FONTOS


 

Váltás. A Vasas korábbi sikertrénere három hónapig a Florentia női csapatánál dolgozik
Somossy Firenzében lett edző

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2005.01.05
--------------------------------------------------------------------------------

Somossy József visszatért a kispadra! Ez már önmagában is érdekes. Ráadásul nem itthon, Magyarországon, hanem Olaszországban vállalt munkát.


Somossy József újra kispadra ül
És hogy még egyet csavarjunk a híren: nem férfi játékosoknak osztja a tanácsokat, hanem a campionato ötödik helyén álló Florentia pólós hölgyeinek. A firenzeiek közös megegyezéssel váltak el a további munkát családi okok miatt nem vállaló Alberto Bertolottitól, így sürgősen keresniük kellett egy szakembert a téli szünet után szombaton folytatódó bajnoki idényre.

A nyáron nem sok híja volt, hogy a válságba kerülő FTC-hez szerződjön a Vasassal 1995-ben és 2002-ben is KEK-et nyerő tréner, aki a 2003. évi KEK-finálé első meccse után távozott az angyalföldiektől. Akkor nem jött össze a megállapodás, mert "nem alakulgatott a Fradi, és valahogy eltűnt a kezdeti lendület" - vallja Somossy, aki kedden este megtartotta az első edzést a Florentia női együttesének. "Itt vagyok már Firenzében, most mutatnak be a csapatnak - folytatta közvetlenül a tréning előtt. - Improvizatíve vettem át az együttest, a volt játékvezető, a sportigazgatói posztot betöltő Renato Dani hívott fel, hogy tudok-e három hónapig segíteni. Rövid gondolkodás után igent mondtam, mert ez a három hónap még összeegyeztethető a magyarországi kötődéseimmel és tevékenységemmel. Ennyi időre otthon hagytam a családomat, és egy kis szellőztetés sem árt a fejemnek a télen."

Ami Somossy kötődéseit illeti, kizárólag üzletei működtetésére, valamint sportoló gyermekei menedzselésére koncentrált az utóbbi időben. 2003 nyarán például visszautasította a Pro Recco BL-győztes férfiegyüttesének ajánlatát. "Lehet, hogy el kellett volna vállalnom, de olyan sok vasat tartottam egyszerre a tűzben, hogy nemet mondtam" - magyarázta. A póló hiányára utaló kérdésünkre cseppet sem meglepő választ adott a medence partján rendre ezer fokon égő szakember: "Szerelmem a vízilabda, szeretek alkotni, szeretek kitalálni új dolgokat."

A sors úgy hozta, hogy most Olaszországban alkothat.

Bár elsőre még ízlelgetni kell Somossy és a női póló kapcsolatát, nem az ismeretlenbe ugrott bele a szakvezető. Tudniillik a ’90-es évek második felében szaktanácsadóként segítette a BEAC női együttesét. Az ötödik helyen álló Florentiát a négy közé, azaz az elődöntőbe kellene vezetnie, amiben az amerikai válogatott Heather Petri, az olimpiai bajnok Cinzia Ragusa és az ősszel a legtöbb gólt szerző Francesca Biancardi lehet a segítségére.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2005

KÉPEK

  

 
LINKEK