FONTOS


 

Plusz négy év, mínusz nyolc kiló

Kiss Balázs négy éve, Atlantában egy kalapácsvetőhöz képest szemtelenül fiatalon, 24 évesen lett olimpiai bajnok. Pályafutását ott kezdte, ahol mások befejezni szokták: a csúcson. Azóta hullámvasúthoz hasonló a veszprémi dobó karrierje: 1997, vb-4. hely, 1998: Eb-ezüst, majd tavaly feledhető szereplés Sevillában. Vasárnap az utolsó pillanatban harcolta ki a sydneyi indulás jogát

- Más ember a mai Kiss Balázs, mint az, aki négy éve megnyerte az olimpiát? - kérdeztük tizenkét órával a vasárnapi magyar bajnokság után.
- Elég, ha rám néz, és máris látja: most nyolc kilóval vagyok könnyebb.
- És ez jó?
- A strandon feltétlenül, a dobókörben már nem biztos, hogy igen.
- Akkor úgy kérdezem: melyik Kiss Balázs a jobb kalapácsvető? Az 1996-os vagy a 2000-es?
- A mi sportágunkban nem lehet mellébeszélni, itt minden objektív, centire kimutatható. Atlantában 81,24 méterrel lettem aranyérmes, aztán kerek 83 méterre javítottam az országos csúcsot, idén pedig a vasárnapi 79,22 a legjobb dobásom. Ez a válaszom a kérdésére.
- Mi történt volna, ha nem szedi össze magát vasárnap?
- Akkor nem utazom az olimpiára. Nem dől össze a világ.
- Azért, mert már van egy olimpiai aranyérme? Ez a tény csökkentette önben a becsvágyat?
- Nem hinném, most is ugyanúgy "harapok", ugyanolyan éhes vagyok a sikerre, mint évekkel ezelőtt. Az viszont tény, hogy szinte tudat alatt ott lappang bennem: az atlantai aranyérmemet már senki sem veheti el tőlem.

Spiriev Attila nem csak Kiss Balázst menedzseli, hanem az Európa-bajnok Gécsek Tibort és az olimpiáról lemaradt Annus Adriánt is. Szerinte Balázsban változatlan hevességgel lobog a tűz.

- Iszonyatos munka van Balázsban, nem igaz, hogy kevésbé érdekelné a kalapácsvetés, mint régen - mondta Spiriev. - A súlyveszteség valóban nem jött jól, igazából nem is tudom, mi ennek az oka: változások az anyagcseréjében, rosszabb étvágy, netán hiúsági szempontok? Ki tudja?
- Most is benne van a győzelem lehetősége?
- Nézze, vasárnap is volt egy 80 méter feletti, alig belépett dobása, 80,5-81 métert már most, két hónappal az olimpia előtt is tud. Ennyivel pedig már lehet nyerni, a baj csak az, hogy 81 méter körül legalább tízen tudnak a világon. A két német, Weis és Kobs, a japán Murofosi, az orosz Szidorenko, a fehérorosz Asztapkovics, az amerikai Deal, a két görög és a három francia. És persze a három magyar (a harmadik a vb-ezüstérmes Németh Zsolt - a szerk.), akik közül bármelyik dobogóesélyes.
- Kivel edz most Balázs, tart még a Szedih-kapcsolat?
- Sajnos, az nem is működött igazán, mert sohasem tudtak időpontot egyeztetni. Balázs leginkább vagy egyedül, vagy a régi veszprémi mesterével, Szabó Ernővel dolgozik.

Ch. Gáll András, Sporthírek 2000.07.31.

SPORTOLÓ

  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss Balázs