FONTOS


 

Ágh Norbertnek Czene az első menedzseltje
Cége van Phoenixben, úszóiskolája Budapesten

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.08.03
------------------------------------------------------------

Sportmenedzserként végzett, jelenleg másoddiplomásként az üzleti élet rejtelmeit tanulja a phoenixi egyetemen, saját cége van a tengerentúlon, itthon közös úszóiskolája Güttler Károllyal, az egyetemen edzősködik is, és nem mellékesen a legtekintélyesebb úszómagazinnál, a Swimming Worldnél publikál. Ágh Norbertnek hívják.

Úszott a szöuli és a barcelonai olimpián, volt, hogy a világranglistán a hetedik helyen állt négyszáz gyorson. Mindez a múlt, a jövő pedig izgalmas, hiszen idővel saját sportmenedzsercéget szeretne üzemeltetni. A menedzserkedéshez már most hozzákezdett, hiszen ő intézte, hogy Czene Attila a phoenixi egyetemre kerülhessen, s szintén Ágh szervezte Kovács Ágnes tengerentúli edzőtáborozását is. Sűrű életet él, s nem tagadja, néha nem ártana lassítani.

- Valóban gyors a tempó, de mindig ilyen voltam, szeretem, ha zajlik az életem - mondja a harmincegy éves Ágh Norbert.

- Az utóbbi időben meglehetősen keveset lehetett hallani önről. Látja, még azt sem tudom, mióta él, mióta tanul Phoenixben.

- Még a kilencvenes évek elején voltam itt, ám tavalyelőtt Czene Attilával jöttem ki ismét.

- Ha az ön pályafutása kerül szóba itthon, mindenki azt mondja: több volt ebben a fiúban...

- Én is így érzem, jócskán van hiányérzetem a pályafutásommal kapcsolatban. Nyertem amerikai bajnokságot, négyszáz gyorson hetedik voltam a világranglistán, ám a kiugró eredmény elmaradt. Talán egy kicsit hamarabb kellett volna Amerikába jönnöm. Meg árnyékban is voltam, ami nem is csoda, hiszen akkortájt Széchy Tamás csoportjában úszott például Darnyi Tamás és Szabó Joe.

- Az, hogy már edzősködik is, nem meglepő, az sem, hogy sportmenedzsernek készül. De hogy jön a képbe az újságírás?

- Tudni kell, olykor idősebbeknek is tartok úszásoktatást. Nos, a hobbiúszók között találkoztam egy emberrel, akiről hamar kiderült, a Swimming World főszerkesztője. Ő szólt, ha van kedvem, én lehetnék a magazin magyarországi referense. Ezt ne úgy képzelje, hogy bent ülök egy szerkesztőségben, néha telefonál, hogy kellene egy cikk erről meg arról, én pedig megírom. A februári számban Egerszegi Krisztiről készítettem egy írást, de hamarosan megjelenik egy írásom Kovács Ágiról is. Mivel jelenleg Phoenixben él, nem lesz nehéz időpontot egyeztetnünk.

- Ahogy hallgatom, az az érzésem, tökéletesen érzi magát Phoenixben. Hazajön egyáltalán?

- Szerintem kétlaki leszek. Phoenixben van egy cégem, amely ideköt, de természetesen Magyarországtól sem akarok elszakadni. Persze sok függ attól, mi realizálódik a sportmenedzseri irodámból. Azt azért könnyebb lenne Budapesten igazgatni.

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Ágh Norbert