom, én most úgy érzem, hogy a 4:20 áttörésével lelki béklyótól szabadultam meg. A számomra is váratlan győzelem - még most sem hiszem el, hogy Európa-bajnok vagyok - akkora lelki pluszt adott, hogy most nem ismerek lehetetlen feladatot. Eddig se voltam lusta, de ezután - jövő hétfőtől, amikor hazatérek a pulai nyaralásról - hatványozott erővel edzem. Egészen szeptember 15-ig, az olimpia rajtjáig.

- Sokan azt mondják, Sievinen és Wouda nem volt csúcsformában, könnyű volt nyerni.

- Nekik azt üzenem, hogy egyrészt én sem pihentem rá az Eb-re, másrészt az említett úszók 400-on talán már el sem indulnak az olimpián, túljutottak pályájuk delelőjén. Én viszont, későn érő típus lévén, csak 24-26 éves koromban érek a csúcsra, legalábbis így érzem.

- Mi az az idő, amivel Sydneyben győzni lehet?

- Szerintem az amerikai Tom Dolan 4:12.30-as világcsúcsa nem forog veszélyben, 4:14-4:15 körüli idő elég lehet. Én magamtól akár 4:16-ot is elképzelhetőnek tartok, amivel elérhető a dobogó. Ezzel már elégedett lennék, az aranyról csak titokban álmodom.

- Hány év munkája van ebben az Európa-bajnoki aranyéremben?

- Tizenhét. 1983-ban kezdtem úszni, Seregi Györgyné, Erzsike néni keze alatt. Kiss László és Turi György tíz éve vett át.

- Elmondaná, hogy mivel telt a vasárnap délután és az este?

- A telefon- és SMS-áradat fogadásával. Utána a banketten buliztunk egyet, s hajnali ötkor már ébresztő volt, indult haza a repülőgépünk. Megható volt a ferihegyi fogadtatás, még Güttler Karcsi barátom is kijött elém, nem beszélve a rokonságról.

- Milyen érzés kitörni világhírű klubtársai, Kovács Ági és Güttler árnyékából?

- Kitörni? Nem törtem én ki sehonnan, inkább úgy fogalmaznék, hogy felnőttem melléjük. De abban nincs vita köztünk, hogy csodálatos érzés!

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Batházi István