FONTOS


 

Madaras gólokat ígér a KEK-visszavágón
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Németh Andrea, SZTÁRSport 2002.04.12
--------------------------------------------------------------------------------

A Vasas-Plaket férfivízilabda-csapata 6-3-ra nyerte a KEK-döntő első felvonását a horvát Mladost Zagreb ellen, így Somossy József együttese egészséges önbizalommal utazhatott el péntek reggel Zágrábba. A hosszú buszozás után péntek este a horvát fővárosban edzenek az angyalföldiek, majd szombaton 20 órakor kerül sor a KEK-döntő visszavágójára.

A Vasas, amely éppen Somossy József irányításával, soraiban többek között Kósz Zoltánnal, Vári Attilával, Varga Tamással, 1995-ben már megnyerte a KEK-et, az első magyar klubcsapat, amely az UTE 1999-es LEN-kupa győzelme után európai kupasorozat döntőjébe jutott. Bár a háromgólos előny megnyugtatónak tűnik, a zágrábi együttes világklasszisokból áll, a Mladost történelme pedig tiszteletet parancsoló, elvégre eddig 12 európai címet szerzett.

Talán furcsa, de annak ellenére, hogy a Vasasban játszik az olimpiai bajnok Székely Bulcsú és Vári Zsolt, valamint a hazai gólkirály Varga Tamás is, a KEK-meccseken eddig Madaras Norbert lőtte a legtöbb gólt. A 22 éves, 191 centis, 88 kilós balkezes klasszis nyáron igazolt az angyalföldi klubhoz. Igaz, érdekes kerülő után, hiszen a BVSC-Brendon tulajdonképpen a KEK-címvédő olasz Florentiának adta el, ám az itáliai bajnokságban csak három külföldi szerepelhet klubonként, így a firenzei klub kölcsönadta a Vasasnak. Madaras pályafutása egyébként is rendhagyó, hiszen későn, 16 évesen váltott úszásról vízilabdára, s amikor például az UTE emlékezetes BEK-diadalát tévén nézte, még nem is pólózott.

- A KEK-döntő pályafutásod legnagyobb sikere?
- Azt hiszem igen. Mondjuk úgy, hogy a KEK-győzelem mindent vinne! A BL négyes döntő 2000-ben a BVSC-vel hasonló volt.

- A háromgólos előny elég lehet?
- Nagyon bízom benne. Ha a budapesti első találkozó előtt valaki azt mondja, hogy három gól előnnyel utazunk majd Zágrábba, azonnal kiegyezem vele. Sőt, még kettővel is kiegyeztem volna.

- A Vasas hétközi hazai meccsét is elhalasztotta, hogy gond nélkül készüljön a visszavágóra.
- Egész héten a szombat esti meccsre készültünk, még csütörtök este is videóztunk. Az itthoni 6-3-as összecsapást néztük meg még egyszer, azt elemeztük, hogy mit lehet javítani, kerestük a gyenge pontokat.

- És találtatok?
- A védekezésünkben szinte semmit. A három kapott gól mindent elmond védekezésünk minőségéről. Kósz Zoli egyszerűen szenzációsan védett. Nagyon bízom benne, hogy Zágrábban is legalább így megy majd neki és a csapatnak.

- Mi az oka, hogy a Honvéd-Dominóval ellentétben a Vasas-Plaket ősszel gyengébb volt, most pedig egyre erősebb?
- Az, hogy nyolcan jöttünk új játékosok, s az összeszokáshoz több idő kell. A lehető legrövidebb idő telt el, s most tavasszal már jobban mentek a dolgaink.

- Mi a Vasas legnagyobb erénye és gyengéje?
- Pozitívum, hogy minden posztra válogatott szintű játékosunk van, hogy fiatalok vagyunk és győzelemre éhesek. Van gyengénk is, de nem szívesen mondom el.

- Menjünk kicsit vissza az időben! Tavaly nyáron marasztalt a BVSC, hívott a Vasas, a Honvéd, mégis a Florentia lett a befutó, miért?
- Több dolog is szerepet játszott, elsősorban a kihívás vonzott. A Florentia nagyon jó csapat, két bajnoki döntőt játszott, KEK-et nyert. Bele akartam vágni.

- Nem okozott csalódást, hogy az olaszok mégis kölcsönadtak a Vasasnak?
- De. Az elején, jó két hétig nagyon magam alatt voltam, de most már teljesen úgy érzem, jól alakult, hogy itthon maradtam.

- Mit éreztél, amikor a görög Vuliagmeni kiverte a KEK-ből a címvédő Florentiát?
- Őszintén szólva örültem, de nem azért, mert a Firenze kiesett. Hanem, mert jobb csapatnak tartom a Vuliagmeninél, s így a Vasas legnagyobb ellenfele esett ki. Különös lett volna, ha velük játszunk... Bizonyítani akartam volna, hogy igenis ott a helyem.

- Te pedig pont abban a fázisban, a KEK-negyeddöntő visszavágón 5 gólt lőttél a német Cannstattnak.
- Legfeljebb tudat alatt függhet össze, de KEK-meccseket nagyon szeretek játszani, mert itthon mindig csak ugyanaz a 3-4 csapat a komoly ellenfél.

- Az olimpia és budapesti Eb előtt is az utolsó szűkítésnél kerültél ki a válogatott keretből. Kudarcként élted meg?
- Egyáltalán nem. Még az Eb előtt is én voltam a legfiatalabb a keretben. Az olimpia előtt pedig annak is örültem, hogy egyáltalán ott voltam.

- Benedek Tibor és Kiss Gergely van előtted a posztodon?
- Nem szívesen mondom, hogy előttem vannak, még ha így is van, mivel az a célom, hogy olyan legyek, mint például Tibor, akit szeretek és tisztelek. Azért edzek nap mint nap, hogy egy szinten legyek velük.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Madaras Norbert