FONTOS


 

A Honvédon és a BVSC-n csak a győzelem segít az Euroliga utolsó fordulójában
Csapatok válaszút előtt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.27
--------------------------------------------------------------------------------

Valóságos vízilabda-orgiában lesz részük a budapestieknek és a fővárosba utazó pólószerelmeseknek, hiszen szombaton egyaránt 18 órakor kezdődik a Domino-BHSE-Dubrovnik (Kőér utca), a BVSC-Brendon-Kotor (Szőnyi út) és Vasas-Plaket-Euroleasing-Barceloneta (Komjádi uszoda férfi Euroliga-derbi.


Molnár Tamás állítja, hogy a Honvédra csak jó hatással lehet a kétgólos gyôzelem kényszere a horvát Dubrovnik ellen (Fotó: Meggyesi Bálint)
A három csemegéből az előbbi kettő élethalálharc, más kérdés, hogy vérre menő párviadalt egyáltalán nevezhetünk-e csemegének. A lényeg, hogy az izgalmi görbe a rekordot ostromolja majd, éppen ezért szomorúan vehetik tudomásul a vízilabda-rajongók, hogy egyszerre csak egy meccsen ülhetnek a lelátón. A nézők tehát válaszút előtt állnak, akárcsak az Euroliga utolsó csoportfordulójának magyar szereplői: a Honvéd és a BVSC a negyeddöntőbe jutás érdekében győzelemre van utalva, míg a legnyugodtabb a Vasas lehet, amely "csupán" a csoportelsőségért hajt.
Lássuk elsőként a Honvédot, amelynek legalább két találattal kellene felülmúlnia a Dubrovnikot, egygólos differencia esetén ugyanis minden mutató figyelembevételével is holtverseny alakul ki a két gárda között, és a döntés Fortuna istenasszonyra, azaz a sorsolásra marad. Emlékeztetőül annyit: az első meccsen Kovács István együttese 11-9-es vezetésről veszített 12-11-re.
"Noha igen nagy a tét, nem mondanám, hogy a korábbi meccsekhez képest felfokozottabb állapotban várnánk a Dubrovnikot - mondta Molnár Tamás. - Magunkat ismerve, kifejezetten jót tesz annak tudata, hogy nincs már hibázási lehetőség, ez a fajta kényszer jól hat a csapatra. Egyértelmű előny, hogy a döntés a saját kezünkben van, s nem kell figyelnünk a másik találkozót. Természetesen nem várok mást, mint hogy legalább két góllal legyőzzük a Dubrovnikot, ezzel elkerülvén, hogy sorsolás döntsön a továbbjutásról."
A november végén lejátszott dubrovniki találkozót, mintegy okulásként, újra felelevenítették a piros-fehérek.
"Elsősorban a magunk játékát elemeztük, hiszen azt a meccset mi vesztettük el - folytatta a válogatott centere. - Tizenegy gólt lőni idegenben kifejezetten jó teljesítmény, ám az emberhátrányos védekezésünk nem volt az igazi. Ha a Dubrovnik centerét, Smodlakát sikerül semlegesítenünk, csak növelné az esélyét, hogy odaérjünk a negyeddöntőbe."

A zuglóiaknak egygólos siker is elég lenne

A BVSC annyiban könnyebb feladat előtt áll, hogy egy gólocskával is elegendő nyernie az üdvösséghez a Kotor ellen. Ugyanakkor Kotort szívesen kitörölnék a tudatukból a vasutasok, hiszen az első fordulóban szégyenteljes, 8-1-es vereséget szenvedtek a tengerparti városban. Most, hogy ismét a montenegróiak állnak az útban, óhatatlanul is felszínre kerülnek a rossz emlékek, főként Szécsi Zoltánnál, aki a kapuból tehetetlenül figyelte a társai gólképtelenségét.
"Most sem foglalkoztam a kelleténél többet azzal a mérkőzéssel - így a válogatott hálóőr. - Tény, megnéztük a videofelvételt, de ugyanígy teszünk más mérkőzések előtt is. Tudjuk, mit játszik a Kotor, a siker titka pedig egyszerűen az, hogy egy góllal többet szerezzünk, mint amennyit kapunk."
Mindenki kiegyezne azzal, ha döntetlen állásnál az utolsó másodpercekben Nyéki Balázs betaláljon. A meccsek utolsó pillanatokban történő eldöntésére specializálódó átlövő a Mladost ellen két, a Nice ellen idegenben egy pontot érően szaggatta ki a hálót, s legutóbb - immár hazai pályán - megint az utolsó szekundumban vette be a nizzaiak kapuját, igaz, "csak" a gólkülönbséget növelve kettőre.

A Vasas már biztos továbbjutó

A Vasas gyorsabb volt a honfitárs együtteseknél, hiszen öt fordulót követően bebiztosította a negyeddöntőbe jutást, így szombaton a Komjádiban a koronát szeretné feltenni eddigi produkciójára. Kásás Zoltán csapata a Barcelonetát szeretné legyőzni a csoportelsőség érdekében, s van is miért odacsapni a spanyoloknak. Tudniillik eddigi egyetlen idénybeli vereségüket (4-7) éppen tőlük szenvedték el az angyalföldiek. Arra a (Vasas esetében mindig aktuális) kérdésre, hogy a lassan magunk mögött hagyott hetet sikerült-e betegség vagy sérülés miatt megúszni, Steinmetz Barnabás válaszolt:
"Betegség nélkül nem, ugyanis Madaras Norbi megfázás miatt kihagyta a szerdai és a csütörtöki edzést. Sérülés szerencsére nem történt, sőt Varga Dani és Varga Tamás is vízben volt már, de ők még nem játszhatnak" - adott kórlapot a védő, s már a meccsről folytatta: "A reváns vágyánál nincs jobb motivációs tényező, pláne, ha ez összekapcsolódik a csoportelsőség kérdésével. Igazából még azon sem tanakodhatunk, hogy vajon kit kaphatunk ellenfélnek a negyeddöntőben, hiszen a többi csoportban még kuszák a viszonyok. Egy biztos, mi győzni akarunk a Barceloneta ellen, nem is akárhogyan: ha már ott hárommal kikaptunk, most legalább ennyivel szeretnénk mi nyerni."
Steinmetz elárulta, hogy nem nézték meg a Barceloneta egyetlen meccsét sem, mert ugyanezt tették novemberben is, és háromgólos vereség lett a vége. A felvett találkozó éppen egy gyengébbre sikeredett Barceloneta-produkciót rejtegetett, amelynek elemzése némileg félrevezette a piros-kékeket.
A nyilatkozó három játékosnak felvetettük, hogy örülnének-e, ha magyar ellenfelet kapnának a negyeddöntőben. A kérdés azért is aktuális, mert a sorsolást a Kőér utcában 19.45 órakor tartják, így a többi helyszínről is odaérhetnek az érdekeltek. Molnár Tamás azt mondta, abból a szemponból mindenképpen örülne, hogy ez esetben többen is képviselnék a magyar pólót a negyeddöntőben, Szécsi pedig úgy vélekedett, ha mindenki bejut a nyolc közé, és elkerülik egymást, akár három magyar gárda is bemasírozhat a Final Fourba. Steinmetz hasonlóképpen gondolkodik, szívesen találkozna a Honvéddal és a BVSC-vel a négyes döntőben.
Mi mást kívánhatnánk?!

Ellenfélnézőben
Nem tört meg a Kotor


A három ellenfél közül a Barceloneta van a legjobb passzban, hiszen az elmúlt vasárnap elorozta a Spanyol Kupát a Barcelona elől. Szomorkodik viszont a Kotor, amely a katalánokkal ellentétben elveszítette a kupafinálét saját hazájában.

Az első meccset még megnyerte a Herceg Novi ellen 7–5-re, ám a keddi visszavágón 11–6-ra veszített. A kudarcélmény akár meg is könnyítheti a BVSC dolgát. "Nagyon jól ismerjük a magyarokat, így a BVSC-t is, hiszen sokszor játszunk vele edzőmecscseket – nyilatkozta Nenad Vukanics, a Kotor csapatkapitánya. – Remek gárda, tisztában vagyunk vele, hogy a novemberben aratott nyolc egyes győzelmünk nem fedi a valóságot. A hazai kupa döntőjét végül elvesztettük, de nem viselt meg bennünket annyira, mert tudtuk, hogy a Herceg Novi jobb csapat. Más kérdés, hogy az első meccsen elért siker tudatában reménykedtünk." A Dubrovnik jelenleg harmadik a horvát Szuperligában, legutóbb két pontot gyűjtött. Annyit tudni még róla, hogy útban Budapest felé megállt Zágrábban, ahol edzőmeccset játszott a Mladosttal.

Tiszta matematika
Két csoport, nyolc esélyes


Szinte hihetetlen, de az A- és C-csoportban mind a nyolc csapat megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra. Mindkét kvartettben rengeteg variáció létezik az utolsó forduló történéseinek függvényében, de mi matekozzunk a magyarok sorsát szem előtt tartva.

Nézzük például, mikor örülhet szombat este Kiss Csaba együttese, a Sabadell. Nos, ha a spanyolok nyernek Rijekában, vagy legalább döntetlent játszanak, mindenképpen a nyolcba jutnak, miként akkor is, ha veszítenek, és a Csehov döntetlent ér el. A C-csoportban a BVSC-ért szoríthatunk. Nos, a Szőnyi útiak érdekeltként várhatják a negyeddöntő sorsolását, ha két pontot szereznek a Kotor ellen hazai pályán, minden más esetben véget ér euroligabeli pályafutásuk. Érdekes a két magyart, Császár Györgyöt és Komlósi Pétert felvonultató Nice helyzete. Ha ugyanis a nizzaiak legalább öt góllal verik meg a Mladostot (az első meccset a horvátok nyerték 10–6-ra), és a BVSC–Kotor találkozó nem döntetlennel zárul, Császárék örömtáncot járhatnak. Ha viszont a BVSC megosztozik a pontokon, négy csapat áll majd hat ponttal, és a gólkülönbség határoz, ennek alapján a Kotor és a Mladost a befutó. A B-csoportban a Vasas és a Barceloneta az elsőségről dönt, ők már készülhetnek a negyeddöntőre, míg a D jelű kvartettben a Honvédnak legalább két góllal kell felülmúlnia a Dubrovnikot, hogy biztosan jusson tovább. Egygólos különbség esetén minden egymás elleni mutatója egyezni fog a két együttesnek, ezért úgy sorsolják ki kettejük közül a negyeddöntős résztvevőt. Mit mondjunk, nem élveznénk a szerencsejátékot.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK