FONTOS


 

Kiss Balázs ismét dobókörbe áll

Nagy meglepetést okozott kalapácsvető olimpiai bajnokunk, amikor lemondta a Sydney szereplés, de akkor ő a jövőjére gondolt arra, hogy szeretne még sokszor versenyezni, nem csak egy nagyot dobni. Kiss Balázsnak van még néhány dobása, most például Japánban, mert oda utazik ezen a héten versenyezni.

Lassan a szabadtéri versenyszezonban vagyunk, s te azt mondtad az év elején, hogy ekkorra már ismét verseny kész leszel. Hol tartasz a felkészülésedben?
Éppen útban vagyok a repülőtértre, Japánba utazom egy Grand Prix versenyre. Igaz nem GP. szám idén a kalapács, de ez egy jó próba lesz.

Azt is mondtad, hogy csak akkor állsz versenybe, ha a régi Kiss Balázs vagy.

Nem mondhatom, hogy nem mondtam ilyet, készülőben vagyok, de van még dolog. Tartom magamat annyira, hogy még így is elvállaljak egy versenyt, meg most szükségem van arra, hogy szokjam a versenyhangulatot. Több mint fél éve nem versenyeztem, kizökken az ember a jó kis ritmusából, ami a versenyekhez elengedhetetlen, ezt szeretném visszaszerezni. Már nem először hívtak meg erre a versenyre, de tavaly nem tudtam részt venni a nyakam miatt, idén viszont nem akarom kihagyni.

Hol tartasz most méterben?

Nem szoktunk erről beszélni, nem szerencsés, ha dobra veri az ember, hogy éppen hol tart. A versenyeken, még egy korai felkészülési időszakban is kijöhet egy-két jó dobás, de egy folyamatos megfelelő teljesítményhez idő kell, türelem.

Akkor úgy kérdezem, hogy elégedett vagy e azzal a szinttel, amit a gyógyulásod óta elértél?

Kell még munka ebbe gazdagon, meg egy érdekes felismerést hozott a tavasz; elkezdtem érezni a koromat.

Ne viccelj, te voltál az egyik legfiatalabb a mezőnyben!

Csak voltam, rövidesen belelépek a harmincba és érzem ezt. Feltűnt, hogy lassabban regenerálódom, mint régebben. Többet kell járnom masszőrhöz, ami '96-ban és az előtt, szinte szóba se került. Úgy éreztem akkor, hogy korlátlanul terhelhető vagyok, persze csak képletesen. Akkor még egy mohóifjú volta, most már sokkal jobban megnézem, hogy mennyit és mit teszek, mennyit pihenek. Úgy gondolom, hogy így is elérhetem az amit szeretnék.

Kialakult már benned az éhség a győzelemre, szeretnél már megint nyerni?

Inkább a versenyzés iránti vágy van bennem, a hangulata hiányzik, az izgalma, ha meg ez teljesítménnyel is párosul szavam sem lehet egyenlőre. Tudom, hogy például Annus Adrián már most 82 m-t dobott, de én azt a 3 hónapot szeretném megfogni, amikor a leghatékonyabb vagyok. Körülbelül ennyi az az idő, amíg fenntartható a jó forma. Nekem is volt olyan éven, hogy májusban nagyokat dobtam, de kiderült, hogy nem lehet ezt fent tartani egész évben. Nem csak egyszer akarok jót dobni, hanem egy időszakában, a legértékesebben, az évnek és ez még nem jött el. Majd június - július fordulója táján, amikorra mások, már vissza is eshetnek, persze az is lehet, hogy ők akkor is jól dobnak majd, de erre kicsi az esély. Meglátjuk rövidesen, hogy ki gondolkodik helyesen.

Kell e még hordanod a nyakvédődet?

Igen, kell. Valószínűleg ez mindig így lesz most már. Nem olyan régen volt egy álmom, amiben nélküle dobálgattam. Felriadtam, hogy nem lehetek ilyen felelőtlen, eszembe jutott a fájdalom, az elmúlt fél év kinlódása, nagyon rossz volt.

Van-e valamilyen határidő, amikorra el kell készülnöd?

Az adott időszakban az összes verseny fontos, nem lényeges nekem annyira, hogy nyerjek, sokkal fontosabb, hogy jól versenyezzek. Én már megnyertem a magam nagy versenyét. Egyenletes jó forma, ez a célom és megint a régi Kiss Balázs leszek.

Sportonline, 2001.05.08.

SPORTOLÓ

  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss Balázs