FONTOS


 

Euroliga, férfiak, 5. forduló, C-csoport
Egy gólt elvettek Nyékitől, aztán lőtt helyette hármat az utolsó negyedben
Még befuthat a BVSC vonata

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.16
--------------------------------------------------------------------------------

Negyeddöntőbe jutási esélye megóvása érdekében nem volt más választása a BVSC-nek, minthogy a révbe éréshez szükséges két győzelem közül begyűjtse az elsőt, a Nice ellen.

Gerendás György együttesét csak ösztönözte, hogy egy nappal korábban nagyot javított saját helyzetén a Vasas és a Honvéd, így aztán a vasutasok nem szívesen maradtak volna le a másik két magyar gárda mögött. Eleinte nem is engedték levegőhöz jutni a kissé puha nizzaiakat, így gyors 3-0-s sorozattal nyomták orrba riválisukat. A kiütés előtt még felébredtek a franciák (ha négy hollanddal, két szlovákkal és egy románnal a soraikban annak nevezhetők egyáltalán), és két-három gólban állandósult a különbség. A BVSC biztos vezetésének pillére a remek előnykihasználás volt, az első két negyedben hét fórból ötöt gólra váltottak játékosai. A remekül játszó Gór-Nagy (kapott is a fejére puszit Dabrowskitól) harmadik találatával 8-5-öt mutatott az eredményjelző a harmadik negyed elején. Ennek hatására a vendégek vezére, a center Silvis bekeményített, és duplázásával (egy alkalommal kettős emberelőnyben büntetett) a házigazda nyakára jöttek a nizzaiak. A hátrányban a kapuba három védekező játékost (köztük persze Fratilát) állító rivális alaposan megzavarta a BVSC-t, amely sorra hibázta el a fórokat a második félidőben.
A vasutasok volt játékosa, Császár negyedszer is elhozta a labdát a Nice-nek, Németh kipontozódása után pedig Uri egyenlített (8-8). Kezdett melegedni a pite, s míg az előnyök kimaradtak, akcióból - Fratila mindkét kezének közreműködésével - Nyéki végre begyötörte a labdát. Az előtte nem sokkal kipontozódott Gyurcsi váratlanul feltűnt a vízben a 25. percben, amit a zsűri nem vett észre, s a Nice szorgalmasan támadott a szlovákiai magyarral. Nagy nehezen lebuktak a vendégek, és mintegy 10 percig tartó tanácskozás következett a két játékvezető és az ellenőr Matosic között.
Furcsa döntés született: a négyméteres egyértelmű, ám az nem, hogy visszatekerték az órát, egészen pontosan Gyurcsi kipontozódásának idejéhez igazították, így nem 2.12, hanem 3.28 perc maradt hátra. S mivel ebben a megsemmisített időszakban született Nyéki találata, azt is törölték. (A hozzáértők szerint csak akkor pörgetik viszsza az időt, ha a zsűri nagy bakit követ el…)
Szóval jött a négyméteres, s ki más, mint a megrövidített Nyéki úszott oda a tett színhelyére. Bevágta, aztán még vállalt kettőt, vagyis az utolsó felvonásban jegyezte mindhárom gólját. Ráadásul a harmadikat, a vízről pattintva, az utolsó másodpercben. A vége tehát 11-8, ezzel a BVSC elérte azt: ha március 27-én, megintcsak a Szőnyi úton, nyer a Kotor ellen, várhatja a negyeddöntő sorsolását.


„Ilyen nincs, három gólt lôttem a negyedik negyedben!” - ordíthatta Nyéki (3) a vele örülô Dabrowskinak (Fotó: Meggyesi Bálint)
Tetszett a forgatókönyv? - kérdeztük Gerendás Györgyöt, a BVSC szakvezetőjét.
A csapatom teljesítménye tetszett, iszonyú fegyelmezettséggel tették a dolgukat a srácok. Szidom eleget őket, most szeretnék megdicsérni mindenkit. Persze kis megingások akadtak, de miért ne akadnának, hiszen sokan nem is olyan régen még az ifiben játszottak. Ehhez képest fantasztikusan talpra álltunk egy rosszabb időszakot követően. Hasonló meccset várok a Kotor ellen, és elfogadom ezt a végeredményt is… Még annyit, az ominózus esetből inkább a franciák jöttek ki jobban, hiszen mi van, ha Nyéki nem lövi be a négyest!?

Dacosan állt oda a négymétereshez? - kérdeztük Nyéki Balázstól, akitől elvették első gólját a negyedik negyedbeli kalamajka miatt.
Nagyon felbosszantott az eset, tartoztam ennyivel magamnak és a csapatnak is. Ugyanakkor tisztában voltam vele, hogy nagyon fontos gólt érhetünk el a franciák hibája miatt megítélt négyesből, ezért is vállaltam el.
Kedvenc szórakozása az utolsó pillanatban kapuba találni?
Imádok gólt szerezni, különösen az utolsó másodpercekben. A Nice ellen kétszer, a Mladost ellen egyszer kóstolhattam bele ebbe az érzésbe. De most már fel, a Kotor ellen!

Euroliga, férfiak, 5. forduló, C-csoport
Csak a BVSC pólózik itthon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.126
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar gárdák közül egyedüliként itthon játszó BVSC vasárnap csap öszsze az Olympic Nice-szel. Gerendás György fiai a francia városban 7–7-es döntetlent értek el, s mint emlékezetes, Nyéki Balázs lényegében a lefújás pillanatában egyenlített. S ha már Nyéki, jegyezzük meg, hogy az átlövő hét (!) gólig jutott Zágrábban a legutóbbi fordulóban, ám valószínűleg ő is kiegyezne kevesebbel, csak sikerüljön begyűjteni a két pontot.

"Mindenki egészséges, Németh Zsolt is ott lesz a csapatban – újságolta Gerendás György. – Könnyű helyzetben vagyunk, hiszen ha nyerünk a Nice ellen, az utolsó körben pedig a Kotort is legyűrjük itthon, biztosan bejutunk a negyeddöntőbe. Ez világos. Ugyanakkor igen nehéz is a dolgunk, hiszen ha csak egy pontot is veszítünk, minden elúszik."

A Nice egyébként óriási meglepetésre idegenben verte meg két hete az éllovas Kotort, Gerendás szerint alig hibáztak a Császár Györggyel (ő tavaly még a BVSC-ben pólózott) és Komlósi Péterrel felálló franciák. A tréner követendőnek tartja a bakinélküliséget.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK