FONTOS


 

Testvére, Tamás is segíti a felkészülését
Batházi-feladat: Sydneyben is megfelelni

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.08.03
------------------------------------------------------------

Úszás, férfiak, 400 m vegyes -- Batházi István

Szeptember 17. előfutam, 10. + döntő, 19. -- Sydney, Aquatic Centre

Július kilencedikén, egy szeles helsinki estén márványba véste a nevét. Hét évvel Darnyi Tamás sheffieldi Európa-bajnoki győzelme után ismét magyar a négyszáz vegyes kontinenselsője. Batházi Istvánnak hívják. Helsinkiben aranyérmet nyert négyszáz vegyesen, Sydneyben egy bronzéremmel is boldogan kiegyezne.

-- Legutóbb ott tartottunk, hogy perceken belül autóba ül, és meg sem áll Horvátországig. A jelek szerint túl van a nyaraláson...

-- Túl. Jó volt, bár rövid és esős. Persze, a helsinki arany után tőlem akár tornádó is tombolhatott volna... -- mondja Batházi István.

-- Kíváncsi lennék, mit mondott a produkciójára Darnyi Tamás. A négyszáz vegyes esetében az ő véleménye sorsdöntő.

-- Azóta csak egyszer találkoztunk. Én edzésről mentem, Puci meg az uszodába igyekezett. Mindketten siettünk, köszöntünk egymásnak, gratulált az aranyhoz, aztán már rohantunk is tovább.

-- Többet várt volna?

-- Kell annál több, hogy Darnyi gratulál az embernek?

-- Igaz, hogy módfelett babonás? Egy táskába varrt négylevelű lóheréről is hallottam.

-- Az édesanyám műve. Inkább az ő babonája volt. Bejött, most már az idők végezetéig ott marad. Helsinkivel kapcsolatban csak azt sajnálom, hogy a magyar zászlót nem tettem be abba a bizonyos táskába. Minden világversenyre elviszem, ha magyar úszik, mindig előveszem. Persze, hogy pont akkor hagytam otthon, amikor végre felvihettem volna a dobogóra.

-- Miért nem kérte el Kovács Ágitól, nála mindig van...

-- Elkértem volna, de ő éppen a szállodában felejtette.

-- Micsoda pechszéria!

-- Jó, nem komoly ügy, de szerettem volna a Himnusz alatt a hátamra teríteni a nemzeti lobogót.

-- A Sydney Klubos autót átvette már?

-- Azt mondták, ha valaki leadja a kocsiját, azonnal szólnak, majd közölték, augusztus huszadika körül megkapom a kocsit. Egy héttel a sydneyi utazás előtt... Mondtam, rendben, mit is mondhattam volna? Amúgy édesmindegy, az olimpia után úgyis elmegyek a tengerentúlra, és nem autóval.

-- Hová is tart?

-- Dél-Karolinába, egy bizonyos Columbia nevű város egyetemére járok majd, oda, ahová a fradista Gáspár Zsolt is. Nagyon jólesett, hogy az egyetemről rengeteg gratuláló elektronikus levelet kaptam. Küldött egyet a vezetőedző, a segédedző és több versenyző is. Ahhoz képest, hogy szinte nem is ismernek -- csak bemutatkozni ugrottam át még tavasszal --, roppant kedvesek. Érzem, hogy fontos vagyok nekik.

-- Gáspár Zsolt is gratulált?

-- Hogyne, vele személyesen is találkoztam a horvátországi nyaralás alatt.

-- Együtt nyaraltak?

-- Nem, csak kint derült ki, hogy a Ferencvárossal a szomszéd városban versenyeznek. Nem volt nehéz összehozni a találkozót.

-- Az Egyesült Államokban amúgy mit fog tanulni?

-- Ha minden jól megy, számítástechnikai szakember lesz belőlem.

-- Ezzel a végzettséggel nem hiszem, hogy sokáig munka nélkül lesz.

-- Én is úgy vélem.

-- Igaz, hogy az asztmája miatt választotta az úszást?

-- Pontosan, de nem én választottam, a szüleim vittek. Az orvosok azt mondták, az úszás segíthet a helyes légzéstechnika elsajátításában. Lementem, megkedveltem, ottragadtam.

-- Egy percig sem volt kérdéses?

-- Ha jól emlékszem, egyszer-egyszer, még egészen a legelején, előadtam a hisztit a szüleimnek, hogy én nem akarok edzésre járni, de ez másnál is megesik. Nem is az úszással volt gondom, egyszerűen szerettem otthon lenni. Az öcsémmel jól elvoltunk.

-- Ha jól tudom, most sincsenek haragban.

-- Nagyon rendes testvér. Biztosan tudja, Tamás is a Spartacusban úszik. Szóval az elmúlt két hétben csak azért jött le velem a Margitszigetre, hogy az edzésmunkámat segítse. Űzött, hajtott, tényleg klassz öcsike.

-- Sohasem rivalizáltak a vízben?

-- A parton sem. Egyébként szó van róla, hogy ő is eljön velem Amerikába, remélem, felveszik az egyetemre.

-- Mostanában hány kilométert úszik naponta?

-- Hetet, most nem olyan vészes. Az utolsó alapozás zajlik, két hét múlva pedig jön a gyorsítás.

-- Fáradt?

-- Persze, hogy fáradt vagyok, de jobban bírom, mint korábban. A holtpontoknál mindig a helsinki döntőre gondolok, az utolsó hosszra, na, utána sokkal könnyebben megy az edzés.

-- Az olimpiai esélyeket direkt nem feszegettem, de azért annyit elárulhatna, jelenleg kit tart a négyszáz vegyes favoritjának?

-- Tom Dolan az első számú esélyes. Most azt mondom, négy perc tizennégy-tizenöt másodperc körüli idő elég lesz az olimpiai bajnoki címhez.

-- Azt hittem, jobb időeredményt mond...

-- Valóban nem olyan eget rengető idő, Darnyi Puci két másodperccel simán jobbat tudott, de ő külön kategória. Amúgy pedig, kimondva, nem olyan vészes ez az időeredmény, de egyszer próbálja meg megúszni...

Az NS szakértője: dr. Hargitay András

A szívós Pisti

"Minden tiszteletem Batházi Pistié, tapasztalatból mondom, a négyszáz vegyeshez hallatlan akaraterő kell. Neki ráadásul egy olyan klasszis után kell eredményt elérnie, mint Darnyi Tamás, ez pedig szintén komoly felelősség. Pisti a szívósságáról már tanúbizonyságot tett, hiszen évek óta ott van a legjobbak között, volt ötödik, hatodik, Helsinkiben pedig végre beérett az elvégzett munka. Sydneybe Európa-bajnokként utazhat, ám az olimpián sokkal nehezebb dolga lesz, de gondolom, ez neki sem meglepetés. Biztos vagyok benne, hogy a nyolcas döntőbe kerülésért is borzasztó nagy harc lesz, Pistinek sem lesz egyszerű dolga. Ha viszont bekerül, ott már bármi előfordulhat, a finálé mindig külön műfaj. Bízom benne, hogy nem az Európa-bajnokság során érte el a csúcsformáját, mert az nem lenne jó előjel, egy évben kétszer ugyanis nem lehet csúcsteljesítményt nyújtani. Most azt mondom, az olimpiai aranyérem nagy valószínűségel az amerikai Tom Dolanhoz kerül, ő a címvédő, a kilencvennyolcas világbajnok, most is jobb a mezőnynél."

Dr. Hargitay András háromszoros világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes vegyesúszó, egykori szövetségi kapitány, elismert állatorvos

Barcelonától Sydneyig

400 m vegyes

1992, Barcelona, olimpia: 1. Darnyi Tamás (magyar) 4:14.23, 2. Namesnik (amerikai) 4:15.57, 3. Sacchi (olasz) 4:16.34, ...9. Czene Attila 4:21.28

1993, Sheffield, Európa-bajnokság: 1. Darnyi Tamás 4:15.24, 2. Sievinen (finn) 4:15.51, 3. Wouda (holland) 4:17.90

1994, Róma, világbajnokság: 1. Tom Dolan (amerikai) 4:12.30, 2. Sievinen 4:13.29, 3. Namesnik 4:15.69

1995, Bécs, Európa-bajnokság: 1. Jani Sievinen 4:14.75, 2. Malinski (lengyel) 4:18.32, 3. Sacchi 4:18.82

1996, Atlanta, olimpia: 1. Tom Dolan 4:14.90, 2. Namesnik 4:15.25, 3. Myden (kanadai) 4:16.28, ...16. Batházi István (magyar), ...19. Kiss Gergő László (magyar)

1997, Sevilla, Európa-bajnokság: 1.Marcel Wouda (holland) 4:15.38, 2. Hviid (spanyol) 4:19.68, 3. Seibt (német) 4:20.43, ...5. Batházi István 4:21.93

1998, Perth, világbajnokság: 1. Tom Dolan 4:14.95, 2. Wouda 4:15.53, 3. Myden 4:16.45, ...5. Batházi István 4:20.28

1999, Isztambul, Európa-bajnokság: 1. Fréderic Hviid 4:17.16, 2. Halika (izraeli) 4:17.49, 3. Wouda 4:18.26, ...6. Batházi István 4:22.30, ...12. Kerékjártó Tamás (magyar) 4:28.68

2000, Helsinki, Európa-bajnokság: 1. Batházi István 4:18.51, 2. Badita (román) 4:19.20, 3. Le Bihan (francia) 4:20.50


Akikkel jó lesz vigyázni...

Két Tom, meg a többiek...

Néhány éve nem volt kérdéses, hogy ki nyer, talán csak az, ki lesz a második, esetleg a harmadik. Darnyi Tamásnak hívták az uralkodót. Nyolcvannyolcban, a szöuli olimpián nyert. Nyolc éve, Barcelonában is ő lett az olimpiai bajnok. Atlantában már nem. Visszavonult. Azóta az amerikai Tom Dolan a meghatározó egyéniség. Az atlantai játékokon ő lépett Darnyi örökébe. Két éve, a perth-i világbajnokságon is Dolan állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Kilencvennégyben, a római világbajnokságon -- ezt a pimaszságot! -- a magyar vegyeskirály világcsúcsát is megdöntötte (4:12.30). Ő ott lesz Sydneyben. Esélyes is. Négy perc tizennégy másodperc körül most is tudhat. Az talán elég is lesz. Mellette a szintén amerikai, a szintén Tomnak keresztelt Wilkens lehet esélyes az aranyra. Az idén kimagaslik a mezőnyből. Márciusban 4:13.84-re volt képes. És, hogy ki kapaszkodhat még fel a sydneyi dobogóra? A bronzéremre sokan pályáznak. Sokak szerint az ausztrál Matthew Dunn is nagyon fel lesz pörgetve az olimpiára (ne tessék rosszra gondolni...), és akkor még nem beszéltünk a japán Tabucsiról, a dél-afrikai Parkinról, a kanadai Mydenről, valamint az európaiakról. Batháziról, az izraeli Halikáról, a spanyol Hviidről, a holland Woudáról -- bár ő inkább kétszázas --, az olasz Boggiattoról. A négyszáz vegyes mindamellett jobban kiszámítható. Ötven gyorson bármi megtörténhet. Egy rossz rajt és mindennek vége. A négyszáz vegyes más. Munkás szám. Aki négy perc húsz másodpercen belül úszik, már valaki a szakmában. A legfrissebb világranglistán tizenketten tudnak "négyhúszon" belül. Ami megnyugtató, Batházi István is közöttük van. A nyolcadik legjobb időeredmény az övé. Jó kiindulási alap, az pedig, hogy Európa-bajnokként utazik, jó ajánlólevél. Ő is benevez az éremre. Nem az aranyra. Az -- még? -- nem neki áll. Ha még két másodpercet javul, harcban lehet a bronzéremért. Ezért dolgozik. Őt ismerve, nem feleslegesen...

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Batházi István