FONTOS


 

Barcelonában és Zágrábban úszik Berlinért
Batházi: a szintidő bűvöletében

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.05.31
------------------------------------------------------------

Furcsa helyzetben van. Ő a címvédő 400 méter vegyesen, ennek ellenére korántsem biztos, hogy ott lesz a július végén rajtoló berlini Európa-bajnokságon. A szintidővel egyelőre ugyanis nem bír, pontosabban szólva: hiába úszta meg az amerikai nyílt bajnokságon, a rajt késleltetése miatt utólag kizárták, így pedig Kiss László szövetségi kapitány sem fogadhatta el a jeles időeredményt. Egyszóval Batházi István a szintidő bűvöletében él, már ha éppen nem tanul vagy tréningezik. Az utóbbit kedd óta ismét itthon teszi, ha átmenetileg is, de hazatért Dél-Carolinából, ahol immár két éve egyetemista.

-- Hétfőn éjszaka érkeztem, éppen ezért még átállási gondjaim vannak, ám az megnyugtat, hogy sikerrel zártam a vizsgáimat. Öt tantárgyból kellett beszámolnom, a 4.3-as átlaggal pedig tökéletesen elégedett vagyok.

-- Milyen tantárgyakból vizsgázott?

-- Például computer-processzor designból.

-- Ne ijesztegessen...

-- Csak a neve olyan komoly, itt azt kérik számon, hogy milyen egy computer belülről, hogyan épül fel az utasításkészlete.

-- Naponta tizenvalahány kilométert úszik faltól falig, és mellette computer-processzor design-t tanul. Ez már önsanyargatás.

-- Én nem így érzem, informatikusnak készülök, izgat a téma.

-- És az Eb-szintidő is.

-- Megpróbálom megúszni, úgy érzem, bennem van a kívánt időeredmény. Éppen ezért június elején elindulok Barcelonában, majd néhány nappal később Zágrábban is. Jó lenne, ha Zágráb után már nem kellene a szinttel foglalkoznom, hanem mondjuk csak azzal, hogy mit vigyek magammal Berlinbe.

-- Egyébként hogy tetszik Dél-Carolina?

-- Kellemes hely, tíz évben ha egyszer esik hó, akkor sem marad meg másnapra. Állandóan meleg van, tehát olyan rossz hely már amúgy sem lehetne, ráadásul Columbia városa mellett -- ott tanulok --van egy csodás tó is. Ez fontos szempont, hiszen mindig is imádtam horgászni. Ha nem ott vagyok, akkor az egyetem matematikaprofesszorának hajójával megyünk ki a tengerre.

-- Matematikaprofesszor hajóval... Látszik, hogy nem a magyar valóságról beszél.

-- Talán éppen ezért dolgozik ott. Amúgy egy magyar emberről van szó.

-- Visszatérve az Európa-bajnoksághoz, ha kijut Berlinbe, miben reménykedik?

-- Szeretném bebizonyítani, hogy a legutóbbi, helsinki Eb-aranyam nem a véletlen műve volt, mindenképpen dobogóra akarok állni négyszáz vegyesen. Az olasz Boggiatto ha egy kicsivel is, de a többiek előtt jár, ám mellette is van még hely a dobogón.

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Batházi István