FONTOS


 

Euroliga, T-Mobile négyes döntő, Budapest
A Honvéd képes mozgósítani a fizikai és szellemi tartalékokat az aranyszerzés érdekében
Hideg fejjel végre sikerülhet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.05.27
--------------------------------------------------------------------------------

Ötezer néző, tomboló lelátó, aranyló késő délutáni napsütés – no meg Domino-diadal. Valahogy így képzeljük a pénteket és a szombatot a Hajós-uszodában.


Nem, nem iszik elôre a medve bôrére Bárány Attila, ellenben semmi kivetnivalót nem találnánk abban, ha szombat este újra kortyolna egyet (Fotó: Meggyesi Bálint)
S miért ne teljesülhetne a kívánságunk, hiszen adott egy öt olimpiai és hat világbajnokkal kiálló remek gárda, amely az idény közben tapasztalt átmeneti nehézségekből megerősödve került ki. A Vasas elleni bajnoki aranyharcban is egyre inkább kidomborodott az akarata, s főként a révbe éréssel felérő negyedik találkozón valósággal oktatott Kovács István együttese. A szakvezető meg is jegyezte csütörtökön, hogy az angyalföldiek elleni küzdelemben megmutatta erejét a Honvéd, s reméli, maradt még kraft játékosaiban
– Vége a várakozási időnek, a tettek mezejére kell lépni: pénteken Honvéd–Rijeka – vetettük fel Kovács Istvánnak.
– A Rijeka amolyan sötét lóként pólózta végig az Euroliga-sorozatot, s gyengébb első meccsek után jutott be csoportjából a negyeddöntőbe – elmélkedett a tréner. – Egy videofelvételt szereztünk róla, mégpedig Kiss Csaba segítségével, akinek csapata, a Sabadell hét góllal verte a horvátokat az első fordulóban.
– Ez csak erősíti, hogy a lehető legkedvezőbben alakult a sorsolás a Final Fourban a Honvéd számára.
– Ezt nem mondanám, mert ha valaki a horvát bajnoki elődöntőben kétszer legyőzi a Mladostot, csakis remek csapat lehet. Frankovic, Buric és a még fiatal, de annál jobb center, Premus kiváló pólós.

– Tudják használni a videofelvételt? Arra gondolok, hogy éppen a legrosszabb meccsüket örökítette meg a szalag.
– Valóban csalóka, de arra mindenképpen jó, hogy megnézzük, miként védekeznek hátrányban vagy támadnak előnyben. No meg azt is, hogyan állnak fel a lövőik.
– Tíz éve éppen önnel nyert az UTE BEK-et, ráadásul ez a legutóbbi magyar siker az elitsorozatban. Sokszor eszébe jutott a napokban?
– Nem volt jellemző. Szép emlék, de nem foglalkozom vele. Párhuzamot sem lehet vonni az akkori döntővel, legfeljebb anynyit, hogy akkor is nehéz ágon jutottunk be. Például a Mladostot és az olimpiai bajnokokkal felálló Posillipót győztük le.
– Húsz éve a Vasas, évtizede az Újpest ült a BEK-trónra, s most megint ugyanannyi idő telt el. Mit szól a sokszor felemlegetett számmisztikához?
– Mit mondjak? Örülnék, ha eszerint alakulna. De ha nem a számokra bízzuk magunkat, akkor a Vasas elleni döntőben látott produkciónkra alapozhatunk. Ha megismételjük az utolsó két találkozót, azaz a védekezésünk klappolni fog, és Gergely is bemutat néhány nagyszerű védést, megnyerhetjük az Euroligát.
– Két éve ugyanitt, a Margitszigeten maradtak alul a döntőben, tavaly pedig Genovában csúsztak le a trófeáról. Levonták a tanulságokat?
– Természetesen rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, de hangsúlyoznám: két éve nem volt ennyire erős a csapat, igazából esélytelenül vágtunk neki a Final Fournak. Óriási eredménynek számít, hogy legyőztük a Posillipót az elődöntőben, persze nem szerettünk volna kikapni az Olympiakosz ellen sem a fináléban. Tavaly valóban mérges voltam, hiszen könnyű ágon jutottunk be, nagyon jó elődöntőt játszottunk, erre a döntő második félidejében összeomlottunk. Egyértelműen rossz emlék.
– Hogy lehet széppé varázsolni az ideit?
– Egy biztos, az erőnlétünktől nem kell félnünk, a pszichikai felkészültség, a hideg fej dönt. De a szellemi energiánkban is bízhatok, hiszen az idényben többször is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a legmélyebb gödörből is kimászni. Emlékezzünk a csoportmeccsekre vagy a Vasas elleni negyeddöntőre.
Kovács István segítője az a Tóth Imre, aki mindkét Bajnokok Ligája-fináléban játékosként volt érdekelt, vagyis harmadszor már nem próbálhatja meg a vízben. Adódott a kérdés, hogy nem fáj-e a szíve a dolgok ilyetén alakulása miatt.
"Túl vagyok ezen a polémián. Nélkülem majd sikerül, s lehet, hogy éppen azt kellett megvárni, hogy abbahagyjam a pólót." Mindezt inkább vidáman, mint sóvárogva jelentette ki, majd komolyabban folytatta: "Itthon leszünk, már nevünk van a nemzetközi porondon. ha most nem sikerül, akkor egyre nehezebb lesz. Én azt mondom, most nyerjünk, s a cím megvédése már könnyebb lesz."
Kiegyeztünk.

A Domino mint bármelyik

A T-Mobile Magyarország keddi sajtótájékoztatóját követően a LEN is meghívta a média képviselőit, s a margitszigeti Grand Hotelben mind a négy főszereplő szakvezetője és csapatkapitánya megjelent. A LEN olasz elnöke, Bartolo Consolo és a LEN vízilabda-bizottságának francia első embere, Alphonse Angella is a tavaly útjára indított Euroliga-sorozat sikerét ecsetelte, egyértelműen kijelentvén, hogy érdemes volt újítani. Consolo elnöknek kemény diót kellett feltörnie, midőn arra a kérdésre válaszolt, hogy vajon melyik csapat örülhet a szombati döntő után. Néhány mondatos, diplomatikus okfejtést követően arra jutott: bármelyik együttes győzhet. Az asztalnál ülő trénerek és játékosok is óvatosan nyilatkoztak, még a döntő párosítását sem tippelték meg. A Domino doyenje, a 34. születésnapja felé közeledő Sugár Sándor annyit megkockáztatott: "Egy dologban bízom, és hiszem is, hogy mi ott leszünk a döntőben." Mr. Consolo magyarázatából kiindulva, szombat estétől szeretnénk úgy becézni a Honvédot, hogy: "Bármelyik"…

A program

Péntek. Elődöntő: Domino-BHSE–Primorje Rijeka (horvát), 16.30. Sturm 2000 Csehov (orosz)–Jadran Herceg Novi (szerb-montenegrói), 18.
Szombat: A 3. helyért, 15.30. Döntő, 17.
Amennyiben a 4x7 perc alatt döntetlenre végződnek a mérkőzések, 2x3 perces hosszabbítás következik, s ha így sem születik döntés, háromperces bontásokban aranygólig játszanak a csapatok.

A pénzdíjak
Győztes: 17 500 euró
Második helyezett: 10 000 euró
Harmadik helyezett: 6 500 euró
Negyedik helyezett: 3 500 euró
A legértékesebb játékos (MVP): 1000 euró

A legsikeresebbek
Hét győzelem: Mladost Zagreb (jugoszláv, ill. horvát)
Hat: Partizan Beograd (jugoszláv)
Négy: Spandau 04 (német)
Három: Pro Recco (olasz)
Kettő: OSC, Vasas, Posillipo (olasz), Jadran Split (horvát)
A vízilabda elitsorozat 1963-tól BEK néven futott, 1996-ban Bajnokok Ligájára keresztelték, s ez az első idény, hogy Euroligaként rendezi meg a LEN. A legeredményesebb pólónemzetek három vagy két csapatot is nevezhetnek.

A résztvevők

Domino-BHSE
Legjobb eredményei: 4x bajnok (2001, 2002, 2003, 2004), 6x Magyar Kupa-győztes (1953, 1954, 1958, 1959, 1979, 1999), 2x Bajnokok Ligája-döntős (2002, 2003)
A csapat: Bárány Attila, Bereczki Miklós, Biros Péter, Fodor Rajmund, Frikk Ottó, Gergely István, Kiss Gergely, Kovács Olivér, Kovács Zoltán, Molnár Tamás, Paján Viktor, Sugár Sándor, Szívós Márton, Vári Attila, edző: Kovács István, másodedző: Tóth Imre

Primorje Rijeka (horvát)
Legjobb eredményei: Jugoszláv Kupa-győztes (1981), Horvát Kupa-győztes (1996), horvát bajnoki ezüstérmes (2004)
A csapat: Marin Beltrame, Andrej Brala, Damir Buric, Erik Bukovac, Davor Car, Nikola Frankovic, Mario Gudic, Danijel Kancijanic, Danijel Premus, Goran Sablic, Leon Spanjol, Olekszandr Tiskivszkij, Kresimir Turina, edző: Zeljko Tonkovic

Sturm Csehov (orosz)
Legjobb eredményei: 2x bajnoki ezüstérmes (2003, 2004)
A csapat: Roman Balasov, Konsztantyin Csernov, Szergej Garbuzov, Makszim Ivanov, Kirill Kanavin, Szergej Jevsztignyejev, Goran Krsztonosics, Branko Pekovics, Szergej Rogyionov, Dmitrij Sztratan, Szlobodan Szoro, Jugoszlav Vaszovics, Dmitrij Zotov, Jurij Zseltovszkij, edző: Valerij Puskarjov

Jadran Herceg Novi (szerb-mont.)
Legjobb eredményei: 2x jugoszláv bajnok (1958, 1959), 2x szerb-montenegrói bajnok (2003, 2004), Szerb-montenegrói Kupa-győztes (2004)
A csapat: Vladimir Gojkovics, Alekszandar Ivovics, Predrag Jokics, Veszelin Krivokapics, Vladimir Latkovics, Istvan Meszaros, Nenad Milanovics, Andrija Prlainovics, Milos Scsepanovics, Denisz Sefik, Alekszandar Szredanovics, Vanja Udovicsics, Ljubomir Vrbicsa, Marko Vujovics, Borisz Zlokovics, Milo Zsmukics, edző: Petar Porobics

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

 

 
LINKEK