FONTOS


 

Euroliga, férfiak, negyeddöntő, visszavágó
Kásás Zoltán számára ez az idény már most kudarccal ér fel
Honvéd: itthon a Final Fourban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.04.30
--------------------------------------------------------------------------------

A Vasas átélte azt, amit ellene a görög Olympiakosz az Euroliga februári csoportmérkőzésén: hiába indult neki 8–5-ös előnyről az utolsó negyednek, a Domino három, válasz nélkül maradt góllal hősies hét percet produkált, és átmentette magát az elitklubversengés négyes döntőjébe.


Kovács István hatásosan szuggerálta Kiss Gergelyt és a többi játékost (Fotó: Mirkó István)
A különbség annyi, hogy akkor a görögök előtt még nyitva maradt a kapu a negyeddöntőbe, ellenben a piros-kékek végleg kihúzhatták naptárukból a május végére bejelölt Final Fourt. A Honvéd úgy mellékesen két legyet ütött egy csapásra, ugyanis a LEN hivatalosan is értesítette a kétszeres BL-ezüstérmest, hogy május 28-án és 29-én a Margitszigeten házigazdaként fogadhatja a három másik továbbjutót: a Rijekát, a Csehovot és a Herceg Novit.
De ne szaladjunk ennyire előre!
Inkább arról faggattuk Kovács Istvánt, a Domino szakvezetőjét, hogy egyáltalán mire gondolt 2–6-os és 5–8-as állásnál.
"Túl korán alakult a hat kettes hátrányunk, így akkor még semmire sem gondoltam, legalábbis nem jött el az ideje, hogy a legrosszabbra számítsak. Az utolsó negyed előtt nagyon ideges voltam, és arra gondoltam, de szép is lenne gyorsan két gólt szerezni, és akkor már minden megtörténhet." A tréner vágyai teljesültek, de azért nehezen szabadul az első három felvonásban történtek miatt: "Akadt egyéni hiba bőven, ráadásul nem tudtuk bemérni Kósz formáját, mert a Vasas hatásosan szűrte meg a lövéseinket. A legnagyobb gondunk az volt, hogy a második negyedben négy emberelőnyből mindössze egyet tudtunk kihasználni. Az utolsó hét percben jókor jött Kiss Gergely akciógólja, aztán amikor leállt a Vasas-védelem, Molnár is betuszkolta a labdát. Gergely nagyszerűen védett, s hogy végül minden jól alakult számunkra, nagyban közrejátszott, hogy a Vasas három fórt sem tudott gólra váltani."
Kovács István elmondta, nem csaptak nagy ünneplést, mert a játékosok közül többen a Puskás-stadionba siettek a magyar–brazil fociderbire, mások pedig a tévén nézték a meccset. "Jelentős állomáson vagyunk túl – így Kovács –, s remélem, lesz még nyomós okunk az ünneplésre. Egy biztos, mi nem szelektálunk az Euroliga és a bajnokság fontossága között, már csak azért sem, mert a bajnoki finálé után elegendő idő marad az Euroliga négyes döntőjére való felkészülésre."

Említeni sem kell, a Domino trénere nagyon örül, hogy a házigazda szerepét is betölthetik, ellenben egyáltalán nem ájult el attól, hogy az első benyomásra könnyen verhető Rijekával találkozik együttese az elődöntőben. Szerinte nincs értelme válogatni, a Mladost Zagrebet kiverő Rijekát ugyanolyan komolysággal illik kezelni, mint a többieket, s azon lesz, hogy minél előbb, minél több információt gyűjtsön a riválisról. Ebben segíthet neki Kiss Csaba, aki a Sabadell-jel egy csoportban szerepelt a horvátokkal, de az addigra véget érő horvát bajnoki fináléról is megszerezhetők majd a videofelvételek.

Kásás Zoltán nem érti, mi történt a csapattal

Kásás Zoltán is szívesen foglalatoskodna hasonló ügyekkel, ám neki csak a bosszúság és a csalódottság maradt osztályrészül. A Vasas mestere máig sem érti, mi történt csapatával szerda este, az utolsó negyedben.
"Természetesen állandóan a mérkőzés jár a fejemben, de nem jutottam semmire – vallotta be Kásás Zoltán. – Legalábbis nem tovább, mint a meccs végéig. Nem akarok senkit sem egyénileg megemlíteni, de mind védekezésben, mind támadásban fegyelmezetlenek voltunk. Nem tudom, ha vannak védőink, akkor miért Vindisch Ferinek kellett fognia Molnárt, vagy ha korábban mindig magasan lőttük a gólokat, a végén miért laposan próbálkoztunk. Padlóra került Honvédot engedtünk felállni, odaajándékoztuk a meccset. Egyes játékosok képtelenek koncentrálni."
A Becsejjel és az Olympiakosszal is Bajnokok Ligáját nyerő szakember tagadhatatlanul csalódott, amit a következő mondatai is igazolnak: "Jó pár játékos esetében nem tudom, hogy mit várhatok tőle legközelebb. Mindenképpen meg fogjuk beszélni a történteket, de ettől még pszichikai hátrányból indulunk neki a vasárnap kezdődő bajnoki döntőnek." S mert a Vasasnál kimondták az idény előtt, hogy az Euroliga négyes döntőjébe és a bajnoki fináléba is kötelező bejutni, Kásás Zoltán bevallotta: számára ez az idény már a csalódás kategóriába tartozik.

Számok víztükörben
Domino Vasas
Összes lövés 27 30
Gól 8 8
Védett 7 11
Kapufa 2 3
Blokkba 6 2
Fölé-mellé 4 6
Kontrafault 2 3
Ráúszás 0 4



Kapusok
Gergely István 19/11 57.9%
Kósz Zoltán 15/7 46.7%

A negyeddöntő eredményei

Euroliga, férfiak
Negyeddöntő, visszavágók.
Rijeka (horvát)–Mladost Zagreb (horvát) 5–4 (0–1, 2–1, 2–1, 1–1), továbbjutott: a Rijeka (13–11). Herceg Novi (szerb-montenegrói)–Barceloneta (spanyol) 10–4 (6–1, 1–0, 1–1, 2–2), tj.: a Herceg Novi (17–11). Csehov (orosz)–Kotor (szerb-montenegrói) 8–6, tj: a Csehov (14–13). Domino-BHSE–Vasas-Plaket-Euroleasing 8–8 (1–3, 1–2, 3–3, 3–0), tj.: Domino (15–14).

Az elődöntőben: Domino–Rijeka, Herceg Novi–Csehov.

A Final Fourt május 28–29-én rendezik meg a Hajós-uszoda nyitott medencéjében.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

 

 
LINKEK